Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam na podzim v Česku? Objevte čarokrásné skály, stezky i kousek Itálie

Chcete si ještě užít nějaký ten krásný podzimní den venku? Máme pro vás 10 tipů, kam se vydat, napříč celou republikou. Nádherných míst je tu ale mnohem víc.

Jistě, můžete se vypravit na Sněžku nebo do Prahy. Není to ale trochu klišoidní? Dejte ještě letos šanci dalším zajímavým místům, kde pravděpodobně nebude hlava na hlavě. Tady jsou naše tipy.

Jedlová v Lužických horách

Zkuste třeba Lužické hory! Sever Čech nabízí nejedno lákadlo a zdaleka nejde jen o České Švýcarsko. Na vrcholku vysokém 776 m n. m. získáte nádherný rozhled – za jasného počasí dohlédnete i na Krkonoše nebo na Krušné hory a všechno mezi nimi. Stačí vystoupat nahoru na 23 metrů vysokou rozhlednu a užít si to. Na Jedlové se taky nachází adrenalinový park a nedaleko hory můžete navštívit taky pěknou zříceninu hradu Tolštejn.

Cinibulkova stezka na Kokořínsku

Jestli vám učarovalo romantické Kokořínsko, to nejlepší z něj si můžete užít, když se projdete po Cinibulkově stezce. Vyjdete ze Mšena, do kterého se zhruba po 9 kilometrech zase vrátíte, a na trase, kterou projdete asi za 3 hodiny, uvidíte nejen pro oblast typické skály, ale taky načerpáte energii v lese a na polích. Pozor, na trase jsou i řetězy. Nedoporučuje se absolvovat ji se psy a dětmi!

Kokořínsko
Romantické Kokořínsko se zalíbí všem věkovým kategoriím. Cinibulkova stezka je ale poměrně náročná.
Zdroj:
Bigstockphoto

Průhonický park

Úžasný park o 250 hektarech, který je tu už od roku 1885, využívá toku Botiče a jeho přítoků a vytváří velmi příjemné prostředí na hranici Prahy a Středočeského kraje. Najdete v něm na 1 600 druhů domácích i cizokrajných dřevin a asi 100 druhů rododendronů (celkem je tu asi 8 000 kusů!). Průhonický park je pod ochranou UNESCO, což svědčí o jeho důležitosti. Opomenout nesmíme ani zdejší zámek, na němž se často konávají svatby. Je prostě úžasný!

Průhonický park
Průhonický park společně se zámkem tvoří skoro pohádkové kulisy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Svatošské skály u Lokte

Svatošské skály najdete asi 3 kilometry od Karlových Varů. Do tohohle žulového skalního města, vytvořeného tokem řeky Ohře, začali turisté chodit už během 19. století. Nejdřív šlo hlavně o lázeňské hosty, kteří pobývali ve Varech. Netrvalo to ale dlouho a o zdejší přírodní nádheře se dozvěděla spousta dalších lidí. Sami tu tedy nejspíš nebudete, ale stejně to tu bude fajn. Uvidíte!

Svatošské skály
Svatošské skály vyhledávají kromě turistů i horolezci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Graselovy stezky u česko-rakouské hranice

O tom, že lumpy často nazýváme „grázly“ podle Johanna Georga Grasela, už asi víte. Teď si ale můžete projít stezky, kde tenhle lotr a vůdce loupežné bandy řádil. Vyberte si jednu z osmi tras a projděte se. Ta nejkratší měří 7 km, ta nejdelší 46 km. Oblast najdete asi 40 kilometrů jihovýchodně od Jindřichova Hradce.

Moravské Toskánsko

Tahle oblast je naprosto neuvěřitelná. Projíždíte si takhle okolím moravského Kyjova a najednou jste v Toskánsku! Ne nadarmo se téhle krajině říká Moravské Toskánsko. Vypadá to taky opravdu jako vystřižené z Itálie. Nejenže si tu můžete udělat krásnou procházku a pořídit naprosto boží fotky. Taky neprohloupíte s ochutnávkou zdejšího vína!

Moravské Toskánsko
Těžko uvěřit, že i tohle je část naší republiky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skalní město Ostaš

Adršpašsko-teplické skály jsou často narvané k prasknutí, a kdo zaváhá, ten v Adršpachu ani nezaparkuje. Když ale zamíříte jen o kousek dál, do CHKO Broumovsko, nebude to tak zlé. Tentokrát se můžete podívat na stolovou horu Ostaš, kterou tvoří kvádrové pískovce a další skalní útvary. Tohle skalní město má dvě části – Horní a Dolní Labyrint – a mají ho rádi nejen vyznavači pěší turistiky a přírody jako takové, ale i horolezci, kteří tu najdou na 500 výstupových tras.

Voděradské bučiny

Tahle národní přírodní rezervace potěší každého, kdo miluje nádherné lesy. Jde totiž o jeden z nejrozsáhlejších komplexů bukového lesa ve středních Čechách. Konkrétně se nachází na pravém břehu Jevanského potoka mezi obcemi Černé Voděrady, Struhařov, Vyžlovka, Jevany a Louňovice. Areál se rozkládá na 653 hektarech a kromě flóry je tu taky chráněná úžasná fauna – třeba ledňáček říční, jezevec lesní nebo čáp černý.

Tiské stěny

Nedaleko Děčína se nachází Tiské stěny, nejzápadnější část CHKO Labské pískovce. Pohádková krajina se skalními útvary, jež jsou staré i 100 miliónů let a vysoké i 70 metrů, láká turisty už od 18. století. Mezi prvními návštěvníky bývalo hodně umělců, které tohle místo fascinovalo a inspirovalo.

Dvorský les a naučná stezka Rýchory

V Krkonoších je pořád dost lidí, i když s podzimem se situace trochu zlepšuje. Vy ale můžete najít i okouzlující místa v podhůří – konkrétně máme na mysli Dvorský les a naučnou stezku Rýchory. Dvorský les se nachází na hřebeni Rýchor (mezi obcemi Horní Maršov, Žacléř, Albeřice a Babí) a nabízí 10 zastávek. Ale pozor, na dřevěných cedulkách jsou jen čísla. Naučné texty získáte na Rýchorské boudě na začátku stezky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na podzim v Česku? Objevte čarokrásné skály, stezky i kousek Itálie