Přejít k hlavnímu obsahu

Řecká Lefkada láká na pláže, vodopády i studnu, do níž naházeli komunisty

Řecký ostrov Lefkada, který najdete v souostroví Jónských ostrovů, má rozlohu 356 km². Samostatnou kapitolou tohoto místa jsou zdejší pláže, kterých tady je více než 117 km. Ostrov naleznete mezi Korfu a Kefalonií.

Lefkadu v minulosti zasáhlo několik zemětřesení, z nichž jedno poškodilo schody k pravděpodobně té nejznámější a nejkrásnější pláží Egremni. Říká se, že to, co příroda vytvořila, si bere v případě Lefkady zpět. Pokud chcete poznat ostrov, kde si budete připadat tak trošku jako v jiném světě, je Lefkada jasnou volbou. Máme pár tipů, co během její návštěvy vidět.

Pláž Egremni

Jak jsme již zmínili výše – Egremni je pravděpodobně tou nejkrásnější a nejznámější pláží ostrova. Na pláž, jejíž délka činí dva kilometry, jste se dřív mohli dostat skrze vybudovanou cestu a několik desítek schodů. Po zemětřesení ale cesta vzala za své. Nicméně teď už se do příjemné vzdálenosti dostanete i autem a přímo na pláž samozřejmě lodí.

Egremni Beach
Egremni Beach je nejspíš nejkrásnější pláž na celém ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

Argiroupoli – nenápadná vesnička, která třikrát přežila úplné zničení

Vodopády Rachi

Pokud jste ubytováni v letovisku Nidri (Nydri) a chtěli byste poznat něco ze zdejších přírodních krás, nenechte si ujít možnost návštěvy vodopádů Rachi. Ze samotného Nidri k nim vede dobře značená stezka, kterou zvládnou i menší děti nebo hůře pohyblivé osoby. Odměnou vám budiž překrásná přírodní scenerie s pestrobarevným vodopádem a průzračným jezírkem, v jehož vodách se koupou místní otužilci.

Pokud se sem ale vydáte během suchého léta, počítejte s tím, že namísto mohutného vodopádu budete svědkem pouze malého pramínku svlažujícího pestrobarevnou skálu. 

vodopády Rachi Lefkada
Vodopády Rachi najdete nedaleko letoviska Nidri. Cesta k nim je perfektně značená.
Zdroj:
Shutterstock

Objevte půvab jeskyně, ve které se narodil nejvyšší bůh Zeus

Mys Doukato a maják Akratas

Jednou z nejnavštěvovanějších pláží na ostrově je jistě Porto Katsiki. Pokud tady strávíte den či příjemné odpoledne, po cestě zpátky se ještě vydejte na jih, kde vás asi po čtyřech kilometrech čeká úžasná podívaná jako z jiného světa. Před vámi se totiž otevře divoká krajina s jedinou cestou končící u běloskvoucího majáku, který je situován na mysu Doukato.

Zkuste si svou cestu naplánovat na západ slunce. Naskytne se vám jedinečná podívaná, během níž zjihnou i ti největší tvrďáci.  Ačkoli je mys jedním z nejromantičtějších na ostrově, traduje se, že v těchto místech ukončila skokem z útesů svůj život nešťastně zamilovaná básnířka Sapfó.

mys Doukato Lefkada
Mys Doukato s majákem Akratas se vyplatí navštívit před západem slunce.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Milos

Milos Beach obklopují obří vápencová skaliska, která vytvořila jedinečnou zátoku chráněnou před zraky ostatních. Na pláž se můžete dostat poměrně náročnou procházkou z letoviska Agios Nikitas nebo vás sem doveze loďka za pár eur. Na jižním konci je několik menších jeskyní. Počítejte s tím, že vstup do moře je prudší, než se může na první pohled zdát. Protože je pláž hůře přístupná, oblíbili si ji především vyznavači nudismu a naturismu.

Pláž Milos na Lefkadě
Pláž Milos najdete přes kopec z letoviska Agios Nikitas. Díky komplikované dostupnosti je oblíbený cílem nudistů.
Zdroj:
Vendula Vrablová

Řecko likviduje lodní hřbitov. Ze zátoky zmizí přes padesát vraků

Městečko Karya

Také vnitrozemí má turistům co nabídnout. Zamiřte třeba do malebného městečka Karya, které je vyhlášené ručním tkaním kvalitních koberců. Kromě klasických středomořských vzorů tady najdete třeba i motivy jelenů v říji nebo další kuriozity. Vesnička, která dnes oficiálně spadá do obce Lefkada, je umístěná na svazích Pyrgosu v nadmořské výšce 500 m.

městečko Karya Lefkada
Městečko Karya je vyhlášené ručním tkaním koberců.
Zdroj:
Shutterstock

Korfu milují i světové celebrity. Tohle si tu nenechte ujít

Agios Donatos

Pokud jste pokořili nejvyšší vrchol ostrova Lefkada, zpáteční cestu si naplánujte přes vesničku Agios Donatos, v níž leží několik studen. Na tom by asi nebylo nic zajímavého, pokud by se k nim nepoutala jedna vtipná historka. Říká se, že do jedné ze studen naházeli místní při vzpouře hlavní představitele komunistů na ostrově. A od té doby byl prý klid... V místě se 6.8. konají každoročně slavnosti čočky.

Agios Donatos Lefkada
Ve vesničce Agios Donatos najdete několik studen. Do jedné z nich prý místní v minulosti házeli stoupence komunismu.
Zdroj:
Shutterstock

Větrné mlýny Gira

Pláž Gira láká na pohodové koupání i jedinečné přímořské scenerie. Díky několika větrným mlýnům je vděčným objektem fotografů z celého světa. Na pláži stojí čtyři, dnes již nefunkční mlýny. Dva mlýny jsou již zcela bez lopatek. Jeden je součástí zahradní taverny. Smutnou zprávou je, že se o mlýny nikdo nestará. Jak dlouho tady ještě budou stát je proto záhadou.

Větrné mlýny Gira na Lefkadě
Na pláži Gira najdete čtyři větrné mlýny, které ale nevratně poškodil zub času.
Zdroj:
Foto: Vendula Vrablová

Onasisův ostrov Scorpios

Asi neznáte známějšího Řeka, než multimilionáře, druhého manžela Jacqueline Kennedy a významného obchodníka, který si z rozmaru koupil vlastní řecký ostrov. Ano, tušíte správně – jde o Aristotela Onassise a ostrůvek Scorpios, který najdete nedaleko ostrova Lefkada, z něhož se sem pořádají lodní výlety.

ostrov Scorpios
Ostrov si v minulosti koupil Aristoteles Onassis.
Zdroj:
Shutterstock

Řecké destinace, kde si šnorchl doopravdy užijete

Jeskyně Papanikolis

Lefkada – to nejsou jenom pláže, ale také tajemné jeskyně. Jedny z nich – jeskyně Papanikolis najdete u jihozápadního pobřeží ostrova Meganissi, nedaleko Lefkady. Své jméno jeskyně získala po slavné řecké ponorce, která se tu ukrývala před svými nepřáteli v době 2. světové války.

Hned na první pohled vás ohromí výška vchodové klenby, která má cca 30 metrů. Dech vám vyrazí i samotná velikost jeskyně, která má asi 4 000 čtverečních metrů a je tak druhou největší mořskou jeskyní ve všech vodách, které omývají Řecko a jeho ostrovy.

jeskyně Papanikolis Lefkada
Jeskyně Papanikolis jsou druhé největší jeskyně v Řecku a okolí.
Zdroj:
Shutterstock

Vesnička Sivota

Milujete mořské plody a tradiční řecké taverničky? Pak se vydejte do malebného letoviska Sivota, které je proslulé několika tavernami. Na čerstvých mořských plodech a rybách si pochutnáte třeba v tavernách Stauros, Ionion nebo Delfinia. Po vydatném obědě nebo večeři si můžete udělat pohodovou procházku okolo přístavu, kde kotví rybářské lodě, přivážející čerstvé ryby i malé bárky vozící turisty.

Sivota Lefkada
Sivota je malý přístav a taky oblíbený cíl milovníků ryb a mořských plodů.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Porto Katsiki

Ani Porto Katsiki rozmary přírody nešetřily. Ačkoli je pláž stále veřejně přístupná, východní vyhlídka se schody je dostupná pouze na vlastní nebezpečí. Betonové schody totiž popraskaly a některé z nich se zřítily do moře.

Samotná pláž má na délku asi 300 metrů, proto počítejte s tím, že bývá v hlavní sezóně poměrně přeplněná. Občerstvit se můžete v taverně nad pláží. Ta dokonce nabízí možnost donášky jídla nebo pití přímo na pláž. Protože však obsluha musí překonat několik desítek schodů, za donášku si odpovídajícím způsobem připlatíte.

Hory vznášející se nad mořem jsou opředené tajemstvím. Sídlo dvanácti olympských bohů jen tak nepokoříte

Vesnička Agios Nikitas

Na ostrově najdete prakticky jen tři větší letoviska – je jím zmíněné Nidri, živé Vasiliki a malebné Agios Nikitas. A právě poslednímu zmíněnému budou věnovány následující řádky. Agios Nikitas není příliš velké, o to krásnější je ale pobyt v něm. Nutno podotknout, že během hlavní turistické sezóny bývá poměrně přeplněné. Není se ale čemu divit. Místní taverny, stejně jako pláže jsou jednoduše okouzlující. Někde vás překvapí česká obsluha, jinde dokonce pivo Pilsner Urquell. Součástí letoviska je stejnojmenná pláž, která se stává oblíbeným místem pro konání svateb.

Agios Nikitas
Letovisko Agios Nikitas patří k nejoblíbenějším a nejkrásnějším na ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

Muzeum gramofonů v hlavním městě

Na ostrově najdete také několik muzeí. Navštívit můžete třeba muzeum lidového umění nebo netradiční muzeum gramofonů, které najdete v hlavním městě Lefkada Town. Vedle několika starých gramofonů a rádií jsou tady k vidění i jiné předměty, jako malované obrazy, keramika, lampy, textilie, šperky, mince, fotografie, noviny, zbraně, výšivky, hudební nástroje a další předměty ze soukromých sbírek místních obyvatel z období 19. a 20. století.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

38° 42' 55.7928", 20° 38' 45.5568"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řecká Lefkada láká na pláže, vodopády i studnu, do níž naházeli komunisty