Přejít k hlavnímu obsahu
Chebika

Tunisko - laciná dovolená u moře s all inclusive a nic víc?

Procestovat Tunisko po vlastní ose? Strávit tu klasickou hotelovou dovolenou? Proč? Vždyť tam kromě moře nic není. Opravdu?

Vedle všech těch Zanzibarů a Egyptů je dnes Tunisko pomyslnou Popelkou mezi cestovatelskými destinacemi. Pryč jsou ty doby, kdy se do Tuniska jezdívalo na luxusní a prestižní dovolenou a severní Afrika byla pro Čechy synonymem tajemné exotiky s palmami a velbloudí karavanou v poušti. Dnes je tato země neprávem opomíjený a možná i vysmívaný cíl pro individuální cestovatele i klienty cestovních kanceláří a zápasí s image levné dovolenkové destinace all inclusive za deset tisíc na hotelové pláži a nic víc.

Byla by škoda tomu uvěřit, protože Tunisko rozhodně má stále co nabídnout. Na své si tu přijdou jak ti, co touží „vypnout“ na lehátku na hotelové pláži, tak i akční dobrodruzi a objevovatelé historických a přírodních krás.

Djerba
Ostrov plameňáků na Djerbě
Zdroj:
Lenka Khamri

V následujících řádcích se vám pokusím Tunisko v krátkosti představit, i když to půjde velmi těžko. Kdybychom spolu seděli někde v tuniské kavárničce u voňavé arabské kávy, celé hodiny bych vám o této zajímavé zemi dokázala vyprávět.

Tunisko leží u břehů Středozemního moře a je nejsevernější zemí afrického kontinentu, na nejbližší evropský břeh je to necelých 100 kilometrů. Výhodná strategická poloha pro cesty do Afriky i Evropy a pro kontrolu Středomoří udělala z Tuniska zemi, kterou toužily ovládnout mnohé národy napříč světovou historií. Některým se to podařilo a Tunisko se dnes pyšní bohatou a zajímavou historií – snad každý z nás se ve škole učil o slavném Kartágu. Tuniská historie vypráví také o původních obyvatelích Berberech, o nadvládě Arabů, osmanských Turků a Francouzů. Tato země to rozhodně v průběhu světových dějin neměla a stále nemá jednoduché.

dveře 1
Každé dveře jsou jedinečné ruční dílo.
Zdroj:
Lenka Khamri
dveře 2
Dveře jsou v Tunisku fenomén.
Zdroj:
Lenka Khamri

Současné Tunisko je nezávislým státem s rozlohou téměř 2x větší než Česká republika, i když v porovnání se svými sousedy, Alžírskem a Libyí, vypadá jako trpaslík zaklíněný mezi obry. Velmi rozmanitý trpaslík, a to jak geograficky, tak kulturně. Tunisko je země plná historických památek, přírodních unikátů a kulturního dědictví.

Jen namátkou...

Na severozápadě země se rozkládá hornatá lesnatá oblast Ain Draham, ne nepodobná krajině někde v Evropě, kde každoročně sněží a kde si musím připomínat, že jsem stále v Africe. Na severovýchodě zase leží Cap Bon, poloostrov zemědělsky velmi úrodný a na zajímavá místa velmi bohatý – centrum keramiky Nabeul, nejstarší dovolenkové letovisko Hammamet, Kelibia a její panenské pláže, lázeňské město Korbus s termálními prameny, pozůstatky punského města Kerkouane nebo pískovcové lomy v Haouarii.

El Jem
Amfiteátr El Jem – kdysi tu sváděli své souboje gladiátoři a divoká zvěř, dnes se tu kromě jiného konají festivaly symfonické hudby.
Zdroj:
Lenka Khamri
Hammamet 2
Stylová kavárničká Sidi Bouhdid v medině v Hammametu.
Zdroj:
Lenka Khamri

A pak je tu hlavní město Tunis a jeho starobylá medina plná honosných paláců, tradičních trhů zvaných souk, stovky obchodů, dílen, restaurací a kaváren a stojí tu i nejdůležitější mešita v celé zemi zvaná Olivovníkova mešita. O několik kroků dále se rozkládá takzvaná Nová čtvrť s francouzskou koloniální architekturou a s moderní Avenue Habiba Bourguiby a křesťanskou katedrálou Sv. Vincenta de Paul. Na okraji metropole leží vykopávky starobylého a kdysi mocného Kartága, opodál se na kopci rozkládá okouzlující modrobílé městečko Sidi Bou Said s uměleckými galeriemi, autentickými hotýlky a kavárnami.

Chebika 3
Chebika je nádherná horská oáza.
Zdroj:
Lenka Khamri
Chebika
Chebika je nádherná horská oáza.
Zdroj:
Lenka Khamri

Na opačném konci země, na takzvaném Velkém jihu, leží horské oázy s kaňony a průzračnými jezírky, měsíční krajina Matmata se zajímavými podzemními obydlími, Tozeur a Nefta a jejich nekonečné palmové oázy s unikátním zavlažovacím systémem, opevněné sýpky v kraji Tataouine anebo solná jezera v čele s největším severoafrickým solným jezerem Chott El Jerid, kde se v minulosti ztrácely celé karavany a kde slunce a horký vzduch dokáže vykouzlit dokonalou iluzi fata morgány. Tomu všemu vévodí jako královna magická poušť Sahara.

Kairouan
Kairouan je čtvrté nejposvátnější místo pro muslimy díky této impozantní stavbě – mešita Sidi Okba.
Zdroj:
Lenka Khamri
Kef Chgueg 1
Jedna z mnoha tváří tuniské přírody – panorama hornaté krajiny na severu země.
Zdroj:
Lenka Khamri

A co teprve tuniské moře, ten úchvatný přírodní živel mnoha tváří, a jeho podmořský život? Chobotnice, mořské želvy, medúzy, delfíni, krabi, korálový útes, podmořské jeskyně i vraky potopených lodí v moři, které hraje snad všemi odstíny modré. Pomyslný „mořský balíček“ obsahuje i obydlené a neobydlené ostrovy a také dlouhé písečné pláže, v některých oblastech se štědrou nadílkou mušlí, lákající k opalování i k dlouhým procházkám. K tomu samozřejmě patří cestovní ruch, který je velmi podstatnou součástí tuniské ekonomiky, a který má zde dlouholetou tradici i mnoho podob.

moře Monastir
Moře je neskutečný živel, který má přehršel odstínů modré a zelené barvy.
Zdroj:
Lenka Khamri
Nabeul
Koření, olivy, pálivé papričky, nakládané citrony, olivový olej a mnohem víc najdete na každém místním trhu.
Zdroj:
Lenka Khamri

Země je plná historických monumentů a archeologických nalezišť, ze kterých dodnes dýchá slavná historie. Mnoho z nich se také pyšní zápisem na Seznamu světového dědictví UNESCO a spadají pod jeho ochranu. S nadsázkou říkám, že co kámen, to kus historie. Nejznámější jsou vykopávky slavného Kartága, které by si neměl ujít žádný návštěvník Tuniska. Do bohatého výčtu dalších míst, kam vyrazit za historií, rozhodně patří Dougga, Bulla Regia, Giktis, Kerkouane, Pupput, Sbeitla, El Jem, Oudna nebo Utica a další archeologické parky. Tunisko jich má tolik jako málokterá země na světě. Že vám ta jména nic neříkají? Ráda vám tato místa představím podrobněji v některém z příštích článků.

Sahara 4
Velbloud je takové pouštní Ferrari.
Zdroj:
Lenka Khamri
Sahara 1
Písečné duny za městem Douz.
Zdroj:
Lenka Khamri

Zapomenout nesmím na tuniskou pohostinnost a fantastickou kuchyni! Kdo by odolal lákavé vůni známých i neznámých jídel jako je třeba kuskus na tisíc způsobů, ojja nebo chobotnice na kerkénský způsob? A co teprve takový street food, návykové sladké bambalouni, tuniské cukrovinky a mátový čas s piniovými oříšky?

Sahara 2
Kulisy světoznámého filmu Hvězdné války stojí dodnes v poušti kousek za městem Tozeur.
Zdroj:
Lenka Khamri

 

Sidi Bou Said 1
Ikonická fotka, která nesmí chybět žádnému návštěvníkovi městečka Sidi Bou Said.
Zdroj:
Lenka Khamri

Zajímavé je také to, že přestože je Tunisko islámská země a islám je tu státním náboženstvím, běžný život tu není tak pevně svázaný jako v ostatních muslimských zemích. Sami Tunisané říkají, že jsou velmi liberální a otevření, o čemž svědčí fakt, že tu zdejší muslimové v poklidu vedle sebe a společně žijí s židy a křesťany, a vedle krásných mešit a závijí tu fungují i křesťanské kostely a židovské synagogy.

Tunis 1
Střešní terasa kdesi v medině v hlavním městě.
Zdroj:
Lenka Khamri
Tunis 2
V labyrintu uliček starodávné mediny.
Zdroj:
Lenka Khamri

A jací vlastně Tunisané jsou? Usměvaví a pohostinní lidé, kteří ctí své tradice a zvyky, ale zároveň žijí moderním životem. Jsou velmi společenští - rádi se setkávají a poznávají nové lidi, rádi se baví, zpívají a tancují. Rodina je pro ně nadevše, a i když život v Tunisku není vůbec tak pohodlný jako v Evropě, Tunisané jsou patrioti a svou zemi milují.

Tunis 3
V labyrintu uliček starodávné mediny.
Zdroj:
Lenka Khamri

V Tunisku najdete jednoduše všechno, od každého trochu a na tuniský způsob. To všechno dohromady tvoří pomyslný koktejl od kouzelné čarodějky – jakmile jednou ochutnáte, budete chtít ještě.

Zaghouan
Majestátní hora Zaghouan a ruiny římského Chrámu vod.
Zdroj:
Lenka Khamri

O Tunisku toho bylo už řečeno a napsáno mnohé, častokrát bohužel tendenčně a polopravdivě. Proto mi bude potěšením o této zemi vyprávět v dalších článcích jako z pohledu někoho, kdo v Tunisku žije a je „uprostřed všeho“.

Tak na přečtenou příště!

Autor:

Lenka Khamri

O autorovi:

Lenka je cestovatelská požitkářka, amatérská fotografka, nadšená objevitelka všeho nového a upovídaná pisatelka, kterou profese zavedla z milované rodné Moravy až na sever Afriky. Díky tomu, že je uprostřed dění, má jedinečnou možnost o Tunisku autenticky vyprávět. Nepřehlédněte její Instagram pure_tunisia!

Další blog ke čtení:

Chebika

Tunisko - laciná dovolená u moře s all inclusive a nic víc?

Procestovat Tunisko po vlastní ose? Strávit tu klasickou hotelovou dovolenou? Proč? Vždyť tam kromě moře nic není. Opravdu?