Přejít k hlavnímu obsahu

Aktualizováno: vláda uvolňuje omezení týkající se vycestování do zahraničí

Vláda České republiky dnes ve 14.00 hod. vyhlásila nouzový stav, který má trvat 30 dní. Od zítřka, pátku 13. 3. 2020, se pravidla nouzového stavu dotknou i turistů a ne málo. Máme totiž poměrně omezenou svobodu pohybu.

Neříkáme, že je to špatně. Konstatujeme to jako fakt. Od 13. 3. 2020 máme na některých místech „uzavřené“ hranice s Německem a Rakouskem. Do těchto dvou států se všichni dostaneme jen na 11 hraničních přechodech, kde navíc budou probíhat kontroly a měření teploty kvůli koronaviru. Lidi, kterým kontrola naměří 38 °C a víc, pak budou muset na místě absolvovat odběr krve.

Kde jsou otevřené přechody?

Během platnosti stavu nouze se nepodíváme do rizikových zemí, k nimž (z těch evropských) patří například Itálie, Španělsko nebo Francie, ale především pro nás Rakousko a Německo. Výjimka pro překračování hranic by měla platit pro Čechy, kteří v těchto zemích pracují.

Kde budeme moct hranici překročit? Z Německa se bez výjimky dostaneme na sedmi přechodech (pro všechny Krásný Les, Hora sv. Šebestiána, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Strážný; pro občany s pracovní výjimkou pak ještě Jiříkov, Cínovec, Vojtanov a Všeruby), z Rakouska na čtyřech (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě a Mikulov; pro občany s pracovní výjimkou mimo to i Nová Bystřice, Vratěnín a Valtice).

AKTUALIZACE (6. 4. 2020): Vládla malinko zvolnila a schválila návrh Ústředního krizového štábu. Po 14. dubnu budou moct Češi vycestovat za hranice, tedy v odůvodněných případech, které jsou stejné jako u vnitrostátního pohybu (jde o dojezd do zdravotnického zařízení, za rodinou a blízkými, dále o cesty k zajištění životních potřeb nebo třeba účast na pohřbech). Změn by se měli postupem času dočkat i pendleři, hodně bude ale záležet na jejich zaměstnavatelích, kteří by jim měli zajistit průběžné testy na přítomnost koronaviru. 

AKTUALIZACE (24. 4. 2020): Dochází k uvolňování pravidel pro vycestování do zahraničí. Nově můžeme vycestovat nejen za prací, ale třeba i jako turisté. Při návratu do Česka ale musíme podstoupit test na koronavirus (který si musíme sami sehnat), nebo podstoupit 14denní karanténu. Pendleři teď můžou jezdit do práce přes hranice denně, ale každých 14 dní se musejí nechat otestovat. Pro turisty jsou teď tedy směrodatná nařízení států, do kterých se chystají vyjet. Do Česka můžou vstupovat cizinci, kteří pocházejí ze zemí Evropské unie a v České republice vykonávají ekonomickou činnost nebo zde studují na vysoké škole. 

Zdroj informací: ČT24 a ČTK

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aktualizováno: vláda uvolňuje omezení týkající se vycestování do zahraničí