Přejít k hlavnímu obsahu

Češi na sjezdovky! Na cizí svahy jezdíme nejčastěji do Livigna

Do rakve uložíme lyže a startujeme. Často při tom míjíme hranice a míříme do zahraničí. Nejčastěji si na zimní radovánky Češi vybírají Alpy, konkrétně Itálii. Na víkendové pobyty ale logicky volíme raději blízké sousední země jako Rakousko.

Zimní dovolené u moře jsou pasé. Češi stále častěji volí výjezd za pořádnou lyžovačkou na hory nebo do Alp, a to jak na krátké sklouznutí během víkendu, tak i na delší týdenní dovolenou. Lyžařů ve střediscích přibývá a s nimi i možností, jak aktivní dovolenou spojit s nákupy nebo zábavou.

Cestovní kanceláře hlásí jasné stanovisko – zimní dovolené jsou letos v kurzu, kdo chce navštívit populární lyžařské středisko, ten si musí rezervovat své místo co nejdříve. Brzká rezervace má samozřejmě své výhody. Nejenže získáte požadovaný termín, ale většinou je cena zájezdu podstatně levnější, než v zimním období. Kromě toho nabízejí různé cestovky i další bonusy (například sleva pro děti do 15 let), které u pozdější rezervace nezískáte. Když tedy lyžařský zájezd, tak rezervovat co nejdříve. Loňská sezóna přinesla nadílku sněhu až v polovině ledna, proto je nyní po lyžování obrovský hlad. Mezi nejoblíbenější termíny patří Silvestr a jarní školní prázdniny, které se již postupně vyprodávají. Početná rodinka či skupina tak může mít problém sehnat místo.

Majitelé hotelů a penzionů nejraději u sebe vidí týdenní hosty, lidé vyhledávající zkrácený pobyt tedy také nesmí příliš dlouho s výběrem otálet. Stejně tak zájemci preferující cestování autobusem s ostatními účastníky zájezdu.

Kam se nejčastěji jezdí?

Nejoblíbenější destinací pro Čechy se stává italské středisko Livigno, které poskytuje kromě krásně upravených sjezdovek také bezcelní zónu pro nákupy. Kdo zlobil a nedostal dostatek dárků na Vánoce, ten si může spravit náladu právě zde. Preferovanou délkou pobytu je 5 – 8 dní včetně ubytování s polopenzí, s dopravou, skipasem a ideálně i po celém dni zaslouženém wellness.   

Na prodloužený víkend (2 – 4 noci) se nejčastěji volí střediska na ledovcích v Rakousku. Lyžaři vyjíždějí vlastní dopravou, u cestovních kancelářích objednávají pouze ubytování. Jedná se především o individuální lyžaře, kteří často hledají něco na poslední chvíli.

Mezi nejvyhledávanější střediska patří: Passo Tonale, Val di Fiemme, Monte Bondone a již zmiňované Livigno.

V Rakousku čeští lyžaři navštěvují nejvíce Nassfeld, Zillertal – Hintertux, Kaprun a Brixental. K hodně navštěvovaným zemím patří i Francie, Švýcarsko a Slovensko.  

 
 

Místo

46° 31' 17.256", 10° 7' 22.224"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Patrik Neumeister

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi na sjezdovky! Na cizí svahy jezdíme nejčastěji do Livigna