Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Okouzlující Salcbursko: co navštívit, abyste si odvezli nezapomenutelné vzpomínky

Salcbursko je krásná a na turistická lákadla bohatá oblast. Ať už sem pojedete na pár dní, nebo týden, vždycky budete mít pocit, že jste tu měli zůstat o něco déle.

Tuhle lokalitu opravdu nemáme daleko. Tedy pokud se nechystáte jet z Ostravy. Z Prahy dojedete do Salcburku za 4,5 hodiny čistého času a cestou se můžete zastavit třeba v Linci. Připravili jsme pro vás 10 míst, která byste určitě měli navštívit, abyste si tenhle kousek Rakouska se vší jeho krásou užili.

Zámek Mirabell

Název Mirabell nemá tenhle zámek jen tak náhodou. Přídavné jméno mirabile (obdivuhodný, úžasný) spojené s podstatným jménem bella (kráska) mluví za všechno. Tenhle dechberoucí objekt vám učaruje, i kdybyste si na zámky jinak nepotrpěli. 

Zámek nechal v roce 1606 vystavět arcibiskup Wolf Dietrich. Jaký div – pro svou milenku. Skvost se dnes pyšní hlavně Mramorovým sálem, který dříve sloužil k reprezentaci, v současnosti ale patří k těm nejkrásnějším oddacím sálům na světě a taky tu má svou kancelář starosta a salcburský magistrát.

zámek Mirabell
Zdejší Mramorový sál je jedním z nejkrásnějších oddacích sálů na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Svatby se tu konávají opravdu romantické. Napomáhá tomu třeba i to, že je zámek obklopen neméně okouzlující zahradou, která na první pohled zaujme geometrickým půdorysem, ornamentálními záhony, kašnami a sochami. Dokonce je odsud krásně vidět na Pevnost Hohensalzburg a Salcburský chrám

Pevnost Hohensalzburg

Nad Salcburkem ční Mnišská hora a na jejím vrcholu je nepřehlédnutelná Pevnost Hohensalzburg. Je to největší zcela zachovaný hrad ve střední Evropě a turisti ho milují i proto, že si z něj užijí 360stupňový výhled na město.

První obranná pevnost tu vznikla v roce 1077 na popud arcibiskupa Gebharda. Její architektura se v čase proměňovala a teprve kolem roku 1500 získala podobu, kterou si dneska můžeme jako turisti v Salcburku prohlédnout. 

Hohensalzburg
Pevnost neohroženě stojí na Mnišské hoře a je nepřehlédnutelnou dominantou Salcburku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pevnost můžete navštívit celoročně a nezapomeňte se tu podívat do některého z muzeí, ta patří k velkým lákadlům. Jednak tu najdete historické exponáty, ale taky třeba loutky nebo knížecí komnaty, jejichž vybavení je původní z let 1501–1502. 

Zámek Hellbrunn

Hellbrunn vznikl jako letohrádek pro salcburské knížecí arcibiskupy, místo pro odpočinek i zábavu. Na jeho vzniku se podílel slavný architekt Santino Solari, který měl v té době „na triku“ už salcburský chrám. V letech 1612–1615 tedy velice rychle vznikal jeden z nejobdivuhodnějších zámků na sever od Alp.

Hellbrunn
V zámeckém parku určitě chvíli zůstaňte a sledujte zdejší Vodní hrátky.
Zdroj:
Bigstockphoto

K Hellbrunnu neodmyslitelně patří Vodní hrátky. Podzemní prameny tu tryskají na povrch a vytvářejí nezapomenutelnou podívanou, kterou dokreslují pohyblivé figurky a jezírka či jeskyňky. V kombinaci s nádherným zámeckým parkem a architekturou je to prostě jedinečný zážitek. A adventní trhy? Ty jsou tady naprosto pohádkové.

Grossglocknerská vysokohorská silnice

Milujete průjezdy nádherně drsnými horami? Pak se určitě projeďte v Národním parku Vysoké Taury. Vede tudy 48 kilometrů dlouhá horská silnice, úplné veledílo a kulturní památník. Patří k těm nejkrásnějším panoramatickým silnicím v Evropě. 

Grossglocknerská vysokohorská silnice
Jedna z nejkrásnějších panoramatických silnic v Evropě vede Národním parkem Vysoké Taury.
Zdroj:
Bigstockphoto

Podél ní najdete celou řadu informačních stanovišť, na nichž se můžete zastavit. Extra pauzu si udělejte na Výšině císaře Františka Josefa v nadmořské výšce 2 571 m. Z ní se pak pokocháte pohledem na ledovec Pasterze. Ve výšce 2 503 metrů zase přejedete hranici Salcburska a Korutan. Jen si na průjezd připravte 37 eur

Wolfgangsee

Plavba lodí po Wolfgangsee může být odpočinkovým způsobem, jak strávit den v oblasti Salcburska. Přírodní perla je krásná jak ze břehu, tak z hladiny. Parníky zdejší vodu brázdily už v 70. letech 19. století. Od května do října může být plavba vaše, stejně tak jako o adventních víkendech a o Velikonocích.

plavba pro Wolfgangsee
Plavba touhle krajinou je úžasná. Spojte ji v jeden den třeba s výjezdem na Schafberg.
Zdroj:
Bigstockphoto

Schafberg

Plavbu po Wolfgangsee můžete doplnit výjezdem na Schafberg, který se tyčí u jezera. Nahoru na horu vás vyveze lokomotiva s dieselovým motorem, dřív se tu ovšem „proháněly“ lokomotivy i z konce 19. století. Na krásné místo s nádhernými výhledy se vláčkem můžete vyvézt od dubna do října, kdy je tu přívětivě.

Schafberg
Vláčkem na Schafberg užijete nádhernou jízdu. A ty výhledy nahoře!
Zdroj:
Bigstockphoto

Untersberg

Chcete-li si výhledy na Salcbursko užít ještě o něco víc, vydejte se na Untersberg – jednoduše ho zdoláte i moderní kabinovou lanovkou. Tahle hora je učiněným strážcem Salcburku a vy se hned přesvědčíte o tom, že to není omyl. Dokonalou horskou krásu si sem lanovkou přijede vychutnat i 100 tisíc osob ročně. Když zatoužíte po výletu, vydejte se od horní stanice lanovky po některé ze stezek, které vás jednoznačně okouzlí.

Untersberg
Z téhle hory jsou skvělé výhledy, o které byste se neměli připravit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Svět obřích ledových jeskyní Werfen

Milovníci jeskyní se určitě rádi vydají do největší ledové jeskyně na světě. Celý zdejší jeskynní systém měří víc než 42 kilometrů, i když návštěvníci se tu projdou jen po kilometru. I tak je to ale nevšední zážitek. Nadchne vás už vstupní portál, který má 18 metrů na výšku a 20 metrů na šířku. Za ním vás čeká hotové ledové království, které se líbí dospělým i dětem.

Svět ledových jeskyní Werfen
Ledové království, jak jste si ho možná představovali. Tady je!
Zdroj:
Bigstockphoto

Salcburské muzeum v přírodě

Moderní město nechte na chvíli za sebou a vydejte se do dávných dob, které vám představí Salcburské muzeum v přírodě. V něm najdete víc než 100 historických staveb v jejich originální podobě, jako jsou selské statky, hospodářská stavení, škol nebo kováren. Cestu muzeem pod širým nebem si můžete zkrátit i vláčkem, ono totiž projít těch 50 hektarů pěšky nemusí být pro někoho zas taková brnkačka.

Mozartův rodný dům

Chcete vidět místo, kde se 27. 1. 1756 narodil Wolfgang Amadeus Mozart? V Salcburku je to jednoduché. Mozartův rodný dům stojí v Getreidegasse č. 9, rodina tu žila celých 26 let, až do roku 1773. Už v roce 1880 tu vzniklo muzeum, jež ho připomínalo, v posledních desetiletích se pak dočkalo značného rozšíření. Stalo se tak nejen muzeem, ale i kulturním památníkem, k němuž se jezdí a létají podívat turisté z celého světa.

Mozartův rodný dům
Mozartův rodný dům je cílem turistů z celého světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

47° 48' 31.752", 13° 2' 8.7612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Okouzlující Salcbursko: co navštívit, abyste si odvezli nezapomenutelné vzpomínky