Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět na Madeiře: Ostrov věčného jara láká na rozeklané masivy i koloniální atmosféru

Zaujaly vás obrázky z Madeiry, a tak trošku pátráte po tom, co je na ostrově k vidění a co tu na turistu čeká? Objevte krásu Ostrova věčného jara s námi!

Madeira je další z obdivuhodných evropských ostrovů. I když leží blíž k Maroku než k Portugalsku, ke kterému patří, budete se tu víceméně cítit jako doma – jako portugalské autonomní území je totiž Madeira součástí Evropské unie se vším, co k tomu patří. Jde taky o jeden ze čtyř ostrovů Madeirského souostroví, z nichž osídlené jsou jen dva – Madeira a Porto Santo.

Ráj na zemi s teplotami kolem 18 °C

Ostrov se pyšní poměrně konstantními teplotami po celý rok, o které se stará přítomnost a práce Golfského proudu. Proto je tu stále krásně zeleno i barevno, protože rostliny tu mají stále skvělé podmínky. Teplota neklesá pod 16 °C a nebývá vyšší než 25 °C. Rozdíl mezi denní a noční teplotou pak během celého roku není větší než 4 °C.

Rozdíly zaznamenáte jen tehdy, budete-li od moře stoupat do hor. Platí tu totiž tzv. výšková pásmovitost – do 200 m n. m. se tu daří tropickým rostlinám, od 200 do 400 m n. m. panuje subtropické klima, od 400 do 700 m n. m. se daří vinné révě, třešním, jablkům a obilí a od 700 metrů výš často uvidíte vřesoviště, eukalypty a azorské vavříny. Od 1 000 metrů výš je pak horské pásmo, které je s tím přímořským naprosto nesrovnatelné.

#1 Funchal

Hlavní město Funchal je zároveň tím největším na Madeiře. Bydlí v něm skoro polovina obyvatel ostrova, je úchvatné svým umístěním v široké zátoce a zároveň tím, že šplhá až vysoko do kopců, až už to dál nejde. 

Funchal
V hlavním městě žije skoro polovina obyvatel Madeiry.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co byste si rozhodně měli projít, je centrum a Staré město, kde na vás dýchne atmosféra kolonialismu díky úzkým uličkám a měšťanským domům.

Z památek a významných míst pak můžeme jmenovat třeba tradiční farmářské a rybářské trhy Mercado dos Lavradores, hlavní městská katedrála Sé z počátku 16. století, dvě botanické zahrady (Jardim Botanico a Jardim Tropical Monte Palace), dvě významné pevnosti (Fortaleza do Pico a Fortalezo São Tiago) a pak třeba CR7 Museu, což je muzeum věnované Cristianu Ronaldovi, zdejšímu rodákovi.  

#2 Cabo Girão

Absolutně fantastický rozhled po okolí vám nabídne vyhlídka Cabo Girão na nejvyšším útesu ostrova (589 m n. m.). Krásné místečko najdete nahoře, ale i dole pod samotným útesem. Ten je díky své výšce vidět už Funchalu!

Na vrcholu dneska najdete pěkný skywalk, vyhlídku s proskleným dnem, která vás zavede až za hranu útesu. K vyhlídce se jednoduše dostanete autem nebo jednou ze dvou lanovek. 

#3 Pico Ruivo

Návštěvu Pico Ruivo a Pico do Arieiro často turisti spojují do jednoho treku. Pico Ruivo (Červený vrch) je se svými 1 862 metry nejvyšší horou Madeiry a na jeho vrcholku je 360° vyhlídková plošina. Při dobré viditelnosti si tak odsud prohlédnete celý ostrov. 

Pico Ruivo
Pico Ruivo je nejvyšší vrchol Madeiry.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na vrchol se můžete dostat čtyřmi trasami, přičemž ta nejkratší a nejjednodušší měří 5,5 kilometru dohromady tam i zpátky a ta nejdelší 20 kilometrů. Zmiňované spojení návštěvy Pico Ruivo a Pico do Arieiro pak vychází celkem asi na 11 kilometrů, a ačkoli po trase vede kamenný chodníček, některé pasáže vás můžou překvapit. Trasa je o něco náročnější než první zmíněná, ale taky je považovaná za tu nejkrásnější.

#4 Pico do Arieiro

Tenhle vrchol je na ostrově třetím nejvyšším, a když k němu nebudete chtít jít pěšky, můžete si sem klidně dojet autem. Z parkoviště je to pak jen 200 metrů, a to plus mínus po rovině, takže se sem zvládne podívat snad každý. Právě odsud se chodívá na hřebenovku na Pico Ruivo. Na výhledy, které se vám tu naskytnou na rozeklané pohoří, jen tak nezapomenete.

Pico di Arieiro
K Pico do Arieiro se dostanete i autem. Pak vás čeká jen 200 metrů chůze víceméně po rovině.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Santana

Pokud jste někdy hledali Madeiru na internetu, pravděpodobně na vás vyskočily obrázky s malebnými barevnými domky casas de colmo. Ty se nachází v Santaně, což je jinak nenápadné městečko ve svěže zelené, zemědělské krajině. 

Domečky, na které se sem jezdí turisti rádi dívat, mají dřevěné trámy a slaměnou střechu, tvar písmene A a barevné dveře a okenice. Co je na nich ale ještě obdivuhodnější, je to, že tyhle pastevecké domky neměly pevné základy, takže jakmile v minulosti dobytek spásl trávu v okolí, lidi své domky rozložili a mohli je přemístit kamkoli jinam.

Santana
Tyhle malebné domky se prý daly zbořit a přemístit. To vždycky, když dobytek spásl trávu kolem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Abyste si kouzlo domků užili, vypravte se do místního skanzenu Parque Temático Madeira, kde uvidíte i ukázky zdejších řemesel a odpočinete si u hezkého jezírka.

#6 Porto Moniz

V Porto Moniz příroda přála vytvoření lákavých lázeňských koupališť mezi přírodními lávovými bazénky s mořskou vodou. Koupat se tu můžete hned na dvou místech. U hotelu Aqua Natura Madeira je vybudované moderní koupaliště pro děti i dospělé, do kterého se dostanete po betonových schodech a u kterého najdete i převlékárny a sprchy.

Porto Moniz
Do Porto Moniz zamiřte za nezapomenutelným koupáním.
Zdroj:
Bigstockphoto

Druhým místem je pak areál s přírodními bazénky u restaurace Chacalote. Tady se lidi rádi koupou mezi lávovými kameny. Chodí se sem po chodníčcích a uvidíte tu jen pár zídek, které brání před většími vlnami z moře. Bohužel je tu ale voda docela chladná, dosahuje teploty mezi 18 a 21 °C. 

#7 Ponta de São Lourenço

Milovníky drsné krásy bez pochyby nadchne místo zvané Ponta de São Lourenço, nejvýchodnější bod Madeiry. Tenhle kousek ostrova je ovšem jiný – na rozdíl od zbytku tu není stále zeleno, nýbrž se příroda mění v závislosti na počasí a ročním období. Poloostrov totiž není ničím chráněný, takže ho vítr od oceánu nešetří. 

Sao Lourenco
Tenhle poloostrov se na rozdíl od zbytku Madeiry během roku mění, protože není chráněn před větrem od moře.
Zdroj:
Bigstockphoto

Po poloostrově se můžete projít po stezce PR8, která začíná kousek od městečka Caniçal. Pěkně upravená stezka vás povede i po 200 metrů vysokých útesech a zdejší příroda vás obklopí a sevře tak, že na okamžik zapomenete i svoje vlastní jméno.

#8 São Vicente

Až budete hledat nejkrásnější městečko na Madeiře, rozhodně se vydejte do São Vicente – to jím totiž údajně opravdu je. Najdete ho v úzkém údolí, které se táhne od moře do vnitrozemí a jeho součástí jsou vždycky zelené louky s vilkami a statky. Dominantou městečka je kostelík Igreja de São Vicente ze 16. století vyvedený v koloniálním stylu.

Sao Vicente
Nejkrásnější městečko na ostrově? Zdá se, že v tom lidi mají jasno.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 Rabaçal

Ještě toho nemáte dost? Pak vás zveme na Rabaçal, místo, které milují hlavně vyznavači pěší turistiky. Strohá náhorní plošina se tu rychle mění v hluboké údolí, kde dosud najdete staré vavřínové lesy. Začíná tu asi 8 známých turistických tras, například k nejvyšším vodopádům ostrova (Levada do Risco).

Rabacal
Tady začíná spousta turistických tras i nepřehlédnutelné vavřínové lesy.
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Machico

I když jste sebenadšenější turista, určitě si budete chtít aspoň na chvilku odpočinout na parádní pláži, co říkáte? Jedním ze dvou typických plážových letovisek je Machico na východě ostrova. Pláž tu má dvě části a je jen na vás, jestli dáte přednost oblázkům, nebo jemnému písku. Koupání tady je bezkonkurenční, a až se budete chtít projít, učiňte tak k některé z místních restaurací nebo centra města, které si stále uchovává koloniální ráz

Machico
Machico je typické plážové letovisko. Koupání tady stojí za to!
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

32° 40' 0.9516", -16° 55' 26.598"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět na Madeiře: Ostrov věčného jara láká na rozeklané masivy i koloniální atmosféru