Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět na ostrově Lombok? Druhou nejvyšší sopku Indonésie, čarokrásné pláže i scénický vodopád

Bali láká turisty a cestovatele z celého světa svou jedinečnou atmosférou i čarokrásnou přírodou. Tenhle pozemský ráj ovšem rok co rok objevuje stále více turistů.

Spousta těch, kteří už na Bali v minulosti byli, vám objektivně potvrdí, že místo už není tak magické, jako tomu bylo dříve, když tady byl cestovní ruch teprve v plenkách.

Přeplněné pláže a na každém rohu nespočet turistů mohou za to, že se kouzlo Bali pomalu, ale jistě vytrácí. Naštěstí stále existuje několik míst, která nejsou turistickým ruchem tolik dotčená, ba ani poznamenaná.

Jedním z nich je i sousední Lombok – čarokrásný ostrov, který najdeme v souostroví Malých Sund. Rozloha ostrova je 4 725 km² a žijí na něm zhruba 3 miliony obyvatel.

Klidnější soused Bali nabízí čisté pláže i zalesněné hory a je rájem na zemi pro milovníky treků, potápění, šnorchlování i surfaře. Co tady navštívit během týdenní dovolené?

Národní park Rinjani

Během dovolené rozhodně nevynechejte návštěvu národního parku Rinjani, jehož součástí je několik nádherných vodopádů. Za prohlídku jistě stojí vodopády Tiu Kelep, Sindang Gila, Jeruk Manis, Benang Stokel a Benang Kelambu, které vás uchvátí svou jedinečnou silou i magickou krásou.

Park Rinjani Lombok
Součástí parku je druhý největší vulkán celé Indonésie a řada vodopádů.
Zdroj:
Shutterstock

Hlavní město Mataram

Mataram je hlavní město Lomboku, kde najdete nejen unikátní architektonické památky, ale také všemožné stánky s výtečným jídlem i tradičními suvenýry. Během návštěvy města si prohlédněte Pura Meru – druhý největší hinduistický chrám na Lomboku, muzeum Negiri Nusa Tenggara Barat nebo vodní palác Mayura  Water Palace.

Mataram Lombok
Mataram je místem, kde se snoubí tradiční architektura s modernou.
Zdroj:
Shutterstock

Vesnička Sade

Chcete poznat, jak vypadá tradiční lombocká kultura Sasak? Vydejte se do vesničky Sade, ve které žije zhruba 700 stálých obyvatel, a to v domech s atypickým tvarem střech z rákosu, které jsou specifické právě pro tuto oblast. Během návštěvy tohoto živého skanzenu můžete sledovat běžné každodenní činnosti vesničanů, barvení a tkaní látek, bohaté tradiční tance, zemědělství nebo se seznámit s rodinným životem místních.

Sade Lombok
Živý skanzen – i tak můžeme přezdívat tradiční vesničce Sade.
Zdroj:
Shutterstock

Vodopády Benang Stokel a Benang Kelambu

Pokud cestujete do střední části ostrova, rozhodně nevynechejte návštěvu fascinujících vodopádů Benang Stokel a Benang Kelambu. Druhý zmíněný vás jistě zaujme epickou stěnou popínavých rostlin a lián, která skrývá několik kaskád. Ty stékají tiše dolů po skalní stěně a vytváří tak jedinečnou scenerii, díky níž si budete připadat skoro jako v ráji.

Pohled na vodopád
Vodopády nejsou na Lomboku žádnou výjimkou.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Selong Belanak

Selong Belanak je jednou z nejkrásnějších pláží ostrova Lombok, která láká ke sladkému nicnedělání, lenošení i adrenalinovému potápění. Pláž najdete zhruba 50 kilometrů od hlavního města a hned na první pohled vás upoutá její netradiční tvar, který připomíná podkovu. Pláž je čistá a lemovaná zalesněnými kopci. Díky středně velkým vlnám je vhodná i pro surfaře-začátečníky.

Selong Belanak
Pláž Selong Belanak je pravděpodobně tou nejkrásnější a nejnavštěvovanější na celém ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

Ostrovy Gili

Pokud už se na Lombok vypravíte, rozhodně nevynechejte návštěvu sousedních ostrůvků Gili Islands. Gili Air, Gili Meno a Gili Trawagan je trojicí korálových klenotů, které najdete na severozápadě Lomboku. Z přístavu Bangsal se sem dostanete během několika mála minut. Největším lákadlem Gili Islands je jejich panenská příroda a bohatý podmořský život.

Pohled na ostrovy Gili
Pokud už se na Lombok vydáte, nezapomeňte navštívit také sousední Gili Islands.
Zdroj:
Shutterstock

Sopka Gunung Rinjani

Dominantou ostrova Lombok je nepochybně 3 726 metrů vysoká sopka Gunung Rinjani s nádherným kráterovým jezerem Segara Anak. Jako výchozí bod vašeho treku zvolte vesničku Senaru poblíž města Bayan, odkud na vrchol vede několik značených tras. Protože jde ale o dlouhou a poměrně náročnou cestu, na výlet si vyhraďte minimálně tři dny. Celková délka trasy měří přes 33 km a převýšení čítá přes 4 tisíce metrů.

Pohled do kráteru
Gunung Rinjani je součástí stejnojmenného parku.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Tampah Beach

Pokud chcete lenošit na pláži, která nebude tak přeplněná jako výše zmíněná Selong Belanak, vydejte se na méně známou Tampah Beach. Tahle kráska má na délku zhruba dva kilometry a překvapí vás nejen svou čistotou, ale také velmi pozvolným vstupem do vody a čarokrásným okolím. Protože jde o poměrně izolovanou pláž, na nějaké půjčovny lehátek nebo bary tady nenarazíte. Pokud vás ale přece jen přepadne hlad, můžete ho zahnat v jednom ze dvou warungů.

Pláž Tampah Beach
Tampah Beach není tolik navštěvovaná, jako její známější sousedky.
Zdroj:
Shutterstock

Jeskyně Goa Bangkang Prabu

Dalším neméně zajímavým místem je i jeskyně Goa Bangkang Prabu, kterou najdete západně od Kuty. Jeskynní systém, známý též jako „netopýří jeskyně“, láká na tři unikáty – jeskyně Goa Bangkang Prabu, Goa Puwun a Goa Sumur. Během prohlídky jeskynního komplexu narazíte na tisíce netopýrů, ale i další zástupce místní fauny.

Goa Bangkang Lombok
V jeskyních narazíte na tisíce malých netopýrů.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Pantai Mawun

Náš výčet kouzelných míst ostrova zakončíme další pláží, která je přes kilometr široká a tvoří ji jemný bílý písek. Ke koupání lákají nádherné tyrkysové vody a k průzkumu života pod hladinou pak nedaleká korálová bariéra. Zátoka bílého písku nabízí dechberoucí scenérie a je ideálním útočištěm pro jednotlivce i zamilované páry.

Pantai Mawun Lombok
Hledáte klid a romantiku? Vydejte se na pláž Mawun Lombok.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-8° 37' 5.4114", 116° 20' 35.1774"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět na ostrově Lombok? Druhou nejvyšší sopku Indonésie, čarokrásné pláže i scénický vodopád