Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou

Chorvatsko není jen o nekonečných plážích, vynikajících delikatesách a průzračném moři. Co navštívit ve východní části země? Máme pro vás pár tipů!

Prozkoumejte méně známá místa a lokality, které nejsou turismem poznamenané tak, jako jižní nebo západní část země. Zaujme vás Vukovar, město s jizvami válečné apokalypsy, nebo divoké horské pásmo Papuk?

Kam do města: Vukovar

Vukovar je úchvatným klenotem chorvatské Slavonie, který ovšem stojí zcela nepochopitelně bokem turistického zájmu. Přitom je tenhle barokní skvost protkán vzpomínkami na nelehkou historii i jedinečnou atmosférou, která je pro válečná města znovuzrozená z popela typická.

Na podzim roku 1991 se Vukovar nechtěně dostal do centra pozornosti všech světových médií. Bezprostředně po červnovém vyhlášení nezávislosti země se tady totiž vystupňovaly šarvátky mezi improvizovanými chorvatskými formacemi a bojůvkami místních Srbů.

Epicentrem bojů se stal právě Vukovar, který byl prakticky úplně zničen. Dnes je naštěstí město z velké části opraveno, i přesto zde narazíte na místa a památníky, které ony hrůzy věrně a intenzivně připomínají. Během toulek Vukovarem navíc můžete narazit na rodný dům držitele Nobelovy ceny a světoznámého chemika Leopolda Ružičky.

Pohled na město Vukovar Chorvatsko
Vukovar byl v minulosti prakticky zničen. Dnes nabízí jedinečný kontrast moderní architektury a válečné historie.
Zdroj:
bigstockphoto

Kam do přírody: Horské pásmo Papuk

Je pravdou, že východ země není národními parky nebo přírodními rezervacemi prošpikován tak, jako jižní nebo západní část Chorvatska. Přesto tady narazíte na několik přírodních unikátů, které stojí za návštěvu. Jedním z nich je třeba horské pásmo Papuk. Pozornost návštěvníků hned na první pohled upoutá nekonečný lesní porost tvořený povětšinou horskými buky, které v menší míře doplňují duby, jedle a další stromy.

Nejkrásnější částí Papuku je nicméně lesopark Jankovac, jedno z nejoblíbenějších výletních míst ve Slavonii. Ve zmíněném lesoparku najdete i stejnojmennou horskou chatu, kterou mnozí považují za nejhezčí a nejútulnější v chorvatských horách. Papuk je taky jediným chorvatským pohořím, které disponuje hojností vulkanických hornin. Proto byl u malebné vesnice Voćin založen první chorvatský geologický park Rupnica, proslulý neobyčejnými geologickými vrstvami.

Jezero v parku Papuk
Součástí horského pásma Papuk je i geologický park Rupnica.
Zdroj:
bigstockphoto

Kam za zábavou: Rodinná farma Dunavski raj

Rodinná farma Dunavski raj je ideálním místem k odpočinku i ochutnávce tradičních chorvatských specialit. Najdete ji nedaleko archeologického naleziště Vučedol, na vyvýšeném břehu Dunaje v oblasti, kde se začíná mísit široká a prostorná Vukovarská rovina a svahy Fruške gory, bohatě poseté vinicemi.

Kromě návštěvy si tady můžete domluvit i pohodovou dovolenou nebo se zúčastnit zajímavých workshopů, her a sportovních i relaxačních aktivit. K dispozici jsou i volné prostory pro rodinné oslavy a další příležitosti nebo jezdecký klub. V areálu se nachází taky oplocené hřiště pro nejrůznější sporty.

Osedlaní koně na louce
Rodinná farma Dunavski raj nabízí jedinečné příležitosti pro trávení rodinné dovolené i volného času.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

45° 33' 13.4696", 18° 41' 27.3413"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou