Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na výlet v okolí Ostravy: navštivte dinosaury nebo hrad

Ostrava je kraj rázovitý. O tom není pochyb. Pokud máte už černé srdce republiky prozkoumané křížem, krážem, je na čase vyrazit do jeho okolí. Co nedaleko Ostravy navštívit? Máme pro vás několik tipů, které pobaví velké i malé. Pokud plánujete letní dovolenou nebo víkendový výlet, nepřestávejte číst následující řádky. Dozvíte se, kde nedaleko Ostravy narazíte na dinosaury i starobylý hrad.

Dinopark Ostrava

Největší dinopark Česka najdete nedaleko třetího největšího města. Ačkoli se atrakce oficiálně jmenuje Dinopark Ostrava, v Ostravě se tak úplně nenachází. Najdete ho v obci Doubrava, kam se jednoduše dostanete autem nebo autobusy.

Samotný zábavní park plný obřích modelů dinosaurů, kteří vydávají zvuky a pohybují se, se rozkládá na dvou náhorních plošinách. Nechybí tady několik stánků s občerstvením, dinoexpres, menší 3D kino, spousta prolézaček a houpaček pro ty nejmenší i dvanáct metrů vysoká aktivní druhohorní sopka, která vám doslova vyrazí dech. V ceně vstupného je zahrnuto jak parkoviště, tak vstup do kina nebo projížďka dinoexpresem.

Aquapark Olešná

V obci Frýdek-Místek najdete oblíbený aquapark, který si zamilovali malí i velcí. Jak už samotný název aquaparku napovídá, areál je umístěn v prostředí přehrady Olešná s malebným výhledem na panorama Beskyd a Lysou horu. Těšit se tady můžete na vodní radovánky díky divoké řece, 98 metrů dlouhý tobogán s videoprojekcí, proudový kanál s houpacím bazénkem, vzdušná lehátka i sedátka, masážní trysky a také whirlpool.

Součástí areálu je i dětský nerezový bazén, který je umístěn v samostatné odhlučněné zóně o rozměrech 6x4 metry s hloubkou 10 až 30 centimetrů a vodními atrakcemi. Nechybí ani wellness část, kde najdete parní lázně s aromaterapií, solné římské lázně a finskou saunu. Hýčkat se můžete nechat i během relaxačních masáží.

Hrad Hukvaldy

Na Hukvaldy se z Ostravy dostanete autem, kyvadlovou dopravou i na kole. Jeden z nejrozsáhlejších hradních komplexů v České republice leží na protáhlém kopci, 150 metrů nad stejnojmennou obcí, známou především jako rodiště světově proslulého hudebního skladatele Leoše Janáčka.

Na hradě se konají nejrůznější společenské a kulturní akce (např. pálení čarodějnic, hledání pokladů, vystoupení šermířů, strašidelná noc, dobývání hradu Hukvaldy, vinobraní, Ondřejská pouť atd.), a pokud vás už jeho prostory začnou nudit, není nic snazšího, než zamířit k hukvaldské oboře, která je na rozdíl od hradu přístupna celoročně. Obdivovat tady můžete třeba daňky nebo rozdováděné muflony.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Asi nejznámější skanzen v Česku najdete necelou hodinku jízdy autem od Ostravy. Valašské muzeum v přírodě je největším a nejstarším skanzenem ve střední Evropě. Založeno bylo v roce 1925 a návštěvníkům jsou k dispozici tři rozmanité objekty. Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina ukrývají téměř stovku památkových objektů.

Dřevěné městečko, které je vůbec tou nejstarší expozicí, prezentuje způsob života na malém městě v období od poloviny 19. století až po první čtvrtinu století dvacátého. Valašská dědina je naopak nejmladší a najdete v ní dodnes funkční technické stavby převážně na vodní pohon. Zato Mlýnská dolina vás překvapí svou rozlehlostí. Prohlédnout si můžete jednotlivé hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn i tradiční kovárnu.

V komplexu se během letní sezóny pořádá celá řada kulturních a společenských událostí.

Pustevny

Toužíte poznat beskydskou krajinu? Vydejte se na Pustevny! Nejoblíbenější středisko v Beskydech láká na kouzelné výhledy, tradiční kuchyni i lanovku.

Vydejte se příjemnou procházkou na horu Radhošť, která se stala symbolem zdejšího kraje. Po cestě minete nejznámější symbol moravsko-slezského kraje - sochu pohanského boha úrody Radegasta od frenštátského rodáka Albína Poláška. Po cestě zpátky nezapomeňte navštívit Valašku – stezku v korunách stromů, která nabízí okouzlující výhledy po krajině. Její součástí je i himalájský chodník, skywalk a řada atrakcí pro nejmenší návštěvníky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

49° 49' 15.3228", 18° 15' 45.0864"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlet v okolí Ostravy: navštivte dinosaury nebo hrad