Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na piknik v okolí Prahy? Spojte dobré jídlo s procházkou, zvířaty nebo prohlídkou hradu

Venku to vypadá, že jaro už naplno převzalo nadvládu. Spousta z nás se tak vydává na výlety do přírody, které často spojuje s příjemným piknikem.

Pokud je to i váš případ a bydlíte v Praze nebo blízkém okolí, máme pro vás několik tipů na místa, údolí, stezky a vyhlídky v okolí našeho hlavního města, které jsou doslova jako stvořené pro pohodovou procházku i romantický nebo rodinný piknik. Kam zamířit? Tady je deset tipů.

Údolí Únětického potoka

Začneme zlehka – tahle trasa je vhodná nejen pro děti, ale taky pro maminky s kočárkem. Nenáročná procházka, během které narazíte na celou řadu laviček a odpočívadel, je skvělá k procházce i piknikování. Projdete se částí naučné stezky od Roztockého háje do Tichého údolí a neminete ani bývalý Spálený Mlýn. Míst, kde můžete rozložit deku, je tady nespočet.

Vyhlídka v Klecanech

Chcete si vychutnat připravené pochutiny na krásné vyhlídce? Vydejte se do Klecan. Kratší procházka, která má celkem asi dva kilometry, vás zavede na vyhlídku, odkud je krásný pohled do Vltavského kaňonu. Uvidíte odsud taky Roztoky u Prahy nebo v dáli Pražský hrad a rozhlednu Petřín.

Piknik v přírodě
Rádi piknikujete a bydlíte v Praze nebo jejím okolí? Tady je deset tipů, kam vyrazit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Karlštejn

Nejznámější český hrad založený českým králem a římským císařem Karlem IV. nenabízí jenom řadu historických zajímavostí, ale taky spoustu míst, kde si piknik užijete na jedničku. Vydejte se třeba trasou z obce Karlštejn přes vyhlídku pod Plešivcem, která vás po žluté turistické značce zavede až na rozlehlou louku s vyhlídkou, odkud se vám otevře krásný pohled na hrad Karlštejn.

Zámecká zahrada v Brandýse nad Labem

Pokud se vydáte na prohlídku zámku v Brandýse nad Labem, rozhodně si s sebou nezapomeňte přibalit i piknikový koš plný lahodných dobrot. Součástí areálu je totiž zámecká zahrada, kde najdete několik piknikových ploch, dětské hřiště nebo útočiště zvířat v obranném příkopu.

Park Škvorecká obora – Králičina se Včelí stezkou

Tahle trasa začíná u restaurace Homolka, od které se po silnici č. 12 dostanete do parku Škvorecká obora. Součástí cesty je i prohlídka zdejší obory, pozůstatků malého hrádku nazývaného Hostýn nebo Skara i několik potoků a studánek. Piknik si můžete udělat třeba u Květnické studánky, kde se nachází přístřešek s posezením.

Okruh přírodou Úval s pohádkovou stezkou

Tahle trasa je vhodná zejména pro rodiny s menšími dětmi. Okružní trasa přírodou středočeského města Úvaly totiž vede zčásti po Pohádkové cestě lesem za pořádkem, která je součástí delší Městské naučné stezky Úvaly, kde děti na jednotlivých zastaveních získají poznatky o přírodě a poučí se, jak by se měly chovat v lese. K dispozici jim budou herní a cvičební prvky. Po cestě můžete odbočit na nově zbudované dětské hřiště Na Vinici s příjemným piknikovým místem.

Naučná stezka Vrbno – Zelčín na Mělnicku

Tahle naučná stezka prochází okolím Zooparku Zelčín. Je dlouhá 3,5 km, má 13 zastavení a přináší poznatky o regionu a zdejších obcích. Začíná v obci Vrbno, pokračuje přes Zelčín a poslední informační panel najdeme kousek za Zelčínem u Vraňansko-hořínského plavebního kanálu. Během trasy na vás čeká několik piknikových stolů a laviček. Řadu z nich najdete i v areálu zmíněného zooparku, který se zaměřuje především na chov domácích zvířat.

Pár na pikniku
Piknik můžete spojit s krásnou procházkou nebo pozorováním zvířat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Farmapark Soběhrdy

Pokud milujete zvířátka, nevynechte návštěvu Farmaparku Soběhrdy. Celý areál má neuvěřitelných 250 000 m² a najdete tady asi 60 druhů zvířat z celého světa. V areálu nechybí ani lanový park, vodní atrakce, prolézačky, skluzavky a trampolíny. Samozřejmostí jsou volné travnaté plochy nebo stoly na piknik.

Oslí stezka ve Svárově

Další místo, kde si piknik užijí především milovníci zvířat, najdete ve Svárově. Řeč je Oslí stezce, kde se můžete s oslíkem nejen pomazlit, projít se s ním na hodinku, ale taky s ním vyrazit rovnou na půldenní rodinný výlet s piknikem. Piknik je v tomhle případě v ceně procházky.

Naučná stezka a lesopark Litavka

Tahle stezka má rovnou 12 zastávek, které vám přiblíží okolní přírodu nebo dřívější těžbu stříbrné rudy. Částí lesoparku prochází žlutá turistická značka. Pokud rádi pozorujete zvířata, určitě vás potěší malá obora, která se nachází na začátku stezky, v blízkosti stadionu. Jsou v ní ovce kamerunské. Před oborou je vybudováno posezení, altán s krbem a skluzavka pro nejmenší děti. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 4' 33.2145", 14° 25' 18.0172"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na piknik v okolí Prahy? Spojte dobré jídlo s procházkou, zvířaty nebo prohlídkou hradu