Přejít k hlavnímu obsahu

Čarokrásný Island dává na odiv přírodní zajímavosti jako z jiného světa

Island. Kdo se na něj jednou podívá, musí se na něj vrátit. Aspoň se to říká. Příroda je tu naprosto ohromující a vaše expedice tu bude jedno velké „aaach“. 

#1 Vodopád Seljalandsfoss

Jeden z nejznámějších vodopádů na Islandu je právě Seljalandsfoss. Obdivuhodnou výškou 60 metrů to ale nekončí. Vodopád je populární nejen pro svou krásu, ale třeba i proto, že si ho můžou návštěvníci prohlédnout „zezadu“ – za vodopádem totiž vede pěšinka, po které lze projít, ovšem chce to pořádné boty (nebo holínky či sandále, kterými voda jen proteče) a pláštěnku. I za tohle oblékání to stojí!

Seljalandsfoss
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Vatnajökull

Největší ledovec na Islandu a druhý největší v Evropě se nachází na jihovýchodě ostrova a společně s okolní sopečnou krajinou je součástí stejnojmenného národního parku. Ledovec zaujímá plus mínus 10 % rozlohy Islandu, má nepravidelný tvar a rozkládá se na 8 100 kilometrů čtverečních. Táhne se od nadmořské výšky 1 700 m až po 2 110 m, což je nejvyšší hora Islandu (Hvannadalshnjúkur).  

Vatnajökull
Zdroj:
Bbigstockphoto

#3 Kirkjufell

Notoricky známá a dokonale fotogenická hora Kirkjufell je k nalezení v západní části ostrova. Dosahuje nadmořské výšky 463 m a připomíná střechu, má ovšem velmi strmé stěny. Horu milují jak běžní turisté, tak i horolezci, fotografové a filmaři. Hora si „zahrála“ třeba v seriálu Hra o trůny.

Kirkjufell
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 Fjadrargljufur 

Kaňon Fjadrargljufur se pyšní délkou 2 kilometry a hloubkou 100 metrů. Na jihozápadě Islandu vznikl působením eroze a vody odtékající z ledovců. Právem patří mezi nejnavštěvovanější místa na ostrově, a to díky své nádheře, ale i proto, že je dobře dostupný běžným autem.

Fjadrargljufur
Zdroj:
Bigstockphoto.

#5 Dyrholaey

Když se dostanete do té nejjižnější části Islandu a dojedete do vesničky Vík, čeká vás božská podívaná na mys Dyrholaey, 120 metrů vysoký útes, a pláže s černým lávovým pískem. Pokud jste se ještě nestihli zamilovat do papuchalků, tady se vám to nejspíš povede!

Dyrholaey
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Jökulsárlón 

Jezero, na jehož hladině plavou zářivé ledovcové kry, rozhodně patří k místům, které musí každý návštěvník Islandu vidět. Neobyčejnou podívanou si můžete užít ze břehu, ale taky se můžete vydat na výlet obojživelným člunem. Při troše štěstí tady spatříte i tuleně!

Jokursarlon
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Strokkur 

„Menší bráška“ známého Geysiru, Strokkur, tryská ze země v geotermální oblasti Hvítá, a to každých 5-10 minut do výšky asi 20 minut. Proto se návštěvníci chodí dívat na něj – větší Geysir se totiž může odmlčet i na několik let. Strokkur se probudil k životu v roce 1789, kdy došlo k zemětřesení a horká voda „dostala zelenou“ k povrchu zemskému. Během 19. století dokonce tryskala i 60 metrů vysoko. I oněch 20 metrů, kterých se dočkáme v současnosti, je ale nádherných!

Strokkur
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Reykjadalur

Kouřící údolí nabízí nezapomenutelné koupání v horké řece. Stačí i v červencových nevysokých teplotách překonat strach ze svléknutí a koupačka je vaše. Krásná příroda tady tak vybízí nejen k turistice, ale právě i ke sladkému nicnedělání. Stačí si vybrat místo dál od studeného přítoku a můžete se ponořit do vody o teplotě okolo 35 °C. Pro ochlazení pak stačí na pár minut vstát nebo úplně vylézt.

Reykjadalur
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 Skogafoss 

A teď ještě znovu k vodopádům. Skogafoss dneska padá z bývalých pobřežních útesů, které jsou vzdálené asi 5 kilometrů od pobřeží. Voda tady padá z výšky 60 metrů a vodopád je široký 25 metrů, za slunečného dne tady spatříte i dvojitou duhu a podívat se můžete nejen zdola, ale i shora. Stačí vystoupat asi 400 poměrně strmých schodů. Za tu námahu to stojí, to je bez debat!

Skogafoss
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Gullfoss

Zlatý nebo taky Velký vodopád má dvě fáze – první spád má 11 metrů a druhý 22 metrů. Voda pak ústí do kaňonu dlouhého 2,5 kilometru, ovšem každý rok se vlivem eroze prodlužuje zhruba o 25 centimetrů. Gullfoss je mimochodem nejmohutnější vodopád v Evropě – průměrně tu za sekundu proteče asi 100 metrů krychlových vody, při jarním tání jsou to až 2 000 metrů krychlových. 

Gullfoss
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

64° 7' 35.4648", -21° 49' 2.7768"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čarokrásný Island dává na odiv přírodní zajímavosti jako z jiného světa