Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější místa na Tenerife, která musíte navštívit

Na světě snad neexistuje rozmanitější místo. Malý ostrůvek v Atlantiku nabízí všehochuť tak pestrou, že si na své přijdou dobrodruzi i plážoví povaleči. 

Kde jinde najít na jednom místě nejvyšší sopku Evropy, vyprahlé pouště, tropickou vegetaci, luxusní pláže s bílým i černým pískem, horské masivy, hippies komunity nebo luxusní letoviska?

Při pobytu v tomto atlantickém ráji proto doporučujeme pronajmout si na letišti auto a pobýt tady minimálně dva týdny. Dostat se na Tenerife bude navíc od listopadu s novým leteckým dopravcem Eurowings finančně dostupnější. Konkurence mezi novým dopravcem a dosavadním ČSA stlačila ceny letenek o desítky procent. Co si tedy nenechat na Tenerife ujít?

Pico del Teide a jeho národní park

Činná sopka Pico del Teide je s výškou 3 718 m nejvyšší horou Španělska a zároveň třetí nejvyšší sopkou na světě (po sopkách na Havaji). Pozor, pro výstup na vrchol je potřeba mít povolení, které si musíte rezervovat online 2–3 měsíce dopředu!

Nahoru se dá dostat za pomocí lanovky, kterou je taky možné rezervovat online, případně pěšky. Někteří nadšenci absolvují cestu v noci, aby spatřili východ slunce s nejdelším stínem na světě (stín sopky tehdy dosahuje až 200 km). Na noční výšlap není potřeba mít povolení, protože se kontrolují až od 9 ráno, nicméně počítejte s tím, že se jedná o velmi náročný trek, cesta nahoru zabere zhruba 5–6 hodin. Vždycky taky vyrážejte se zkušeným průvodcem, abyste se neztratili. 

Pico del Teide
Pico del Teide je dominantou NP Teide.
Zdroj:
Bigstockphoto

Puerto de la Cruz 

Víte, že na Tenerife najdete nejstarší koloniální architekturu? Ano, první kolonie byly před osídlením Ameriky vybudovány právě zde. Proto ve slavném Puerto de la Cruz existují podobné čtvrti jako například na Kubě. 

Puerto de la Cruz
Tohle město si vážně nesmíte nechat ujít.
Zdroj:
Bigstockphoto

Puerto de la Cruz je díky příjemnému klimatu po celý rok obklopené zelení. S množstvím turistických tras je tedy rájem pro milovníky turistiky. Na své si přijdou i vyznavači koupání nebo surfingu. V Puertu najdete tropické pláže s černým pískem, například oblíbenou Playa de Castillo nebo Playa de Jardín s výhledem na monumentální Pico del Teide. Důkazem, že má Puerto co nabídnout, je i turisticky vyhledávaný Loro Parque, kde můžete zhlédnout vystoupení delfínů, kosatek nebo papoušků. 

Garachico 

Garachico bylo nejvýznamnějším přístavem ostrova až do roku 1706, kdy láva z explodujícího Teide pohltila většinu města. Dochovala se pouze městská brána a pevnost. Díky tomu se však Garachico pyšní rozsáhlým komplexem přírodních bazénků, které vznikly z lávových nánosů. Vstup k nim je zdarma. Kromě koupání však Garachico nabízí i krásné vyhlídky po okolí. Z nedalekého vyhlídkového bodu Mirador de Garachico máte celé město jako na dlani. 

Playa de las Teresitas 

Přestože na Tenerife najdeme převážně pláže s tmavým pískem, existuje tu jedna výjimka – Playa de las Teresitas. Pláž vznikla uměle v 70. letech po navezení písku ze Sahary. Místní vláda si od toho slibovala zvýšení popularity severní části ostrova. Povedlo se – Playa de las Teresitas se stala nejoblíbenější pláží na Tenerife.

Playa de las Teresitas
Playa de las Teresitas je nejoblíbenější pláž na ostrově.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž je vzorně udržovaná a chráněná před vysokými vlnami pomocí kamenného valu. Při koupání v místní azurové vodě s výhledem na horský masiv národního parku Anaga lehce získáte pocit, že jste v Karibiku. Za návštěvu stojí i nedaleký vyhlídkový bod Mirador Las Teresitas, který nabízí skvělé panorama celé pláže. 

Národní park Anaga 

Do národního parku Anaga na severu ostrova je možné vyrazit hned několikrát a pořád bude co objevovat. Anagu tvoří rozsáhlé horské masivy a bujná vegetace s vavřínovými lesy a dalšími endemickými rostlinami. Není tedy divu, že je národní park součástí biosférické rezervace UNESCO.

Vyrazit můžete na některý z treků, případně si projet Anagu autem se zastávkami na vyhlídkových bodech. Zážitkem je taky návštěva pláže Benijo, ležící ve stejné oblasti na samotném severu ostrova.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

28° 27' 31.6512", -16° 14' 14.7984"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa na Tenerife, která musíte navštívit