Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Barcelona: Průvodce a zajímavá místa

Katalánská metropole nemá o turisty nouzi. Pokud její kouzlo budete chtít objevit i vy, přijde vám vhod náš průvodce. Zjistíte v něm informace o dopravě, ubytování i atrakcích.

Informační rozcestník:

Cestování

Jestli se chcete vydat na výlet speciálně do Barcelony, je z pochopitelných důvodů nejlepší letět letadlem. Jestli ale chcete projet Španělsko křížem krážem, ani po zemi to sem není nezvládnutelné. 

Cesta autobusem

Přímé autobusové linky do Barcelony z Prahy podle našich informací nejezdí. Je tak nejrozumnější zamířit do francouzského Lyonu a z něj potom do Barcelony. Tahle cesta trvá asi 30 hodin. Cena se bude pohybovat od 1 500 Kč podle toho, v jak žádaný čas se vydáte.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží, Barcelona Nord Bus Terminal, se nachází přímo v centru Barcelony.

Adresa nádraží: Carrer d'Alí Bei, 80, 08013 Barcelona

Jak se dostat do centra: Hned u nádraží je autobusová zastávka patřící na linku 54. Tou se dostanete například ke stanici metra Tetuan. 

Cesta autem

Cesta z Prahy do Barcelony trvá asi 16,5 hodiny čistého času. Podle zvolené trasy urazíte 1717-1747 kilometrů.

Cestou se můžete zastavit na některých zajímavých místech. Tady jsou naše tipy:

Lindau – město ležící u německého břehu Bodamského jezera se těší velké oblibě. Historické centrum města se nachází na ostrůvku v jezeře a vězte, že se vám bude líbit. K největším lákadlům tady patří radnice postavená v gotickém stylu s pozdějším renesančním zásahem.

Parc naturel régional des Monts d'Ardèche – jen díky krátké zajížďce v úrovni francouzského města Montélimar se dostanete do krásné přírodní rezervace. Ta vám nabídne pěkné stezky pro pěší, ale i historické domy a muzea. 

Cadaqués a jeho okolí – budete-li se ještě před Barcelonou podívat do přírody, doporučujeme návštěvu výběžku, jehož pomyslným „hlavním měste“ můžeme nazvat Cadaqués. Najdete tu značené i neznačené stezky, po kterých si můžete udělat krátkou procházku i delší túru. 

Centrum parkování

Stejně jako v podobně velkých městech, i v případě Barcelony je lepší nechat auto u některé ze zastávek metra daleko od centra a do centra si dojet hromadnou dopravou (jen nenechávejte vůz na příliš odlehlém místě – mohli by si ho vzít do parády zloději). V Barceloně je to s parkováním složité – je tu sice spousta míst, ale bývají obsazená. 

Pokud přece jen chcete parkovat v centru, je nejlepší volbou parkovat u hlavního autobusového nádraží (Barcelona Nord Bus Terminal). Za hodinu parkování zaplatíte 2,69 euro, za 24 hodin 16,1 euro a za 8 dní dáte 75 euro – když využijete téhle možnosti, můžete s autem i odjet a zase se vrátit. Po celou dobu bude jen vaše.

Cesta letadlem

Letadlem se z Prahy do Barcelony dostanete asi za 2,5 hodiny a cena zpáteční letenky bude začínat na 1 200 Kč. Při last minute letu můžete cenu stáhnout i na 800 Kč.

Letiště

El Prat – v Barceloně najdeme druhé největší španělské letiště. Má dva terminály, ty jsou od sebe vzdálené asi 2 kilometry. Do centra je to asi 15 kilometrů, které hravě překonáte hromadnou dopravou.

Nejlepší je pravděpodobně cesta autobusovou linkou č. 46. Cesta trvá asi 45 minut a jízdenku v hodnotě 2,2 euro si koupíte přímo u řidiče. Další možností je linka metra L9, kterou se dostanete až na severozápadní okraj města, nebo vlak linky R2. Ten oceníte především tehdy, když se chystáte Barcelonu hned opustit.

Dostanete se s ním totiž na hlavní nádraží k dálkovým vlakům. Tenhle spoj jede jednou za 30 minut a lístek stojí 4,1 euro.

Cesta vlakem

Cesta vlakem mezi Prahou a Barcelonou je spíš pro fanoušky železnic. Pro ostatní je značně nepraktická. Trvat totiž může i dva dny a vyjde průměrně na 5 000 Kč. Na druhou stranu máte možnost vybrat si vlakové spoje se zastávkami v místech, která chcete vidět. Jestli tedy chcete zažít vlakové dobrodružství, bude pro vás tenhle způsob dopravy tím pravým.

Hlavní vlakové nádraží

Barcelona Sants, hlavní vlakové nádraží katalánské metropole, se nachází na Plaça Dels Països Catalans, 1- 7. V jeho blízkosti se nachází několik zastávek MHD, kterou se dostanete, kam budete potřebovat.

Ubytování

V Barceloně najdete spoustu druhů ubytování v různých cenových kategoriích. Vybrali jsme pro vás hotely, hostely a kempy, které by vás mohly zajímat.

Hotely

Acta Antibes (2*) – tenhle hotel najdete v centru města, necelých 5 minut chůze od nejbližší stanice metra (Monumental) a 10 minut chůze od katedrály Sagrada Familia. Hotel je bezbariérový, má nekuřácké pokoje, wifi zdarma a v ceně (od 970 Kč) je taky snídaně ve formě bufetu. 

SM Hotel Teatre Auditori (3*) – nedaleko stanice metra Monumental je taky tenhle hotel. Nachází se tedy v centru a ve své kategorii patří k těm nejoblíbenějším. Pokoje jsou útulné a klimatizované, recepce je tu otevřená nepřetržitě, je tu zdarma wifi a na pokoji je výbava pro přípravu čaje a kávy. Hosté si často pochvalují výbornou snídani. Cena za noc pro jednu osobu začíná na 1 330 Kč.

Majestic Hotel & Spa Barcelona GL (5*) – pro fajnšmerky jsme vybrali luxusní hotel v centru města v neoklasicistní budově na bulváru Passeig de Grácia. Jeho součástí je velkolepé wellness, střešní bazén a úžasný výhled na město z terasy. Za noc tu zaplatíte 4 000 Kč a víc. 

Hostely

Hostal LIWIněco málo přes 3 kilometry od centra je hostel, kde osoba za noc ve sdíleném čtyřlůžkovém pokoji 380 Kč. K nejbližší stanici metra je to odsud necelých 200 metrů. Hostel nabízí sdílenou kuchyni, bezplatnou wifi zónu a za příplatek si tu i vyperete a usušíte prádlo. Pokoje jsou klimatizované. 

Ant Hostel Barcelona – v tomhle hostelu se ve sdíleném čtyřlůžkovém pokoji vyspíte za 470 Kč. K dispozici je nepřetržitě otevřená recepce, snídaně v ceně a wifi zdarma. Pokoje jsou klimatizované a v hostelu můžete využít uzamykatelných skříněk. Taky se přímo tady dají půjčit kola. 

Hostal Delfos (2*) – v centru Barcelony najdete i hostel, kde se za 700 Kč na noc vyspíte ve dvojlůžkovém pokoji. To je fér. Najdete tu sdílenou koupelnu a toaletu, jinak je všechno jen vaše – třeba televize, klimatizace, žehlička, ručníky, trezor, fén… Pokoje jsou nekuřácké a recepce je otevřená 24 hodin denně.

Kempy

Camping Masnoutenhle kemp je údajně nejstarší ve Španělsku, ale rozhodně to neznamená, že by byl nevyhovující. Naopak. Ubytujete se tu jako v každém kempu, a když budete chtít, můžete i do samostatného pokoje. K dispozici je wifi v oblasti baru, bazén, 300 metrů odsud je obchod a na pláž je to jen 50 metrů.Jsou tu připravené grily, hromadná doprava tu jezdí 24 hodin denně a 200 metrů k vlaku je taky pecka. Do centra Barcelony je to odsud asi 20 kilometrů.

Camping 3 Estrellastady můžete přebývat ve stanu, mobilním domě, v karavanu nebo obytném voze nebo si můžete pronajmout vlastní pokoj. Na pláž je to co by kamenem dohodil, ale zaplavat si můžete i ve zdejším bazénu. Občerstvení tu najdete v místní restauraci s terasou, odkud budete mít při jídle krásný výhled na moře. Nudit se tu nikdy nebudete vy ani vaše děti. Do centra Barcelony je to asi 20 kilometrů.

Camping Globo Rojo Barcelona (4*)kemp se nachází u pláže Canet de Mar, čtyřhvězdičkový a do Barcelony se z něj pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem. Ubytovat se tu můžete v bungalovu, karavanu nebo mobilheimu. Jsou tu k dispozici tři bazény (z toho jeden pro děti a jeden vyhřívaný), dětské hřiště a hřiště na tenis, fotbal nebo basketbal. V hlavní sezóně se cena za noc pohybuje kolem 50 euro, mimo sezónu pak kolem 20 euro. Do centra Barcelony je to odsud asi 50 kilometrů.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Barcelona není oproti jiným velkým městům výjimkou, když se mluví o pohybu ve městě – ten je totiž nejjednodušší prostřednictvím hromadné dopravy. S tou se dostanete prakticky kamkoli a hodně dobrá je hustá síť metra, díky němuž jsou přesuny rychlejší. A nebudete muset řešit parkování, s nímž je to tady extra složité. 

Pro pohyb městskou hromadnou dopravou je nejvýhodnější pořídit si jízdenku T-10 za 10,2 euro, s níž můžete absolvovat 10 jízd kterýmkoli dostupným prostředkem MHD. Děti tu jezdí zdarma do 4 let, ale musíte je mít zapsané v občance nebo v cestovním pase. Starší děti už jezdí na stejné jízdenky jako dospělí.

Trošku matoucí může být to, že metro tu má 12 linek a jezdí na nich dva dopravci. 

Dobře se tu jezdí i autobusy, tramvajemi a vlaky, které jsou součástí městského integrovaného systému. Je ale nejlepší je využít v případě, že se chystáte na výlet za město.

Barcelonou projíždí taky Bus Turístic (tedy Turistický autobus), klasický hop-on/hop-off prostředek. Lístek na jeden den stojí 25 euro a na dva dny 35 euro. Na kterékoli zastávce můžete nastoupit a u kterékoli vystoupit. Pokud máte na Barcelonu málo času, je tohle nejlepší cesta, jak se snadno a rychle přesouvat mezi nejpopulárnějšími body zájmu.

Mapa metra

https://bit.ly/MetroBarcelona

Taxi

Taxi v Barceloně vás nejspíš potěší. Je totiž úplně jedno, do kterého černožlutého auta nasednete. Všechny mají stejné tarify stanovené městskou vyhláškou. Sazba za kilometr od 8.00 do 20.00 hod. je 1,13 euro, od 20.00 do 8.00 hod. je to 1,34 euro a nástupní sazba činí 2,15 euro.

Zapůjčení kola

Barcelonu můžete probádat křížem krážem na půjčeném kole. Dostanete se s ním totiž úplně všude a nějaké případné zácpy se vás rozhodně týkat nebudou. Jen v samotném městě je na 150 kilometrů cyklotras a pruhy vyhrazené pro cyklisty jsou i na hlavních třídách. 

Bikesharing tu podle dostupných informací využívají jen místní, turisti si musí najít jednu z místních půjčoven. Za jeden den tu zaplatíte plus mínus 15 euro a nebudete ničím limitováni. 

Zapůjčení auta

Pamatujte, že pohyb autem po městě je úplně zbytečná komplikace. O jeho půjčení tedy zauvažujte tehdy, když se budete chtít podívat po okolí. Za mini vůz tu zaplatíte na den zhruba 650 Kč, za střední třídu 1 300 Kč a víc. Pokud si potrpíte na luxusnější vozy, vyjde vás půjčení na den asi 3 000 Kč nebo víc.

Co vidět a navštívit

Barcelona je neuvěřitelně pestré město. Užijte si ho tak, jak vám to časové možnosti a síly dovolí.

Mapa centra

https://bit.ly/BarcelonaMapa

Co navštívit zadarmo

La Rambla – rozhodně se projděte po téhle kilometr dlouhé ulici, která je celá zaměřená na turisty a jejich potěšení. Bude se vám tu při procházce mezi historickými budovami určitě líbit.

Barcelona La Rambla
Nejznámější ulice Barcelony, La Rambla, je plná obchodů, stánků, hospůdek a kaváren.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Mercat de la Boqueria – přesně to je název známé tržnice, na níž seženete čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu, mořské živočichy, typickou sušenou šunku i celé tapas bary nebo stánky s občerstvením.

Kultura zadarmo – než se vydáte do Barcelony, zjistěte si, jestli se ve dny vaší návštěvy nekoná některá z mnoha zdejších kulturních akcí. Například ke konci září to bývá pětidenní festival Festes de la Mercé, na němž uvidíte průvody, ohňostroje, akrobaty v akci, tanečníky a dost možná vyposlechnete i nějaký koncert.

Muzea

Muzeum současného barcelonského umění – v tomhle muzeu najdete umělecká díla nejen z oblasti Katalánska, ale i celého světa. Můžete se sem podívat od pondělí do pátku kromě úterý od 11.00 do 19.30 hod., v sobotu od 10.00 do 20.00 hod. a v neděli od 10.00 do 15.00 hod. Více informací o expozicích a objednání lístků online je k dispozici na oficiálním webu muzea

Muzeum historie města – jestli se chcete ponořit do informací o městě, ve kterém se právě nacházíte, neuděláte chybu, když se vydáte do Muzea historie města, jehož součástí je mimo jiné i podzemní část, jež návštěvníkům představuje pozůstatky římského města Barcino, jehož nejstarší kamenná připomínka pochází údajně z roku 12 př. n. l. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 10.00 do 19.00 hod., v neděli až do 20.00 hod. Každou neděli po 15.00 hod. se můžete do muzea podívat zdarma. Více informací zjistíte na oficiálním webu muzea.

Námořní muzeum – jestli máte rádi historii a život na moři, určitě se podívejte do Námořního muzea, kde najdete naprosto ojedinělou sbírku námořních map a dalších propriet, které k mořeplavectví neodmyslitelně patří. Muzeum se stylově nachází v budově bývalé královské zbrojnice, jež byla postavena ve 13. století. Dostanete se sem každý den od 10.00 do 20.00 hod., v neděli po 15.00 hod. je vstup zdarma. Více informací najdete na oficiálním webu muzea.

Katedrály a kostely

Sagrada Familia – na chrámu, jehož stavba byla započata roku 1882 a dodnes nebyla dokončena, je známý po celém světě. Jde o nejvýznamnější stavbu Antonia Gaudího. K vysvěcení došlo v listopadu 2010 a objektu je propůjčen titul basilica minor. Katedrála je typická znaky maurské architektury a bohatou křesťanskou symbolikou. Zásadním znakem katedrály je 18 věží, které symbolizují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a Ježíše Krista. Finální práce na katedrále by měly skončit v roce 2026 ke 100. výročí úmrtí Antonia Gaudího.

Sagrada Familia
Stavba chrámu Sagrada Familia byla započata v roce 1882 a dodnes nebyla dokončena.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Barcelonská katedrála – jinak taky katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie je k vidění ve čtvrti Barri Gótic. Hlavní práce na ní probíhaly od 13. do 15. století, dokončení se ale konalo až v průběhu 20. století. Trojlodní bazilika dnes oplývá řadou kaplí a taky klášterní budovou s rajským dvorem. Chrám je zasvěcen sv. Eulálii, mučednici, patronce Barcelony. Aby byla dostatečně uctěna její památka, jsou na přilehlém dvoře neustále chovány husy, konkrétně je jich 13 a připomínají věk, v němž Eulálie zemřela. 

katedrála sv. Eulálie
Barcelonskou katedrálu si nesmíte nechat ujít!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Santa Maria del Mar – oproti výše zmíněným stavbám byla stavba tohohle kostela extra rychlá. Trvala jen 55 let (1329-1383) a zmiňujeme ji proto, že jde o ukázku čisté katalánské gotiky. Stavba stojí na místě bývalého římského hřbitova a později románského chrámu z 9. století. 

ZOO

Zoo v Barceloně patří k nejstarším objektům svého druhu ve Španělsku. Založena byla už v roce 1892 a nachází se v centru města, čímž jsou značně omezené její prostory. Ty jsou však využívány nadmíru efektivně. Lidé sem chodí obdivovat především želvy – vodní i suchozemské z celé planety. Početná je i zdejší sbírka savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Největší atrakcí jsou tu ale bezesporu delfíni a jejich show, která se koná několikrát denně. 

Do zoo se můžete vypravit denně od 10.00 do 17.30 hod. Dospělí za lístek zaplatí 21,4 euro, děti do 3 let mají vstup zdarma, děti od 3 do 14 let pak zaplatí 12,95 euro. Senioři nad 65 let dají za lístek 10,5 euro.

Pláže

V Barceloně je hned několik pláží a všechny vás zaujmou jemňoučkým pískem i tím, jak blízko centra jsou. Až se tedy rozhodnete, že už máte památek tak akorát, stačí nabrat ten správný směr k moři. K nejvyhlášenějším plážím patří Platja de Sant Sebastiá, Nova Icaria (kde jsou skvělé bary a restaurace), úžasně dlouhá pláž Bogatell a nejstarší pláž města – Barceloneta. Díky pozvolnému vstupu do moře to tu mají v oblibě rodiny s dětmi. Jen kousek odsud navíc můžete nasednout na lanovku a vypravit se na pahorek Montjuïc. 

Barcelona pláž
Víte, že v Barceloně dlouho pláže nebyly?
Zdroj:
bigstockphoto.com

Zahrady

Městský park – pod názvem Parc de la Ciutadella se zcela pochopitelně ukrývá městský park. Rozlehlý, plný zeleně, takže ač ve městě (u nádraží Estació de Franca), na městský ruch tu můžete s klidem zapomenout. Je to výborné místo pro odpočinek, pokochání se fontánami, jezírky, dokonce se tu můžete projet na loďce a určitě si tady najdete bezva místo na piknik. Vězte ale, že park mají rádi nejen turisti, ale především místní – proto tu vždycky bývá dost lidí.

Montjuïc – prostor na pahorku Montjuïc se rozlehlý a dá se na něm podnikat spousta věcí. Ze zajímavostí musíme zmínit třeba Magickou fontánu, pevnost, Španělskou vesnici, olympijský stadion… A pak třeba skvostnou botanickou zahradu. Nádherné místo k odpočinku je ale i u zmíněné Magické fontány. Když se sem pak budete chtít vydat v noci, neprohloupíte – v noci od čtvrtka do neděle je fontána krásně nasvícená a hraje. Na kopec se pohodlně dostanete během 10 minut lanovkou, ale vyjít si sem můžete i pěšky.

Parc del Laberint d’Horta – jedna z nejstarších dochovaných zahrad v Barceloně pochází z roku 1792. Dneska nabízí spoustu zeleně a úžasných zákoutí, kde si odpočinete od ruchu velkoměsta. Původně byla zahrada v soukromém vlastnictví, ale v roce 1967 ji majitel věnoval městu. Jako veřejný park funguje od roku 1971. Zahrada je neoklasicistní, má tři terasy a její součástí je taky bývalý palác rodiny Desvallsů (původní majitelé). 

Trhy

Mercat de la Boqueria – věhlasné tržiště najdete, když asi v polovině třídy La Rambla zabočíte do jedné z postranních uliček. Je tu nejstarší tržnice svého druhu v Barceloně, její tradice sahá až do roku 1217! Dnešní podobu získala na počátku 20. století. Seženete tu maso, ryby, mořské plody, uzeniny, vejce, sýry, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a spoustu dalších věcí. Taky jsou tu stánky, v nichž vám nabídnou rychlou svačinu třeba v podobě tapas nebo smoothie. Otevřeno je od pondělí do soboty od 8.00 do 20.30 hod.

Mercat de la Boqueria
Tradice téhle tržnice sahá až do roku 1217, dnešní podobu získala budova na počátku 20. století.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Mercat de Sant Antoni – tahle tržnice je v lecčems podobná té výše zmíněné, jen není tak turisticky „profláknutá“. Trhy se tu konávaly už v roce 1882. V neděli ráno tu seženete levné knížky a ve zbytku týdne tu koupíte snad všechno – oblečení, domácí potřeby… A třeba i nějaký ten suvenýr. Otevřeno je od pondělí do soboty od 8.00 do 20.00 hod.

Mercat de la Concepcio – tenhle trh je malý, ale krásný. Hraje všemi barvami, prodává se na něm ovoce, zelenina a květiny a najdete ho jen pár kroků od chrámu Sagrada Familia. Květiny tu pořídíte 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Ovoce a zeleninu v pondělí a v sobotu od 8.00 do 15.00 hod., od úterý do pátku od 8.00 do 20.00 hod.

Univerzity

Barcelonská univerzita – tahle univerzita funguje od roku 1450 a je třetí nejstarší na Pyrenejském poloostrově. Má 16 fakult a v počtu studentů je druhá v pořadí ve Španělsku. Dlouhodobě se umisťuje na žebříčku nejlepších univerzit světa, v roce 2018 byla dokonce nejlepší ve Španělsku. Studovat se tu dá například na fakultách zaměřených na chemii, biologii, filozofii, filologii, psychologii, právo, výtvarné umění, knihovnictví a na dalších.

Autonomní univerzita v Barceloně – tahle univerzita vznikla v roce 1968 asi 30 minut od jízdy vlakem z centra města. Ve své době byla průkopnicí nezávislého a pokrokového myšlení a dneska je známá především svými výsledky v oblasti výzkumu. Hodně chválená je i kvalita výuky.

Univerzita Pompeje Fabra – na téhle univerzitě, která funguje od roku 1990, můžete studovat třeba sociologii, demografii, zvuk a hudbu, bezdrátové komunikace nebo bioinformatiku, ekonomii nebo lingvistiku. Zdejší vědci se činí, a univerzita se tak objevuje mezi těmi vědecky neproduktivnějšími. Obor ekonomie je tu hodnocen v první padesátce z celého světa.

Festivaly

Noc ohně – tenhle festival je snad tím nejznámějším z celého Katalánska. Patří k ni nejrůznější ohňostroje a hry s ohněm, nasvícené památky. Jde o oslavu začátku léta, konává se na svátek sv. Jana a slaví se snad úplně všude – venku v ulicích i doma. Když se tu při téhle příležitosti mihnete, nezapomeňte ochutnat koláč s anýzovou vůní, který je pro tuhle příležitost typický.

Festival del Grec – největší letní festival v oblasti Barcelony nabízí hudební večery, divadelní představení a taneční vystoupení. Konává se v červenci na Montjuïc, konkrétně v Theatre Grec. 

Koncerty staré hudby – v dubnu to tu zase žije starou hudbou, která se rozléhá uličkami Barri Gótic. Uslyšíte tu flamenco, jazz i samotné kytary. Věřte, že tahle atmosféra je naprosto nezapomenutelná.

Kam s dětmi

Parc Güell – původně jako zahradní město navrhl tenhle park známý Gaudí. Zaujme vás i vaše děti, protože je nádherně barevný a některé budovy, které tu stojí, vypadají úplně jako z pohádky. Vyjděte si až na horní plošinu parku, odkud je skvostný výhled na město a moře. Část parku můžete prozkoumat zdarma, ta nejnavštěvovanější je zpoplatněná.

Park Güell 3
Z parku Güell je úžasný výhled na město.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Muzeum čokolády – jestli vaše ratolesti rády mlsají, tady se jim určitě bude líbit. Muzeum je malé a budete ho mít prošlé za chvilku, ale děti si určitě zamilují zdejší sochy a pohádkové postavičky z čokolády. 

Akvárium v barcelonském přístavu – akvárium je největší svého druhu v Evropě, je rozloženo do tří pater, a jestli vaše děti něco nadchne, bude to 80 metrů dlouhý skleněný tunel, v němž kolem vás budou plavat žraloci a jiní živočichové. 

Zajímavá místa v okolí

Klášter Montserrat – určitě už jste o něm slyšeli, ale ještě ho neviděli. Půjčte si auto a vydejte se na hodinovou cestu za město. Tenhle benediktinský klášter stojí na hoře Montserrat už od 11. století a dneska patří mezi významná katalánská poutní místa. Klášter vznikl na památku zjevení Panny Marie tady na hoře a kromě toho, že zde sídlí mnišské společenstvo, jsou tu uchovávána díla El Greca nebo Pabla Picassa. Mimo to zde najdete taky muzeum s gotickými oltáři. Neuvěřitelné místo.

Montserrat lanovka
Budete-li si chtít udělat výlet mimo město, vydejte se na Montserrat!
Zdroj:
bigstockphoto.com

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac – národní park rozkládající se na 13 694 hektarech má dva hlavní vrcholy ve výšce asi 1 000 m n. m. Z Barcelony je to k němu hodina jízdy autem a určitě vás po prozkoumávání města potěší troška té přírody. 

Parc del Garraf – stejně tak možná oceníte výlet do oblasti Parc del Garraf, která nabízí krásné stezky pro pěší v přírodě. Park se rozkládá na 12 820 hektarech na vápencových kopcích a poznáte na něm typickou katalánskou vegetaci. Hojně tu roste rozmarýn a tymián, což určitě poznáte. Z Barcelony se sem autem dostanete asi za 40 minut.

Zámky a hrady

V okolí Barcelony se to hrady a zámky tak úplně nehemží, ale jestli můžeme doporučit, vydejte se na hrad Montjuïc přímo v Barceloně na stejnojmenném kopci. Castillo de Montjuïc je pevnost s pestrou minulostí a je symbolem zdejších bojů a útlaku. Původní vojenská pevnost pochází pravděpodobně z roku 1640 a jen o rok později už tu proběhla bitva. V roce 1694 se z pevnost stal hrad a za dobu své existence samozřejmě prošla úpravami. Byly doby, kdy tu fungovalo vězení, v němž se s vězni zacházelo velmi krutě. Dneska tu najdete expozice.

Noční život

Barcelona je věčně pulsující město a o zábavu tady není nouze. Tady jsou naše tipy, jak si užít pobyt v katalánské metropoli i večer a v noci.

Divadla

Teatre Principal – nejstarší divadlo v Barceloně, které bylo založeno v roce 1579, najdeme slavné třídě La Rambla. Odehrála se zde spousta španělských premiér a hrálo se tu jak divadlo, tak opera. Budova byla několikrát rekonstruována, v roce 1787 dokonce téměř celá vyhořela. Poslední obnova proběhla v roce 

Teatre Nacional de Catalunya – tohle divadlo vzniklo pod vedením katalánské vlády. Stavba probíhala 5 let a divadlo se dočkalo otevření v roce 1996. Má tři divadelní prostory a hraje se zde hlavně v katalánštině.

Teatre Lliure – divadlo Teatre Lliure je považováno za jedno z nejprestižnějších v Katalánsku. Funguje od roku 1976 jako nezávislá divadelní scéna. Představuje novodobá provedení klasických děl, ale nebrání se ani dílům současným. Divadlo se proslavilo hlavně tím, že se tu hrálo v katalánštině. Dneska ho najdeme na kopci Montjuïc ve starém zemědělském paláci, kde je několik sálů nabitých těmi nejmodernějšími technologiemi. 

Jazz, blues, DJs

Harlem Jazz Club – chcete-li večer v Barceloně zpříjemnit nějakým tím jazzem, zamiřte sem! Jde o menší klub s neuvěřitelnou atmosférou. Občerstvení je tady vynikající a hudba vás nezklame. Občas se tu dokonce publikum přidává k samotným muzikantům. Jen je lepší si místo předem zarezervovat, protože ho tu skutečně moc není.

Big Bang Bar – pro milovníky blues a jazzu se něco najde i tady. Tenhle podnik oblaží vaši duši oblíbenou hudbou, postará se tu o vás milá obsluha a určitě tu budou mít i občerstvení, které vám zachutná. Stejně jako předchozí zmíněný prostor, i tenhle je dost malý, proto s příchodem moc neotálejte.

Sala Razzmatazzjeden z největších nočních klubů v Barceloně pojme až 2 000 osob v hlavním sále. Sálů je tady celkem pět a obvykle tu zní indie pop, pop a elektronická hudba. Klub navazuje na svého předchůdce Sala Zeleste, který fungoval od roku 1986 až do roku 2000. Tehdy byl klub zavřen kvůli zadlužení. Dneska se tu ale můžete bavit, jak je chcete!

Opera a vážná hudba

Liceu Opera Barcelona – operní dům na třídě La Rambla je určitě nr. 1, pokud chcete zakusit katalánskou operu. Opera se tu hraje už od roku 1837. Budova musela několikrát projít rekonstrukcí, například během občanské války na konci 19. století, kdy sem dopadly dvě Orsiniho bomby. 

Palau de la Música Catalana – tahle hudební síň je naprostým architektonickým skvostem a vyjít si sem na koncert, to znamená mít nezapomenutelný zážitek. Síň vznikala v letech 1905-1908 přímo s tím, že půjde o centrum katalánské hudby. Dneska patří k symbolům Barcelony. Kromě klasické hudby se konávají koncerty filmové hudby, jazzu nebo world music. Určitě si tu najdete to své.

Bary

Alquimia Barcelonatenhle bar bezesporu patří k těm nejoblíbenějším v Barceloně. Na všem si tu dávají maximálně záležet, na jídle i na pití. Zdejší koktejly jsou legendární. Bar se hodí k pěknému posezení odpoledne, ale užijete si tu i celý večer. Posedět můžete i venku na terase a co je fajn – bez problémů se tu domluvíte anglicky. Otevřeno je od neděle do čtvrtka od 11.30 do 2.30 hod. a v pátek a sobotu od 11.00 do 3.00 hod.

The Bowery – Coctail Bar – lidé si hodně pochvalují i tenhle bar. I tady míchají nezapomenutelné koktejly, které zalahodí očím i chuťovým buňkám. Navíc dostanete vybraný drink v roztodivné skleničce nebo jiné nádobce, takže už to je zážitek! Zdejší personál se těší neuvěřitelné oblibě, příjemný večer je tu zaručen. 

Pub Fiction – tak trošku jiný bar než výše zmíněné, to je Pub Fiction. Můžete si tu dát do trumpety zase jiným způsobem. Dělají tu skvělé hamburgery, koktejly, občas tu hraje živá hudba a konávají se tu taky hospodské kvízy. Atmosféra tohohle podniku je dokonale okouzlující.

Jídlo

Podívejte se, kde se dá ve Španělsku dobře nakoupit, jaké jsou ceny a kam si můžete v Barceloně vyrazit na jídlo nebo dobrou kávu.

Kde nakupovat

K oblíbeným obchodům patří ty z řetězce Mercadona, v němž seženete potraviny, ale třeba i věci do domácnosti. V Barceloně můžete konkrétně vyrazit třeba do El Corte Inglés nebo Champion. Ze známých řetězců můžeme zmínit Makro, Plus, Carrefour nebo Spar. Většina obchodů dodržuje siestu od 14.00 do 17.00 hod. V neděli bývá zavřeno, výjimkou je 1. neděle v měsíci. 

Ceny potravin

Mléko (1 l) – 21 Kč

Víno (0,75 l) – 132 Kč

Pivo z dovozu (0,33 l) – 39 Kč

Domácí pivo (0,5 l) – 21 Kč

Klobása (1 kg) – 335 Kč

Chléb (500 g) – 27 Kč

Vejce (12 ks) – 45 Kč

Kuřecí maso (1 kg) – 160 Kč

Brambory (1 kg) – 28 Kč

Rajčata (1 kg) – 42 Kč

Banány (1 kg) – 42 Kč

Tvarohový sýr (1 kg) – 117 Kč

Kavárny

The Coffee House Barcelonatahle kavárna je pravděpodobně tou úplně nejoblíbenější ve městě, aspoň podle dostupných recenzí. Kromě vynikající kávy se tu i dobře najíte (i když jste třeba vegetarián nebo vegan) a dát si můžete takové dobroty, jako je třeba čerstvě lisovaná ovocná šťáva. K dispozici je tu i wifi a věřte, že tohle místo je jako stvořené pro plánování dalšího prozkoumávání města. 

Tartela – chcete si dát vynikající sendvič nebo croissant? Tady to není žádný problém. Skvělou kávu asi nemusíme extra zmiňovat. Snídaně v tomhle složení je božským zážitkem a hodně příjemně odstartuje den. S návštěvou neváhejte!

Sweetaly – chybu neuděláte, ani když se ve Španělsku vydáte do italsky laděné kavárny, kde vám naservírují cokoli, co si z celé řady nabízených dobrot vyberete. Myslí tu i na vegetariány a vegany. Ke zdejším favoritům patří horká čokoláda, poctivá zmrzlina, čerstvě lisovaná ovocná šťáva a saláty.

Restaurace

Pizzeria Da Nanni Barcelona – chcete-li se najíst levně a vsadit na klasiku, vydejte se na jídlo do téhle pizzerie. Hosté tu obvykle nechají 80-400 Kč. A pizza, kterou vám tu připraví, bude naprosto bezkonkurenční. 

La Patsa Lab – ze střední kategorie restaurací můžeme doporučit La Patsa Lab. Můžete si tu vybrat španělské, italské i jiné speciality. Hosté tu obvykle utratí 370-660 Kč a obzvlášť si chválí zdejší těstoviny ve všech nabízených podobách.

Santa Rita Experience – pokud si chcete návštěvu Barcelony ozvláštnit návštěvou luxusní restaurace, vydejte se třeba sem. Dát si můžete typickou španělskou a středomořskou, ale i evropskou kuchyni, vaří tu i pro vegetariány a celiaky. Hosté si maximálně chválí příjemnou obsluhu a atmosféru. Obvykle tu utratí 1 800-2 400 Kč.

Informace pro turisty

Jak je v Barceloně a ve Španělsku bezpečnost a na co si dát pozor, abyste se z výletu nebo dovolené nevrátili bohatší o nepříjemný zážitek? Hned vám to prozradíme.

Bezpečnostní situace

Barcelona je poměrně bezpečné město, ve dne určitě. Doporučujeme nenavštěvovat po setmění odlehlá místa, abyste se nestřetli se zloději. Hlídejte si cennosti a ani je případně nenechávejte v autě, zvlášť ne na viditelných místech. Obecně je ve Španělsku bezpečno, musíte si dát pozor jen na kapsáře, kteří nezahálí a využijí každé příležitosti, jak si na váš úkor přilepšit.

Časové pásmo

Španělsko je sice oproti nám dost na západě, nicméně časové pásmo je tu stejné jako u nás (UTC+1). Výjimkou jsou Kanárské ostrovy (tady platí UTC 0). V Barceloně je tedy stejný čas jako v Praze.

Teploty

Průměrná teplota vzduchu v Barceloně je 23-24 °C v červenci a srpnu, lehce se ale vyšplhají k 28 °C a ve městě to může být o něco intenzivnější zážitek. V prosinci a lednu je pak průměrně 8-10 °C.

Zajímavosti

Architektura 

Když se mluví o Barceloně ve spojitosti s architekturou, první, co nás napadne, je pochopitelně architektura Antoni Gaudího, vrcholného představitele modernistické secese. Gaudí sem původně přijel studovat a to ještě netušil, jak moc tohle město změní. Katalánská metropole je díky němu absolutně nezaměnitelná – příkladem může být Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batlló nebo Park Güell. Barvy a mozaiky Barceloně už nikdo neodpáře. Pochopitelně tu ale kromě Gaudího děl najdete i typické ukázky nejrůznějších slohů včetně toho současného.

Park Güell 2
Domy, které Gaudí navrhl, vypadají jako z pohádky.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Znak města

https://bit.ly/2IFwYpA

Úsměvná fakta

1) Zdejší pláže nejsou přírodní. Původně zde byl kamenitý povrch a na písčitých plážích se tu zapracovalo teprve v 90. letech při přípravě na olympiádu. Písek sem dodán z Egypta.

2) V Barceloně měla původně stát Eiffelova věž. Město nabídku nakonec odmítlo s pochybami, jestli by stavba nehyzdila město. 

3) La Rambla je sice oficiálně označení používané v jednotném čísle, ukrývá se pod ním ale hned pět ulic!

4) V městské části Eixample si určitě všimnete, že tu mají ulice zkosené rohy. To kvůli tomu, že zde měly jezdit parní tramvaje, které mají velký rádius při zatáčení.

5) Barcelona má 12 opuštěných stanic metra, a dokonce v nich straší. Můžete se vydat na jejich prohlídku, možná si troufnete i na průchod stanicí Gaudí, kde už několik lidí vidělo duchy…

Blogy

6 tipů, jak si vychutnáte Barcelonu

Barcelona – co navštívit?

Co je potřeba vědět před životem v Barceloně

Dokumenty

Na cestě po Barceloně 

Barcelona

Gaudího šifra

Knihy

Barcelona – průvodce s mapou (National Geographic)

Gaudí – architektonické dílo

Barcelona – inspirace na cesty

Videa

Barcelona in 4K

Things to know before you go to Barcelona

Barcelona – Spain (by drone)

 
 

Místo

41° 23' 6.2268", 2° 10' 24.2544"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Barcelona: Průvodce a zajímavá místa