Přejít k hlavnímu obsahu

Milované i nenáviděné Turning Torso: dominanta švédského Malmö bývala nejvyšší obytnou budovou na světě

Turning Torso se před vámi zjeví, ani nevíte jak. Dnes už se o něm ví, takže pro většinu návštěvníků jihozápadního Švédska není žádným překvapením. Co ale dekonstruktivistický mrakodrap ukrývá, jak vznikal a čím je tak zvláštní?

Na stavbě se začalo pracovat v roce 2001. Její návrh se objevil na urbanistickém projektu European Housing Expo 2001. Předlohu tady představil španělský architekt Santiago Calatrava, jeden z předních světových návrhářů – šlo o sochu Twisting Torso. Podle něj vznikla samotná budova pojmenovaná jako Turning Torso, a to v severní části města poblíž přístavu. Kolaudace proběhla v roce 2005.

Stavba ohromila nejen ve Skandinávii

Dnes znají Turning Torso lidé ve velké části světa, nejen ve Švédsku nebo Skandinávii. Dosahuje výšky 190 m, má 54 pater a vytváří dojem, že se otáčí. Budovu tvoří devět pětiúhelníkových částí, které jsou zatočené po směru hodinových ručiček. V jedné části je vždy pět pater, každé poschodí je pootočeno oproti tomu nižšímu o 1,6 °. Už na první pohled je vidět ocelová páteř vystavěná externě, ta se stará o stabilitu, a to tak, že ani v nejvyšších patrech budovy údajně nejsou patrné výkyvy.

Pohled zdola na Turning Torso.

Budova není přístupná veřejnosti, najdeme v ní jen kanceláře a luxusní byty. V době svého dokončení se Turning Torso stalo nejvyšší obytnou budovou na světě, ale jenom pár měsíců poté skórovalo Rusko s obytným palácem Triumf v Moskvě, s výškou 264 m. Co se zajímavosti pro oko a nápaditosti týče, je však popředu Švédsko, jednoznačně.

Fasádu Turning Torsa tvoří hliníkové panely, je jich konkrétně 2 800, oken je tu 2 250. A pro zajímavosti – bydlení v apartmánech tady stojí podle rozlohy a umístění od 750 do 2 800 eur měsíčně, tedy zhruba 19 000 až téměř 72 000 Kč.

 
 

Místo

55° 36' 17.9316", 13° 13.7592"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Milované i nenáviděné Turning Torso: dominanta švédského Malmö bývala nejvyšší obytnou budovou na světě