Přejít k hlavnímu obsahu

Architektura New Yorku: 7 staveb, které už nikdy nespatříte

Vypravme se proti proudu času na začátek minulého století do amerického New Yorku. Byl totiž okouzlující a jeho architektura byla velkorysá a povznášející.  

Vybral jsem 7 staveb, které bych vám chtěl představit. Velmi mi pomohly zdroje ze stránky, které shromažďují veškerý fotomateriál a obsah k zaniklým budovám v NY. Vše je pečlivě utříděno a systematizováno. Odbornosti a mnoho detailních podrobností najdete tam, proto se budu věnovat jen tím největším zajímavostem v kostce.

A než se do nich podrobně pustíme, tak si určitě ale nejdříve pusťte toto nádherné video atmosféry New Yorku z roku 1911, které je díky umělé inteligenci a šikovnosti jednoho člověka kolorované. 

1. Singer Building

Zdroj fotky: http://www.nyc-architecture.com/GON/singer1908.jpg

S výškou 187 metrů byla v letech 1908-09 nejvyšší budovou světa, ale ani to ji neuchránilo od zákeřné demolice (jako náhodou nepodléhala památkově ochraně) v druhé polovině 60. let 20. století. Za dobu svého existence ale dobře sloužila jako centrála společnosti Singer, která vyráběla šicí stroje neboli nám známé „singrovky“. Měla 41 podlaží a architektonicky odrážela v té době velmi populární secesní charakter. Více detailů a fotek najdete zde.

2. Gillender Building


Zdroj fotky: http://www.nyc-architecture.com/GON/gillenderbuilding.jpg

Jenom 13 let. Tolik času uplynulo mezi jejím postavením a demolicí. Šílené? Přesně tak. A představte si, že ke konci 19. století byla stavba dokonce čtvrtou až osmou nejvyšší v celém New Yorku (záleželo na metodě měření). Se svými 20 patry se hrdě pyšnila ve finanční čtvrti na Manhattanu, a než se nadechla, přišel její náhlý „pád“. Když ji v roce 1910 bourali, byla ale rozhodně nejvyšší budovou (navíc moderní a ohnivzdornou, díky své konstrukci), která byla určená k demolici. Samotná demolice trvala 45 dní. Více fotek najdete zde.

3. Clearing House


Zdroj fotky: http://stuffnobodycaresabout.com/wp-content/uploads/2015/06/Clearing-House-hres-624x960.jpg

Tento působivý dům, který mi vzdáleně připomíná něco ze známé anglické katedrály sv. Pavla, stál na 77 Cedar Street mezi Broadway a Nassau Street blízko Wall Street (takže skoro na špici Manhattanu). Postaven byl v letech 1894-1896 a v prach se obrátil roku 1964. Na jeho místě dnes stojí 51podlažní „skleněné amorfní mrakodrapové strašidlo“, což je jen potvrzením trendu vysokých budov. Už v roce 1913 byl totiž obestaven právě mrakodrapy a to mu rozhodně ubralo na kráse. Dům byl centrem pro clearingovou banku založenou v New Yorku roku 1853. Na více fotek se podívejte sem.

4. Pennsylvania Station

Zdroj fotky: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pennsylvania_Station_aerial_view,_1910s.jpg  

Kdyby v době klasických Athén či Říma bylo nádraží, tak by podle mě jistě vypadalo nějak takto. Tato nádherná stavba vydržela něco málo přes půl století. Fungovala od roku 1910 do roku 1963. Některé její interiéry (fotky najdete zde) připomínaly velkolepého ducha gotických katedrál z vrcholného středověku. Tvůrcem vize Pennsylvania Station byla známá architektonická společnost McKim, Mead & White, která se v roce 1903 podílela například na renovaci západního a východního křídla Bílého Domu.

Uvolněné místo po tomto architektonicky vybroušeném klenotu převzala čtvrtá reinkarnace „zábavního sportovního komplexu“ Madison Square Garden.

5. Hippodrome

Zdroj fotky: http://stuffnobodycaresabout.com/wp-content/uploads/2020/03/Hippodrome-hres.jpg

Stavba aspirovala na postavení (aspoň podle slov stavitelů) největšího divadla na světě. Minimálně to bylo největší divadlo v New Yorku a vešlo se do něj cca 5 300 lidí. Večery se slony byly vrcholnou show divadla. Hippodrom ve stylu Beaux-Arts (neboli secese, eklekticky rozvíjený neoklasicismus, zkráceně představeno) byl postaven v letech 1904-05 a stržen roku 1939. Stejní stavitelé (Frederick Thompson a Elmer Dundy) postavili v obdobných letech i originální Luna Park na Coney Islandu, ten byl zavřen v roce 1944. Dnes místo Hippodromu naleznete na 756 Sixth Avenue jen administrativní budovy a parkovací garáže. Další fotky stavby.

6. Mount Neboh Synagogue

Zdroj fotky: https://nyc-architecture.com/IM-111002/110927-GON043-01.jpg

Říkalo se jí „newyorský Tádž Mahal“. Nádherná synagoga z opracovaného vápence s nádechem ducha mystické Byzance přečkala na svém místě na 79. Street poblíž Columbia Avenue (Manhattan) něco málo přes půl století. Jejím posledním rokem fungování byl ten „orwellovský“ rok 1984. Po ní přišli ke slovu obyčejně vlažné bytovky. Smutné, že? Podívejte se také nádherný interiér synagogy na detailu zde.

 

Zdroj fotky: https://nyc-architecture.com/IM-111002/110927-GON09401.jpg

Třináctipatrový vizuální skvost odrážel komplex osmi budov, který stál na jihu Central Parku v letech 1882 (kdy začala stavba) až 1926. Snoubil se zde vliv maurské a gotické architektury do unikátně profilované syntézy. Každé z pater mělo dokonce své vlastní jméno, které odkazovalo na Iberský poloostrov, např. patro jménem Barcelona, Lisabon, Valencia atd. Více detailních informací a fotek najdete zde.

 
 

Místo

40° 43' 27.7637", -73° 59' 53.0774"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Architektura New Yorku: 7 staveb, které už nikdy nespatříte