Přejít k hlavnímu obsahu

Tyhle stromy dokážou hubnout! A sloni je milují

Víte, že na světě existují stromy, které rostou hlavou dolů, kvetou jenom 24 hodin, jsou staré tisíce let a hubnou? Přesně takové jsou baobaby – stromy z čeledi bavlníkovitých, které mají celkem 8 druhů. Mnohé z nich najdete na ostrově Madagaskar, některé druhy se ale také vyskytují v Africe a Austrálii.

Jak praví legendy…

Podle legend to byl právě baobab, který byl prvním stromem na zemi. Poté údajně přišly palmy a baobab si začal zoufat, že chce být také tak krásně štíhlý. A to ještě netušil, jak moc bude závidět plody fíkovníku a květy plamennému stromu Brachychitonu. Legenda dále praví, že bohové údajně už nemohli poslouchat nářky baobabu a tak jej vytrhli ze země a zasadili korunou dolů. Protože baobab opravdu vypadá, jakoby jeho větve byly zároveň kořeny, říká se o něm, že roste „hlavou dolů“. 

V krajině nepřehlédnutelné

V krajině baobaby rozhodně nepřehlédnete. Některé druhy jsou vysoké až 25 metrů a v kombinaci s nesmírnou tloušťkou působí jako obří kulaté doutníky se stromovou korunou. A právě jejich tloušťka je nesmírně zajímavá. Baobaby totiž zadržují vodu, proto je tak zbožňují sloni, kteří se během parných dnů snaží vodu ze stromů vydolovat.

Během období dešťů do sebe může baobab nasát až 2 000 litrů vody.
Zdroj: Bigstockphoto

Takhle se hubne!

Tohle přírodní „napajedlo“ je ovšem zajímavé také z jednoho dalšího důvodu. Roste v místech, kde se střídají dlouhá období veder a dešťů. Během deštivých dnů dokáže baobab pórovitou kůrou vstřebat neuvěřitelných 2 000 litrů vody. Jakmile nastane období sucha, strom o vodu postupně přichází a jeho kmen se začne smrskávat. Proto se o baobabu hovoří jako o hubnoucím stromu, který může během období sucha ztratit až několik desítek centimetrů ze svého úctyhodného objemu.

Božstvo a tisíc let staré exempláře

Pokud má baobab osm metrů v průměru, je jeho věk odhadován na 3 000 let. Takové exempláře rozhodně nejsou výjimky. Když k tomuhle úctyhodnému stáří připočítáte také hubnoucí schopnosti, není se čemu divit, že v některých regionech jsou baobaby považovány za božstvo. Lidé k nim chodí s dárky a prosbami o splnění svých přání. Úctu k baobabům chovají například obyvatelé Jižní Afriky, kteří je raději ani nekácejí. Baobaby jsou zde navíc chráněny zákonem.

Multifunkční strom

O baobabu je také známo, že kvete jen 24 hodin a v období sucha shazuje listy. Zajímavé také je, že ho můžete zužitkovat prakticky celý. Jeho plody obsahují velké množství vitamínů a proteinů, ze semen se lisuje kvalitní olej, listy a mladé výhonky používají místní obyvatelé jako špenát a z porézního dřeva se vyrábějí provazy, rohože a papír.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-20° 14' 59.2296", 44° 25' 9.84"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tyhle stromy dokážou hubnout! A sloni je milují