Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Nejnechutnější koktejl s lidským palcem servírují jen na jediném místě na světě

Drsná příroda a drsní lidé – i tak můžeme ve zkratce charakterizovat kanadskou oblast na hranici s Aljaškou.

Dawson City, ležící na řece Yukon a území stejnojmenného kanadského teritoria pár set kilometrů od polárního kruhu, je zajímavé rovnou z několika důvodů.

Druhé největší město kanadské provincie Yukon, ve kterém žije něco málo přes 1 400 obyvatel, totiž bylo dříve neodmyslitelně spjato se slavnou zlatou horečkou na Klondike, jež vypukla u zlatého naleziště Bonanza Creek velmi blízko současného města Dawson City.

Kromě všudypřítomných odkazů na těžbu zlata se ale může Dawson City pochlubit také jedním dalším světovým unikátem. Najdete tady totiž několik dobových saloonů, z nichž jeden servíruje poměrně netradiční a vcelku kontroverzní koktejl s názvem Sourtoe.

Mumifikovaný prst s whisky

Ti, kteří rozumí alespoň trochu anglicky, pravděpodobně tuší, že nepůjde o žádnou obyčejnou „míchačku“, kterou si můžete běžně dát u hotelových bazénů a barů. Hlavní ingrediencí, za kterou se sem sjíždějí lidé z celého světa, je totiž mumifikovaný lidský palec.

Netradiční koktejl můžete ochutnat v baru hotelu Downtown. Jeho složení je ovšem přísně tajné. Prozradit ale můžeme aspoň to, že kromě palce se v koktejlu objevuje místní yukonská whisky, která patři mezi jedny z nejlepších v celé Kanadě.

Pro pití koktejlu Sourtoe neexistují žádná zvláštní pravidla. Můžete si sklenku vychutnávat po douškách nebo ji do sebe klidně obrátit celou najednou. Jedno pravidlo je ale přece jen potřeba dodržet. Abyste si vysloužili speciální certifikát a zápis do klubu a knihy milovníků koktejlu Sourtoe, lidského palce se musíte dotknout rty. A ideálně pak udržet obsah žaludku na svém místě.

Sklenice s whisky a ledem
Máte rádi whisky? A troufnete si na netradiční koktejl?
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak hotel k prstu přišel?

Na tomhle místě asi každého napadne, jak se vlastně lidský prst k barmanům hotelu Downtown dostal. Ten vůbec první, v netradičním koktejlu používaný, prý patřil obchodníkovi s alkoholem Louiemu Likenu, kterému někdy ve 20. letech 20. století omrzl palec na noze.

Protože Loui věděl, že s omrzlým palcem už nic moc nesvede, nechal si ho bratrem useknout a na památku ho uchoval ve sklenici s alkoholem. Zmíněný palec se znovu dostal na scénu až v 70. letech, kdy ho v Likenově srubu objevil jistý Dick Stevenson, který pro něj našel nové využití.

Ano, tušíte správně. Dick vyzýval místní odvážlivce k přípitku s palcem uvnitř sklenice, což vedlo k založení The Sourtoe Cocktail Clubu, ve kterém původní palec vydržel dlouhých osm let. Co čert nechtěl, první palec byl omylem spolknut jedním z jeho členů, a tak se museli majitelé klubu vrhnout do pátrací akce po nové přísadě.

Naštěstí to netrvalo dlouho a původní palec nahradil nový artefakt jistého muže, který ho klubu věnoval. Pokud si ale myslíte, že tenhle „dar“ přežívá v klubu dodnes, musíme vás zklamat.

Celkem se totiž v klubu do dnešního dne vystřídalo asi 10 různých palců, z nichž palec č. 3 byl také spolknut a palec č. 4. odcizen. Důležitá je i událost z 24. srpna roku 2013, kdy do baru vstoupil muž, objednal si oblíbený koktejl, palec úmyslně pozřel, zaplatil 500 dolarů pokutu a odešel.

Zmíněná zkušenost donutila majitele klubu zvýšit pokutu na neuvěřitelných 2 500 dolarů v naději, že se podobné události nebudou více opakovat, což se v průběhu let ukázalo jako skvělé rozhodnutí.

Sklenice whisky a doutník
Složení Sourtoe koktejlu je obestřeno tajemstvím.
Zdroj:
Bigstockphoto

Menší nepříjemnost nicméně zažili majitelé i v červnu 2017, kdy byl jeden z palců opět ukraden. Naštěstí ho hotelu o pár týdnů později neznámý lapka vrátil prostřednictvím dopisu s upřímnou omluvou.

Jednotlivé prsty, pokud zrovna neplavou ve sklenici s alkoholem, čekají na zákazníky pečlivě naložené v soli. Nevydrží ale věčně, a proto se majitelé baru neustále poohlíží po nových dárcích.

Do budoucna navíc plánují další netradiční koktejl, ve kterém bude namísto jednoho prstu plavat rovnou prstů pět. Koktejl dle vlastních slov zařadí na nápojový lístek ve chvíli, kdy skončí proces mumifikace nedávno darovaných ingrediencí.

Pokud byste chtěli netradiční Sourtoe koktejl ochutnat, zamiřte do klubu každý večer od 21.00 do 23.00 hod. Vstup do klubu je zpoplatněn pěti dolary. Za samotný koktejl, který ochutnalo už více než sto tisíc odvážlivců, dáte zhruba 12 dolarů. Tak co, troufnete si?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3zdroj 4

 
 

Místo

64° 3' 44.1909", -139° 25' 59.8661"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Nejnechutnější koktejl s lidským palcem servírují jen na jediném místě na světě