Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená v době inflace: 5 důvodů, proč se v létě vydat do Polska

Rostoucí výdaje na živobytí nás nutí škrtat v rozpočtech a cestování je jednou z položek, která přijde na řadu jako první. Ale nemusí. Co takhle zkusit letos Polsko?

Vysoká míra inflace mnohé z nás přiměla přehodnotit letité zvyklosti a zažité stereotypy spojené s tím, jak trávíme dovolenou. Výbornou alternativou evropských destinací, kam jsme po celá léta byli navyklí jezdit, splňuje právě Polsko

Tahle sousední země nabízí obrovské možnosti, jak ukojit touhy po poznání, relaxaci i odpočinku. Polsko už rozhodně není tou zemí východního bloku, kam se jezdí jen proto, že jinam to nejde. Naopak. Obchodní duše Poláků v kombinaci s rozlehlou zemí a přístupem k moři nabízí velmi zajímavou variantu nejen pro letní dovolenou. Tady jsou důvody.

 

dovolená u Baltu
V Polsku najdete veškeré zázemí, které na dovolené potřebujete.
Zdroj:
Bigstockphoto

Podobný jazyk

Slovanský jazyk podobný naší řeči způsobí, že se budete na dovolené cítit jako doma. Výhodou tak je, že se s trochou snahy v Polsku domluví i lidi, kteří nezvládají angličtinu nebo jiný jazyk. Poláci jsou navíc na turisty zvyklí. Ve větších městech, jako je Wroclaw nebo Krakow, není problém se domluvit anglicky a v příhraničních oblastech zase Poláci velmi dobře rozumí česky.

Výhodný kurz

Sympatický je i dlouhodobě příznivý kurz polské měny, zlotého. Ten oceníte nejen při platbě pohonných hmot, čímž zatím ušetříte dost peněz, ale i ve službách, když si dopřejete wellness nebo oběd v restauraci. Na většině míst v Polsku pohodlně zaplatíte běžnou platební kartou, odpadá tak starost s výměnou peněz. A pokud přece jen chcete disponovat i hotovostí, stačí mít u sebe eura, která směníte v kterémkoli městečku, kde je kantor (směnárna) běžnou součástí každého rynku (náměstí).

Moře a jezera

Pobřeží Baltského moře je naprosto geniální volbou pro turisty, kteří nesnášejí velká vedra a zároveň upřednostňují aktivnější dovolenou. Na své si přijdou i rodiny s malými dětmi, které v tamních klimatických podmínkách mohou trávit venku celé dny a nemusí se bát, že děti dostanou úpal. Sice tam trochu fouká, to ale většinou dětem vůbec nevadí.

Tatry Polsko
I polská část Tater je naprosto ohromující.
Zdroj:
Bigstockphoto

Baltské písčité pobřeží je krásně široké, čisté a velmi dobře zajištěné přesně těmi službami, které na své dovolené potřebujete. Bohatá síť ubytovacích zařízení nabízí celou řadu různých variant, hlavně apartmánového typu, popřípadě kvalitně vybavených kempů. Když si ubytování zarezervujete s předstihem, dostanete se i k velmi příznivé ceně.

A pokud nejste milovníky slané vody, můžete se zchladit v některém z polských jezer. Víte, že v Polsku jich najdete neuvěřitelných 7 000? Nejznámější jsou jezera v Mazurské oblasti, ale k hlubšímu prozkoumání jich je v Polsku celá řada. Velmi hezký a levný prodloužený víkend můžete prožít u Nyského nebo Otmuchowského jezera. Obě jezera se nachází v těsné blízkosti české hranice v podhůří Rychlebských hor. 

Rozhodně si nenechte ujít ani horská jezera (plesa), která jsou ledovcového původu. Fanoušky pěší turistiky zase osloví návštěva hor. Polské Tatry čnící do výšky 2500 m n. m. jsou pro našince neméně atraktivní.

Zábavní parky i historie

V Polsku si přijdou na své úplně všichni! Milovníci historie budou mít žně při návštěvě královského města Krakov, kterému vévodí dechberoucí sídlo králů Wawel. Komentovaná prohlídka koncentračního tábora v Osvětimi, z které vám bude běhat mráz po zádech ještě doma, připomene nedávnou tragickou etapu našich dějin a návštěvu Wroclawi vzdálené cca 90 km od našich hranic by zase neměl vynechat žádný milovník Vánoc a vánočních trhů, protože v tomhle období je Wroclaw úplně nejkouzelnější. A ještě na trzích dobře nakoupíte. 

Rodiny s dětmi by rozhodně měly prozkoumat velké zábavní parky, kterých v posledních letech v Polsku přibývá jako hub po dešti. Jen v oblasti Horního Slezska v dojezdové vzdálenosti 150 km od Ostravy jich najdete víc než deset, včetně toho největšího v celém Polsku, kterým je Energylandia.

Tam najdete na rozloze 43 hektarů několik desítek atrakcí včetně extrémní zóny a vodního parku. A to vše opět za rozumnou cenu. Celodenní lístek pro dospělého pořídíte za zhruba 900 korun (160 zlotých), což je cena srovnatelná, ne-li příznivější, s cenou za vstupy do vyhlášených českých aquaparků. Zábavy je ale nesrovnatelně více.

Wawel Krakow
Polská města jsou plná památek a zajímavých zákoutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Gastronomie i služby

Nekvalitní polské potraviny se prodávají jen u nás. V Polsku je to jinak. Tamní gastronomie je rozmanitá, sytá a vydatná. Je ovlivněna kuchyní východních sousedů a zároveň lze najít podobnost se středozemním a skandinávským stylem. Svůj podíl na její podobě má i francouzská, židovská, turecká a italská kuchyně. K jídlu v restauraci běžně dostanete salátek z kysané zeleniny a polská pohostinnost se projeví i na velikosti porcí. 

Kromě mořských a jezerních ryb můžete ochutnat typické pirohy, bigos, boršč nebo žurek. Velmi oblíbená jsou jídla s kysaným zelím, houbami nebo klobásou. Golabki (zelný list plněný mletým masem) nebo kluski (oblíbené slezské bramborové knedlíky) na vás dýchnou každodenní polskou kuchyní běžných obyvatel. Jen si dejte pozor, když budete dětem objednávat u nás tolik oblíbené krokety. Polské krokiety jsou totiž tradiční smažené závitky plněné směsí hub. A to ne všechny děti ocení. 

Prodloužený letní víkend v Polsku nebo kratší dovolená představují levnější variantu dražších destinací, které jsme si zvykli navštěvovat v hojnějších letech. Díky lacinějším pohonným hmotám, husté síti dálnic a ubytování v soukromí za příznivé ceny můžete prožít pestrou pohodovou dovolenou, kde si přijde na své každý člen vaší cestovní osádky, aniž by vám to zruinovalo rodinný rozpočet. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 24.4296", 19° 58' 10.7796"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená v době inflace: 5 důvodů, proč se v létě vydat do Polska