Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Na hrad Windsor jako na chatu. Venkovské sídlo královské rodiny vám vezme dech

Obdivuhodný hrad Windsor najde zvídavý turista jen 30 kilometrů od britské metropole, v anglickém hrabství Berkshire. Pojďte se nechat okouzlit!

Jezdíte na víkendy a svátky na chatu na Mácháč nebo do Beskyd? Královská rodina má taky občas volno a občas ho tráví na svém venkovském sídle. Konkrétně zesnulá královna Alžběta II. měla tohle sídlo opravdu ráda. Trávila na něm většinu volných víkendů a na jaře i celý měsíc. Windsor, seznamte se.

Ohromující nejen vzhledem

Hrad Windsor patří do trojice oficiálních královských rezidencí, společně s Buckinghamským palácem a palácem Holyrood v Edinburghu. Taky je v současnosti druhým největším a zároveň nejstarším obývaným hradem na světě – hned po Pražském hradě.

hrad Windsor
Tenhle hrad patří do trojice oficiálních rezidencí britské královské rodiny.
Zdroj:
Shutterstock

I tak má ale hrad Windsor pořádně dlouhou historii. Už v roce 1075 tu na popud Viléma I. Dobyvatele vznikla dřevěná tvrz, kterou asi o století později jiní doplnili zdivem. Kamenné opevnění pak následovala stavba luxusního královského paláce a za Eduarda III. vznikla celá sada budov, které se ne náhodou říkalo „nejdražší světský stavební projekt středověku“.

Zábavu ale časem vystřídaly povinnosti. Na Windsoru bylo během anglické občanské války v 1. polovině 17. století vojenské velitelství parlamentních sil, a dokonce tu byl i vězněn král Karel I. Stuart, který byl právě s těmihle silami dost v rozporu.

Po obnově monarchie v roce 1660 pak pod taktovkou architekta Hugha Maye vznikly třeba extravagantní barokní interiéry. Po období, kdy Windsor nebyl tak úplně středem pozornosti, se v 18. století dočkal fenomenální renovace, během níž získaly státní apartmány svůj fantastický design, v němž nechyběl rokokový, gotický a barokní nábytek. 

hrad Windsor – nádvoří
Windsor má nezaměnitelnou atmosféru, která se s královskou rodinou pojí.
Zdroj:
Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock

Během 2. světové války se na Windsor královská rodina uchýlila, aby se skryla před útoky Luftwaffe. V roce 1995 ale hrad neunikl požáru, který zachvátil víc než sto místností a hašení za pomoci 1,5 miliónu litrů vody trvalo vyčerpávajících 15 hodin. Stačilo ale 5 let a 37 miliónů liber a hrad byl zase jako ze škatulky.

Pro veřejnost otevřeno

Ačkoli je Windsor královskou rezidencí, zavítat na něj může i obyčejný smrtelník. Do objektu se dostanete dvěma branami – Normanskou a branou krále Jindřicha VIII. Pak vás čeká horní nádvoří s nejstarší částí hradu, reprezentačními a soukromými pokoji a dalšími skvosty. 

Na dolním nádvoří zase najdete kapli sv. Jiří, která krásně reprezentuje pozdní gotiku a v níž se konávají slavnostní ceremonie. Kromě ní je tu klášter Horseshoe.

hrad Windsor – zákoutí
Kouzlu hradu Windsor jednoduše propadnete, ať vstoupíte do kteréhokoli jeho části.
Zdroj:
Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock

Rozhodně ale neodcházejte, aniž byste se podívali na Queen Mary’s Doll’s House, neuvěřitelně vyvedenou a do detailu propracovanou miniaturu tříposchoďového domečku pro panenky (v měříku 1:12). Domkem se můžete pokochat na severní terase. A kde se tu vzal? V roce 1924 ho dostala královna Marie z Tecku, manželka Jiřího V. Za jeho návrhem stál architekt Edwin Lutyens, nápad ovšem pocházel od princezny Marie Louise

Hrad je veřejnosti otevřen od března do října od 10.00 do 17.15 hod. (poslední vstup v 16.00 hod.), od listopadu do února se zavírá o hodinu dřív (a poslední vstup je v 15.00 hod.). Prohlídka hradu trvá asi 90 minut, ale v krásné atmosféře exteriérů se snadno může protáhnout i na 2–3 hodiny. Vždycky si předem zjistěte, jestli je hrad opravdu otevřený – když se tu konají bankety nebo tady hostí státní návštěvu, turisti sem nesmí.

Z hradu do města

Ještě nemáte dost procházek? Pak se určitě vydejte do malebného stejnojmenného města, jehož je hrad Windsor dominantou. Čeká vás tu kromě tradičního městského života například i safari park nebo Legoland a taky se tu můžete po Temži svézt na člunu a pozorovat svět z jiné perspektivy, stejně jako z windsorského ruského kola.

cesta k hradu Windsor
Windsor je dominantou stejnojmenného města na Temži.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

51° 29' 1.896", -0° 36' 23.364"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na hrad Windsor jako na chatu. Venkovské sídlo královské rodiny vám vezme dech