Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět v Záhřebu: nejstarší chorvatský park nebo nejkratší pozemní lanovku světa

Chcete se v Chorvatsku kromě pláží podívat i do hlavního města? Dobrá volba. Máme pro vás tipy, co v chorvatské metropoli vidět a zažít!

Od pobřežní Rijeky jsou do Záhřebu asi dvě hodiny cesty, tak je na vás, jestli chcete kus dne obětovat. Lepším řešením je stavit se v tomhle městě třeba cestou domů. Ačkoli možná bude na první pohled působit trošku nudným dojmem, nakonec vás překvapí, ať už ho navštívíte ve dne, nebo k večeru, abyste si užili noční život. A kam se tedy vydat?

Náměstí bána Jelačiće

Tohle náměstí prostě vidět musíte. Jde o ikonické místo Záhřebu, je součástí nejdelší ulice ve městě (Ilica) a je přirozeným centrem města. Svůj název dostalo po bánovi (guvernérovi) Josipu Jelačićovi, který míval na povel rakouská vojska v Chorvatsku. Pravděpodobně tu potkáte skupinky lidí, rádi se tu scházejí. 

Náměstí bána Jelačiće
Tohle náměstí je přirozeným centrem města. A spousta věcí se odehrává právě na něm!
Zdroj:
Bigstockphoto

Ilica

Nejdelší ulice ve městě je zároveň obdivovanou nákupní zónou, na níž seženete módu a suvenýry, ale najdete tu i kavárny a restaurace (a to i pěkně luxusní). Projít se po ní je povinností každého návštěvníka. Ulici, na které by to žilo víc, v Záhřebu nenajdete.

Zagrebačka uspinjača

Už jste slyšeli nebo četli o nejkratší pozemní lanovce na světě? Je z 19. století, stále jezdí a svézt se s ní můžete právě v chorvatské metropoli. Trať je dlouhá pouhých 60 metrů a spojuje Horní a Dolní Město. Dnešní podobu získala lanovka v 70. letech 20. století a lidi už ji nemusí tlačit, jako se to dřív stávalo…

lanovka v Záhřebu - Cestovinky.cz
Pro turisty není lanovka ani tak úspora času jako spíš zážitek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Záhřebská katedrála

Největší a nejnavštěvovanější historickou památkou je katedrála v Horním Městě. Pyšní se titulem nejvyšší stavby v Chorvatsku, a to díky svým 108 metrům. Katedrála zasvěcená Panně Marii byla poničena ve 13. století požárem a v 19. století zemětřesením. Tehdy se zdejší hodiny zastavily tři minuty po sedmé hodině ranní a přesně tak je můžete vidět i dneska. Uvnitř katedrály si můžete prohlédnout krásné mramorové oltáře a ukrývá se tu i hrobka kardinála Alojzije Stepanice.

hodiny v Záhřebu
Tři minuty po sedmé ranní. Přesně v tenhle čas se zastavily hodiny, když přišlo zemětřesení.
Zdroj:
Bigstockphoto

Maksimir

Chcete se na chvíli uchýlit do klidu mezi zeleň? Projeďte se nejstarším parkem v Chorvatsku. Jmenuje se Maksimir a nejspíš vám připomene tradiční anglické zahrady. V jižní části parku se nachází zoo, kterou ocení děti, ale mnohdy i dospělí.  

Meštrovićův pavilon

Dům chorvatských výtvarných umělců vás zaujme na první pohled. Neoklasicistní válcová budova nese název po svém architektovi a vznikla na počest krále Petra I. ve 30. letech 20. století. Do začátku 2. světové války sloužila jako výtvarná galerie, během války pak sloužila jako mešita. Tehdy tu na popud zdejších fašistů vyrostly čtyři minarety, tři z nich byly ale později zbořeny, jen studna zůstala. Dneska už budova zase plní svůj původní účel, konávají se výstavy a koncerty.

Meštrovićův pavilon
Meštrovićův pavilon dneska už zase slouží umění.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kostel svatého Marka

Původní kostel tu stál už ve 13. století, vy ale pravděpodobně kostel znáte díky jeho netradiční střeše z roku 1880. Na ní je vyobrazen erb Chorvatska, Dalmácie a Slavonie, na druhé straně pak spatříte erb Záhřebu. Na gotickém portálu vás určitě zaujmou vyřezávané postavy v 15 výklencích, které pocházejí ze 14. století. 

kostel sv. Marka v Záhřebu
Tenhle kostel už jste určitě viděli na fotkách. Podívejte se na něj i na vlastní oči!
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

45° 48' 43.8984", 15° 58' 39.2412"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět v Záhřebu: nejstarší chorvatský park nebo nejkratší pozemní lanovku světa