Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Poznejte Čínu: magickou zemi, která inspiruje už víc než 3000 let

Pokud chcete poznat zcela odlišnou kulturu, tisíciletou historii i čilý ruch, vydejte se do Číny. Tato země svou kulturou s nádechem křehkosti a tajemnosti inspiruje celý svět již více než tři tisíce let. Hlavní město Peking naopak překvapí pulsujícím ruchem velkoměsta. Málokoho tato země na Dálném východě něčím neokouzlí.

Jakým způsobem si cestu Čínou naplánovat? Překrásných míst k navštívení je celá řada, pokud toho ale budete chtít procestovat co nejvíc, udělejte si čas na několik týdnů. Jinak bude potřeba dělat kompromisy. Všechno se vám totiž během krátké návštěvy objet nepodaří.

Dobrým pomocníkem pro výběr těch opravdu nejzajímavějších míst mohou být okruhy Čínou v poznávacích zájezdech různých cestovních kanceláří. Zde můžete načerpat inspiraci a rozmyslet si, která místa určitě neminout.

Velká čínská zeď se táhne do úctyhodné délky přes šest tisíc kilometrů.
Zdroj: ESO travel
Víza do Číny
Do Číny potřebujete vstupní turistické vízum. Jeho vyřízení trvá asi deset dní. Pro pobyt v Tibetu je navíc nutné povolení k vstupu. Jediným místem, kam občané ČR vízum nepotřebují, je Hongkong.


V seznamu památek, které chce každý návštěvník vidět, je na prvních místech vždy Velká čínská zeď. Rozpíná se v délce přes šest tisíc kilometrů. Původně tato zeď sloužila k obranným účelům proti nájezdům Mongolů. Dnes je to jeden ze symbolů Číny, navíc se traduje, že Čínská zeď je jedinou památkou viditelnou z vesmíru.

Trochu jinak Čínu poznáte z okénka vlaku: Vlakem až na střechu světa – Vydejte se do Tibetu!

Rikšou až na náměstí velké jako Vatikán

Koho na historii a několikahodinové procházky neužije, může celý svůj pobyt strávit v hlavním země Číny. Peking toho má tolik co nabídnout, že se rozhodně nebudete nudit ani minutu. Můžete zažít nečekanou zábavu, když se necháte povozit v rikšách, tradičním vozítku taženém zdatnými Číňany.

Jedním z největších lákadel Pekingu je největší náměstí světa Tchein-an-men.
Zdroj: ESO travel

Nechte se rozhodně dovézt až na největší náměstí na světě Tchien-an-men. Náměstí Nebeského klidu se rozprostírá na rozloze neuvěřitelných 44 hektarů, což je stejně jako rozloha nejmenšího státu, Vatikánu.
Svůj název dostalo podle brány Nebeského klidu, která stojí na severní straně náměstí a odděluje jej od Zakázaného města.

Nápoje a strava
Pobyty v Číně bývají většinou s polopenzí. Velmi levné jídlo můžete pořídit u stánků na tržištích nebo v typických restauracích. Voda z vodovodní sítě není pitná. Balenou vodu v plastikových lahvích ale můžete zakoupit ve všech místních obchodech.
Chrám nebes
Zdroj: ESO travel

Náměstí bylo dějištěm několika politických událostí, jako bylo vyhlášení Čínské lidové republiky Mao Ce-tungem dne 1. října 1949 nebo masové manifestace během kulturní revoluce. Kromě toho tu proběhlo několik protestních demonstrací.

Vstupte beztrestně do Zakázaného města

Brána Nebeského klidu vás přímo ze stejnojmenného náměstí zavede do Zakázaného města, sídla panovníků dynastie Ming a Čching. Během více než pěti set let se v tomto rozlehlém císařském komplexu vystřídalo 24 panovníků čínské říše. V době vlády všech císařů bylo přitom místo nepřístupné pro veřejnost, je obehnáno zdí a palácovým příkopem.

Pekingské Zakázané město
Zdroj: ESO travel

Zakázané město bývá také nazýváno největším kulturním muzeem Číny, celkem bylo na jeho území vystavěno kolem 800 budov a spolu s rozlehlými zahradami tvoří uzavřený celek. Císařský palác byl v roce 1987 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Duchovní stránka Číny – filozofie a chrámy na každém rohu

Při návštěvě Pekingu si nenechte ujít Chrám nebes, jeden ze symbolů města. Tento rozsáhlý chrám byl postaven už v roce 1420 a panovníci dynastie Ming a Čching v něm pořádali modlitební obřady a rituály. Další zastávkou by měl být Lamaistický klášter. Jeho pět hlavních síní ztělesňuje slohovou směsici chánských, mongolských a tibetských prvků.

Čínští mniši v jednom z mnoha kláštěrů
Zdroj: ESO travel
Komunikace v Číně
Úředním jazykem je kantonština či mandarínština. Anglicky se domluvíte pouze v turistických centrech a mezinárodních hotelech.

Pro Čínu jsou příznačné mnohé filozofické a náboženské směry, které zde vznikly a brzy se uchytily. Jedním z nich je konfucianismus. Zavítejte proto například i do Konfuciova chrámu věnovaného právě zakladateli tohoto filozofickému směru.

Oáza klidu v letním sídle

Loď čistoty a vzduchu
Zdroj: Flickr.com

Asi dvacet kilometrů od metropole stojí Letní palác, letní sídlo císařů. Během své vlády zde panovníci pobývali a hlavně odpočívali v rozlehlých zahradách. Téměř tři čtvrtiny plochy Letního paláce tvoří ručně vyhloubené jezero Kumming, podél jeho břehu je krásná kolonáda. Po jezeře pluje Loď čistoty a vzduchu – Mramorová loď císařovny Cch'-si z roku 1888.

 
 

Místo

39° 55' 39.504", 116° 25' 13.8612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poznejte Čínu: magickou zemi, která inspiruje už víc než 3000 let