Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 destinací pro rok 2024: kam se letos vydat za zážitky? Třeba do Mongolska nebo Beninu!

Svrbí vás prsty, nejradši byste vyhledávali letenky a ubytování a zase po čase někam „pláchli“? Máme to stejně! Proto jsme pro vás připravili seznam míst, která budou letos v kurzu.

Zájem o cestování po pandemii koronaviru stále ještě stoupá. Prodejci letenek a provozovatelé ubytovacích kapacit se mají co otáčet a některá hojně navštěvovaná města přicházejí s regulací turismu.

Jedním příkladem za všechny můžou být italské Benátky. Tady se už dlouho uvažovalo o zavedení registračního systému a „vstupného“ pro turisty (ve výši 3–10 eur/den).

Teď je aktuální to, že od června 2024 pro změnu nesmí mít turistické skupiny víc než 25 osob, budou zakázány tlampače (jež jsou z pochopitelných důvodů oblíbené u průvodců), skupiny se dokonce nemají zastavovat v úzkých uličkách a na mostech. Nařízení budou platit pro ostrovy Murano, Burano a Torcello. 

V období od září do dubna je tu zároveň stanoveno 29 nejvytíženějších dní, kdy si turisti k ceně ubytování připlatí 5 eur. Nedivíme se. Město, v němž žije 50 000 obyvatel, prý denně navštíví i dvojnásobek. A to je slušná pecka.

Ale teď už ke slibovaným destinacím, která budou podle Lonely Planet v roce 2024 trendy!

#1 Mongolsko

Jestli nesnášíte davy turistů všude kolem sebe, v Mongolsku si budete libovat. Ne že by tu bylo úplně pusto a prázdno, nejsou to ale ani Benátky, ani Londýn nebo Barcelona.

Středoasijská země sevřená mezi Ruskem a Čínou je turismu nakloněna a návštěvníky, kteří o ni mají zájem, vítá s otevřenou náručí. Velkou část země zaujímají stepi s poměrně drsným podnebím. Čím drsnější je ale podnebí, tím milejší jsou zdejší obyvatelé, které si automaticky spojujeme s typickými jurtami. A co je nejsympatičtější? V téhle zemi se nikam a za ničím nespěchá…

jurty v Mongolsku
Mongolsko může nabídnout spoustu zážitků. Nebojte se do něj vydat!
Zdroj:
Shutterstock

Co v Mongolsku?

  • návštěva Ulánbátaru, metropole, která se každý letní večer halí do pro nás exotických zvuků Tumen-Ekh Ensemble
  • ochutnávka tradiční večeře – knedlíčků v páře, které jsou typickou položku na jídelníčku obyvatel zdejších stepí
  • vyjížďka do hor na mongolském koni, díky němuž Čingischán dobyl velkou část Eurasie

#2 Indie

Indie je tak ohromná a pestrá, že je těžké si tu vybrat pár highlightů pro jednu návštěvu. Jakmile se sem jednou podíváte, nejspíš budete muset zas. 

Turismu tu nahrává rozvoj železniční dopravy i přibývající letecké spoje z Evropy. Nejlepším obdobím pro cestu do téhle země (kromě severu, kde je Himálaj), je listopad až březen. 

Mísí se tu kultury, náboženství, barvy, vůně i typy lidí, mezi domorodci vidíte nadšené a po zážitcích dychtící turisty. Indie je jednoduše neuvěřitelná a užijete si ji, když se smíříte s tím, že nic nefunguje jako v Evropě…

chrámy v Indii
Chrámy v Indii, to je svět sám pro sebe.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Indii?

  • prohlídka indických chrámů s nezaměnitelnou atmosférou místa
  • nakouknutí do Himálaje – a nemusíte se vydávat extra vysoko
  • famózní indická kuchyně „z první ruky“ – pestrá škála barev a koření vás určitě nadchne 

#3 Svatá Lucie

Je libo Karibik s typickými skvostnými plážemi s jemným pískem, které leckdo chápe jako synonymum ráje? Vypravte se tentokrát na ostrov Svatá Lucie, která je vyhlášenou destinací nejen pro líbánky.

Kromě „válecích“ lokalit vás tu čeká kulturní dědictví, na které místní v poslední době kladou větší důraz než dřív, ať už k němu řadíme architekturu, umění, nebo třeba nejrůznější rituály a praktiky.

Svatá Lucie
Svatá Lucie, to je takový malý ostrovní ráj. Tenhle ostrov je extra oblíbený mezi novomanželi na líbánkách.
Zdroj:
Shutterstock

Co na Svaté Lucii?

  • ochutnávka nejlepší zmrzliny na ostrově – najdete ji v parku Au Poye ve Fond Gens Libre
  • odpočinek v Gros Islet na severní straně ostrova – tady na vás čeká plážová oáza Irie Bar, kde zakusíte pro duši tělo blahodárné bezčasí
  • ochutnávka kreolského chlebu s pořádnou porcí sýra nebo mletého kořeněného masa

#4 Maroko

Maroko není mezi turisty žádnou novinkou, v roce 2024 se podle všeho bude těšit ještě většímu zájmu než doposud. V minulých měsících se nám do něj totiž moc nechtělo kvůli ničivému zemětřesení, které srovnalo se zemí i pár památek. Návštěvou země se můžete finančně podílet na její obnově!

Památky zdejších královských měst tu může střídat vyjížďka do pouště na velbloudech. Pak si ulovíte nějaký ten suvenýr na tradičním trhu, na chvíli se ztratíte v propletenci úzkých uliček, a budete-li chtít, i do hor se tady můžete vypravit – Vysoký Atlas je dechberoucí!

Chefchaouenu
Tohle město je naprosto okouzlující!
Zdroj:
Shutterstock

Co v Maroku?

  • účast na hudebním festivalu Mawazine, který se tradičně koná v Rabatu a na němž účinkují místní i mezinárodní umělci; jde o druhý nejnavštěvovanější festival na světě hned po vídeňském Donauinselfestu
  • procházka historickou částí Chefchaouenu, která je známá jako „modré město“
  • velbloudí trek přes duny Erg Chebbi v poušti Merzouga s přespáním pod širým nebem

Proč je Chefchaouen modré město? Aby byl bůh blíž a komáři se drželi dál

#5 Chile

Deštné pralesy, solné pláně, sopky, hory a ledovce, horké prameny i úchvatná jezera, to je to, oč v Chile kráčí. Země, kde se to hemží barvami i fenomenálními pokrmy a odrůdami vína, otevírá svou náruč dokořán a ukazuje přírodní kontrasty.

Zatímco v Santiagu ještě zakusíte kousek Evropy, mimo něj už se budete setkávat s odlišnou kulturou a báječně pohostinnými a přátelskými místními. Sezóna tu vrcholí od prosince do února, kdy je všechno dražší. Vyrazit se sem dá ale i v listopadu, březnu a dubnu.

trek v Torres del Paine
Na trek v Torres del Paine nikdy nezapomenete.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Chile?

  • trek přes Torres del Paine, během něhož poznáte Patagonii v celé její kráse
  • koupání v horkých pramenech (například v Pucónu)
  • ochutnávka vína Carménère, což je jedna z nejstarších odrůd, v Colchagua Valley

Zajímavá místa v Chile: Nejsušší místo světa i jeden z nejizolovanějších ostrovů planety

#6 Mexiko

Z Chile je to skoro co by kamenem dohodil do Mexika. To turisti milují a v roce 2024 to bude ještě patrnější. Uchvátí vás, ať už na dovolené vyhledáváte kulturu, přírodu a dobrodružství, nebo dávnou historii, případně vynikající jídlo.

Mexiko v poslední době zapracovalo na zlepšení železniční dopravy, takže vlakem se dostanete prakticky skoro až na pláž s jemným vyhřátým pískem. Pak už stačí jen rozbalit deku a užívat si tu pohodu.

Co v Mexiku?

  • návštěva památek, které tu místním zbyly po dávných civilizacích (Teotihuacán, Palenque, Chichén Itzá a další)
  • relax na božsky krásných plážích (Tulum, Cancun a další)
  • ochutnávka zdejších dobrot, kterým se jejich evropské napodobeniny jen těžko vyrovnají (fajitas, Sopa de lima, chilli noc carne, nachos, flan a další)

TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v národních barvách i dobrota, která má svůj den

#7 Uzbekistán

Velbloudí karavanou už se po téhle středoasijské zemi pohybovat nebudete. Přesuny mezi zajímavými místy uskutečníte jednoduše v rámci vnitrostátní letecké dopravy nebo vlakem. Snadno tak objevíte kouzlo někdejších pevnostních měst, majestátné pohoří Nuratau nebo atmosféru Hedvábné stezky.

Nejvhodnějším obdobím pro návštěvu Uzbekistánu je duben, květen, září a říjen – to nebývá ani velké horko, ani nehrozí vytrvalé deště.

jezero Hisorak v Uzbekistánu
Uzbekistán je nabitý historií i neokoukanou přírodou.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Uzbekistánu?

  • pěší túra v horách Nuratau se starými pastýřskými stezkami
  • objevování dobře zachovalých historických měst 
  • ochutnávka zdejšího zeleného a černého čaje v čajovnách nebo krytých bazarech

Ičan Kala: poznejte historické město ve městě s „Herkulem Východu“

#8 Pákistán

Z tohohle tipu jsme trošku na rozpacích, ale když Lonely Planet říká… Údajně se tu uvolňuje dlouhodobé politické napětí a v zemi panuje přívětivější atmosféra. Čekají vás tu nádherná horská údolí, panorama Himálaj, tradiční arabské bazary i mešity, které okouzlí všechny včetně totálních „neznabohů“.

V roce 2022 zasáhly zemi rozsáhlé ničivé povodně, každá koruna – tedy pardon, rupie – kterou tu utratíte, může pomoct k návratu do běžného stavu. 

Karakoram Highway
Projížďka po Karakoram Highway je jedinečný zážitek.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Pákistánu?

  • návštěva Lahore, hlavního města Pandžábu, s jedinečnou atmosférou mešit, bazarů a spletitých uliček 
  • průjezd po Karakoram Highway, po silnici, jež spojuje Pákistán s Čínou, na níž vás čekají dechberoucí výhledy na nejvyšší horstvo na světě
  • túra na Fairy Meadows, relativně tiché a klidné místo, které je základním táborem pro horolezce chystající se na horu Nanga Parbat

Nejkrásnější pákistánské jezero vytvořila katastrofa, při které zahynulo 20 lidí

#9 Benin

Benin stále ještě zastiňuje o něco turisticky průbojnější Nigérie, letos by se ale měl dostat do popředí. Tenhle stát v západní Africe nabídne turistům okouzlující nezničenou přírodu národních parků a pláží s palmami, kulturní poklady a historii plnou napínavých momentů. 

Náboženství voodoo, které pochází z Haiti, získalo dost prvků a tradic právě vlivem obyvatel Beninu. Zemi tak obklopuje aura magie a tajemna.

Co v Beninu?

  • účast na fascinujícím festivalu voodoo Ouidah, který je plný barev a tance a který se koná každý rok 10. ledna
  • návštěva vesnice Ganvié, které se říká africké Benátky a která vznikla na kůlech v jezeře Nokoué
  • toulání savanou národní parku PN de la Pendjari, kde v přirozeném prostředí spatříte slony, lvy, gepardy a leopardy
Benin
Vesnice s domy na kůlech? Tu v Beninu nesmíte minout!
Zdroj:
Shutterstock

#10 Chorvatsko

Že Chorvatsko našince už nemůže překvapit? Ale může! A nejspíš bude – aspoň pro Čechy – vždycky stálicí. Nespočet ostrovů a ostrůvků, pláže nejrůznějšího ražení, přírodní klenoty i města obehnaná hradbami, z nichž dodnes dýchá pestrá historie, to je sázka na jistotu, která snad nezklame.

Dalmácie ostrovy
Chorvatské ostrovy? Na těch je stále co objevovat!
Zdroj:
Shutterstock

Co v Chorvatsku?

  • návštěva Dubrovníku, malebného města s historickou duší, na samotném jihu země
  • plavba na ostrovy – díky spolehlivé lodní dopravě toho můžete během pobytu v Chorvatsku vidět a zažít opravdu spoustu
  • ochutnávka lanýžů – za tou se vydejte do Motovunu nebo Buzetu v Istrii a nebudete litovat 

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

Kam to letos bude? Ať už si zvolíte jakoukoli destinaci, přejeme vám cestování bez komplikací a kupu krásných zážitků!

Použité zdroje:

  • seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-pariz-amsterodam-i-barcelona-k-prasknuti-v-roce-2024-zacnou-omezovat-turisty-242761
  • lonelyplanet.com/best-in-travel/countries
  • travelbible.cz/chile/
  • travelbible.cz/uzbekistan/
 
 

Místo

47° 52' 17.0652", 106° 54' 58.6908"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 destinací pro rok 2024: kam se letos vydat za zážitky? Třeba do Mongolska nebo Beninu!