Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Málaga a její poklady: pozůstatky po Římanech a Picassovi i ulice jako v Chicagu

Na Slunečném pobřeží se nachází jeden ze španělských skvostů, který znají lidi z celého světa. Minimálně jeho název ano. Je jím Málaga se svými nezapomenutelnými poklady.

Málaga vás nadchne svou pestrostí a tím, že snad každé místu tu vypráví svůj příběh. Město bylo založeno už v 8. stol. př. n. l., takže historii má dlouhou a pestrou. Každá dějinná éra se na ní více či méně podepsala. A vy můžete sledovat jak.

Druhé největší město Andalusie a šesté největší město ve Španělsku a jeho okolí nabízí poměrně příjemné klima (i když léta tu samozřejmě bývají slunečná a horká), proto patří k nejnavštěvovanějším lokalitám na celém poloostrově. Navíc je to rodné město Pabla Picassa a to si pište, že je to znát. 

Co byste si v přístavním městě a centru stejnojmenné provincie neměli nechat ujít? Tady jsou naše tipy.

#1 Katedrála de le Encarnación de Málaga

Pokud máte rádi atmosféru kostelů a katedrál, rozhodně zamiřte ke katedrále zvané La Manguita (Jednoruká dáma). Římskokatolický kostel tu vznikal od 16. do 18. století a svůj název katedrála později získala proto, že ze dvou plánovaných věží byla postavena jen jedna. Ačkoli stavba nejdřív vznikala v typicky renesančním slohu, setkat se tu můžete s bohatou barokní výzdobou přímo na fasádě.

Catedral de la Encarnacion de Malaga
Katedrála Inkarnace patří k nejvýznamnějším památkám ve městě.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Alcazaba de Malaga

Jen kousek od zmíněné katedrály stojí Alcazaba de Malaga, stará palácová pevnost, jež patří k nejzachovalejším maurským pevnostem v zemi. Prostřednictvím opevněného koridoru je propojena s hradem (Castillo de Gibralfaro), který se tyčí nad ní. 

Pevnost vznikala od 10. do 15. století na kopci nad dnešním historickým centrem a měla sloužit jako masivní obranná tvrz. Má dvě části – tu vnější tvoří poctivé kamenné opevnění, za kterým najdete nádherné zahrady s nejrůznějšími rostlinami a pomerančovníky, ta vnitřní vypadá jako typický andaluský palác, jenž ukrývá zahrady a zdobené dvory. 

#3 Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro učaruje milovníkům historie, ale i těm, kteří jen hledají krásný výhled na město. Ten odsud totiž skutečně je. 
Stačí jen 400 metrů (ovšem s velkým převýšením) a z pevnosti Alcazaba de Malaga se dostanete k hradu, který se právem řadí mezi nejzachovalejší v Andalusii. Dvojitou zeď, za kterou se nacházely ubikace pro vojáky a důstojníky a taky sklady zbraní, stráží osm věží, z nichž ta nejvyšší dosahuje 17 metrů. Mimochodem – kolem hradu je propast 40 metrů hluboká.

#4 Picassovo muzeum

Picassův duch dotváří genia loci Málagy k jedinečnosti a dokonalosti. Však byl tenhle malíř jejím nejvýznamnějším rodákem. V muzeu, které vzniklo v roce 2003, se můžete podívat na jeho 285 děl, a to nejen na obrazy, ale i na litografie, kresby a sochy. Krásná je sama o sobě i budova, v níž bylo muzeum zřízeno – je jí palác Buenavista z 1. pol. 16. stol. 

#5 Římské divadlo

Mezi historickým centrem a pevností Alcazaba jsou k vidění taky pozůstatky ohromujícího římského divadla. Pravděpodobně bylo vystavěno v 1. stol. n. l. a sloužilo až do 3. stol. n. l. Potom už jen chátralo.

Římské divadlo v Málaze
V Málaze jsou pozůstatky římského divadla. I v současnosti sem lidi chodí za kulturou!
Zdroj:
Bigstockphoto

Objevit se ho podařilo až v 50. letech 20. století, kdy tu pracovali archeologové. A dneska? Konávají se zde kulturní akce, jako třeba koncerty nebo představení. Svůj účel původní účel si tedy divadlo zachovalo a atmosféra takových akcí musí být nezapomenutelná.

#6 Městský park s botanickou zahradou

Budete-li na nějakou dobu chtít uniknout z ruchu města, vydejte se do městského parku, jehož součástí je i otevřená botanická zahrada. Leží jen kousek od samotného historického centra, zaujímá 33 hektarů a kromě zeleně se tu pokocháte i kašnami a sochami. Zajímavé je i to, že jde o poměrně úzký pás.

Rostou tu cypřiše, pomerančovníky a vstoupit můžete i do růžové zahrady. 

Městský park v Málaze
Pás zeleně s exotickými rostlinami, sochami a kašnami nabízí jednoduchý útěk od ruchu města.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Malaga Museum

Ani o muzea není v Málaze nouze. Kromě zmiňovaného muzea, které ukrývá díla Pabla Picassa, se můžete podívat třeba i do toho, jež se věnuje samotnému městu. Historii Málagy tady poznáte v souvislosti s různými civilizacemi, které tu měly své životní místo, a jedno patro je pak věnováno obrazům 19. a 20. století. Pozor, zabere vám to „trošku víc“ času – tohle muzeum je největší v Andalusii a páté největší ve Španělsku.

#8 Calle Marqués de Larios

Každé významné město má svou třídu, po které je jednoznačně musíte projít. V Málaze je to Calle Marqués de Larios, jež byla otevřena už v roce 1891 a dneska je pěší zónou i typickou nákupní ulicí. Kdyby se vám tu snad fatálně zalíbilo, vězte, že bydlení je tu pěkně drahé – jde o 11. nejdražší ulici ve Španělsku!

V téhle ulici se koná nejedna významná akce, jako třeba Málazský týden módy. A že vám připomíná americké Chicago? Je to možné! Architekt Eduardo Strachan Viana-Cárdenas, jenž její podobu navrhoval, byl právě tímhle městem v USA značně ovlivněn.

#9 Muelle Uno

Další kráskou, kterou se jednoznačně chcete projít, je přístavní promenáda Muelle Uno. Po rekonstrukci a otevření v roce 2011 se místo hned stalo jedním z nejoblíbenějších ve městě. Nabízí nejen výhled na moře a obří výletní lodě v přístavu, ale taky restaurace a kavárny, v nichž je radost posedět a na něčem si pochutnat, a obchodní centrum Muelle Uno, které je terčem shopaholiků. 

Málaga Muelle Uno
Jsou místa, kterými se jednoznačně projít musíte.
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Pláž Malagueta

Právě po Muelle Uno proudí davy lidí, kteří se vydávají z centra na nejznámější pláž – Malaguetu. Hlavní městská pláž láká na svou čistotu a udržovanost, pozvolný vstup do moře, jemný písek s občasným výskytem oblázků a restaurace a bary v blízkém okolí. Pláž je dlouhá 2 kilometry a řadí se k těm nejhezčím městským plážím ve Španělsku.

Památek a zajímavostí je v Maláze ještě celá řada. Tak snad ve druhém díle!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10 
 

 
 

Místo

36° 43' 9.156", -4° 25' 27.6672"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Málaga a její poklady: pozůstatky po Římanech a Picassovi i ulice jako v Chicagu