Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená bez cestovky autem: co všechno naplánovat a vzít s sebou, aby to klapalo?

Chystáte se letos vyjet na dovolenou bez cestovky, ale nemáte s cestováním na vlastní pěst zkušenosti a nevíte, co všechno je potřeba zařídit? Nevadí, poradíme vám.

Mnohem jednodušší je plánování cesty po Evropě, kde se spousta turistů radši pohybuje svým autem. Pojďme se tedy podívat na to, co udělat a sbalit, abyste eliminovali riziko zádrhelů a karambolů.

Doprava

Je to jasné. Jedete autem. Pokud se chystáte jet opravdu daleko, respektive udělat si velký okruh, neprohloupíte, když si necháte svůj vůz zkontrolovat v servisu. Před odjezdem doplňte provozní kapaliny, zkontrolujte pneumatiky a jejich nahuštění. 

Od věci není ani úklid auta, abyste se v něm od počátku cítili příjemně. Pokud v něm budete trávit i celé dny, a dokonce i noci, nejspíš v něm nakonec nebude sterilně čisto, ale aspoň v začátku vám v něm může být hezky.

Ubytování

Co se týče ubytování, záleží hlavně na vás, jak moc předem chcete plánovat, jestli vyrážíte uprostřed turistické sezóny nebo mimo ni a na jaký standard si potrpíte. Jestli vám nedělá problém vyspat se v autě nebo rozbít stan v kempu, pravděpodobně nebudete mít problém. Zatoužíte-li pak po střeše nad hlavou, můžete ji řešit operativně pomocí portálů s krátkodobými pronájmy.

Druhou možností je naplánovat si cestu do puntíku, zarezervovat si podle toho ubytování, zaplatit zálohu a nechat se unášet pocitem jistoty. Tu může ale snadno ledacos narušit a dá se tak přijít o nemalý peníz.

Jedete-li na jedno místo, je to vůbec nejjednodušší. Během turistické sezóny je nejlepší zarezervovat si ubytování i tehdy, když chcete být v kempu. Některé lokality bývají beznadějně obsazené. 

Strava

Někdo spoléhá na to, že jakmile ho přepadne hlad, potká benzínku nebo obchod, jiný má zase v autě železnou rezervu, která se nezkazí, nebo jezdí radši plně vybaven, protože se z nejrůznějších důvodů moc nechce (nebo nemůže) stravovat „venku“. 

Chcete-li ušetřit, udělejte si zásoby toho, co vám aspoň „chvíli“ vydrží. Dokupovat pak můžete průběžně třeba jen pečivo, zeleninu, případně si skočit na pivo, kávu nebo zmrzlinu. Výhoda takových zásob je to, že i když ztroskotáte uprostřed ničeho, nebudete se trápit hlady, než k vám dojede pomoc

A co vám dlouho vydrží? Mohou to být konzervy – rybičky v omáčce, konzervované maso, luštěniny v omáčce. Pak klidně krekry, proteinové nebo ovesné tyčinky, ovesné vločky (ale k nim potřebujete vařič), hotové proteinové nápoje (některé vydrží i relativně dlouho v teple), kakao, cukr nebo alternativní sladidla, nějaký ten den vydrží i mléčné výrobky, jako jogurt, skyr, cottage sýr, plátkový sýr, šunka a další. Když ale budete mít podezření, že už tyhle věci nejsou v dobré kondici, radši se jich zbavte, ať si zbytečně nekazíte dovolenou. A berte i sůl (ta se hodí, když se vypotíte) a pepř (ten je bezva proti mravencům)!

Výbava

Výbava samozřejmě závisí na tom, kam se chystáte, na jak dlouho, jestli na vás čeká ubytování… Pokud se chcete vydat na blind Evropou, mějte s sebou nejen adekvátní oblečení a obuv, ale taky aspoň základní kosmetiku (šampón, sprchový gel, běžný krém a krém na opalování), ručník nebo osušku pro každého (i pro případ, že byste třeba cestou potkali hezké koupání). 

Nezapomeňte na dioptrické a sluneční brýle, vybavte se žvýkačkami, navigací (nebo si překontrolujte tu v mobilu), polštářkem (který použijete, jakmile nebudete řídit), od věci není deka, kterou můžete využít třeba na piknik. A pozor na spacák a karimatku!

I v létě vám přijde vhod termoska s čajem, zvlášť po noci strávené v autě. Stejně tak si sbalte vařič a potřebné nádobí – stačí dva ešusy, nějaký ten příbor a hrneček. Na mytí pak trošku saponátu, hadřík a utěrku. A když jsme u toho vaření, nikdy neuděláte chybu, když s sebou do začátku vezmete balení pitné vody. Tu pak můžete později doplňovat i z kohoutků, ale vždycky byste u sebe pár litrů měli mít. 

Vždycky se můžou hodit sáčky – menší i větší. Cokoli, co by mohlo v autě nadělat neplechu, radši zabalte.

Mezi další nezbytnosti patří nabíječka na telefon, nabíjecí kabel do auta, držák na telefon (nebo na navigaci). Budete-li se vydávat na túry, vezměte si s sebou i powerbanku. A doklady. Hlavně doklady!

Mezi prvními věcmi si balte hlavně léky – ty, které pravidelně berete, i ty, které by se mohly hodit a je nepříjemné je v případě potřeby nemít. Hodí se antipyretika, léky na zastavení průjmu, mořská voda do nosu, léky na migrénu, inhalátor na astma… Myslete na to, že stát se může cokoli.

Berete s sebou mazlíčky? Pak věnujte pozornost i jejich věcem – chce to aspoň deku do auta, cestovní pelíšek, misky, dostatek jídla, případně léky, kšíry, klec, vodítko a obojek (záleží na tom, jak pejska zabezpečujete a na čem ho vodíte). A hračky, ať je máte na cestách při zastávkách jak unavit.

dovolená bez cestovky autem
Jestli váš mazlíček nemá problém s jízdou autem, vezměte ho s sebou. Užijete si to!
Zdroj:
Shutterstock

Itinerář

Od výbavy se můžeme přesunout k samotným zážitkům. Nemusíte mít všechno naplánované na minuty. Jen by vás to stresovalo. Nechte si prostor pro improvizaci, díky níž můžete objevit i nečekaně krásná místa, na která byste ve spěchu nenarazili. 

Vytyčte si místa, která chcete vidět. Pro jistotu jich vypište víc a označte si je podle toho, jakou pro vás mají důležitost a jestli by vás moc mrzelo, kdybyste je případně museli vynechat. Podle toho si pak naplánujte trasu, ať zbytečně nependlujete sem a tam. 

Během delšího přesunu, například do Norska nebo do Španělska, si najděte pár míst, kde se zastavíte, protáhnete se a někam se podíváte. Jestli nemáte do výchozího bodu, kde vaše dobrodružství začne nabírat na obrátkách, dojet úplně zlámaní, tohle vám jedině prospěje. 

Materiály si nenechávejte jen v telefonu, pro jistotu si je vytiskněte. Víte, jak je to s technikou. Ta vám může službu vypovědět v tu nejnevhodnější chvíli.

Jezdíte radši na dovolenou sami, nebo spoléháte na cestovní kancelář?

Použité zdroje: zdroj, autorčiny zkušenosti

 
 

Místo

50° 5' 51.486", 14° 24' 59.004"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená bez cestovky autem: co všechno naplánovat a vzít s sebou, aby to klapalo?