Přejít k hlavnímu obsahu

Našli jsme dalších 24 krásných míst v Evropě, která musíte vidět

Náš článek „Pastva pro oči: Našli jsme 24 nejkrásnějších míst v Evropě“ jste hltali, jen co je pravda. Proto jsme se rozhodli udělat vám přídavek, abyste se mohli kochat dál a víc do hloubky. Tady jsou další lokality, které vás nenechají chladnými.

1. Amalfitánské pobřeží (Itálie)

Jedno z nejkrásnějších míst na Apeninském poloostrově je jednoznačně Amalfitána. Členité skalnaté pobřeží vytváří společně s mořem nádherné výhledy, a když k tomu přidáte procházku po městečku Amalfi nebo Positano, zajistíte si nezapomenutelný zážitek. Doporučujeme navštívit obě městečka, jsou jen 16 kilometrů od sebe.

amalfi - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

2. Geirangerfjord (Norsko)

Ledovcový fjord na západě Norska patří k těm nejfotogeničtějším místům ve Skandinávii a k nejnavštěvovanějším v zemi. Je 15 kilometrů dlouhý a tvoří jednu větev většího Storfjordu. Nedivme se, že tahle krásná záležitost je od roku 2005 součástí světového dědictví UNESCO.

geirangerfjord - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

3. Highlands (Skotsko)

Highlands, tedy skotská Vysočina, to je okouzlující území, které zalahodí i vašemu oku, aspoň za předpokladu, že se nedíváte ze všeho nejradši na oceán na Maledivách. Hornatý historický region nabízí jezera i překrásná údolí a taky přilehlé ostrovy. Nejvyšší horu celé Velké Británie, Ben Nevis, najdete právě tady.

skotská vysočina - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

4. Lago di Garda (Itálie)

Největší italské jezero leží mezi Alpami a Pádskou nížinou, dlouhé je téměř 52 kilometrů a široké něco přes 17 kilometrů. Obklopují ho hory včetně vrcholu Monte Baldo, kam se lze dostat lanovkou a užít si výhled z pořádné výšky. Na své si v téhle oblasti přijdou turisti, cyklisti i příznivci vodních sportů. Klidně se tady dá strávit dovolená!

lago di garda - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

5. Bruggy (Belgie)

Okouzlující město na severozápadě Belgie, ze kterého čiší romantika. Tak by se daly jednoduše popsat Bruggy. Ne nadarmo se jim říká taky „Benátky severu“, zdejší kanály tvořené řekou Reie je směle napodobují a připomínají. Jedno z nejnavštěvovanějších měst v Beneluxu si získá srdce snad každého návštěvníka.

bruggy - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

6. Drážďany (Německo)

Ačkoli se většině lidí při vyslovení názvu města vybaví bombardování za 2. světové války, město si zaslouží mnohem hezčí asociace. Architektura, jejímiž zástupci jsou jednoznačně Zwinger a taky Frauenkirche, vás tady uhrane. Připočteme k tomu Labe a nespočet příjemných podniků a váš další výlet může být jasný. A je to jen pár desítek kilometrů od naší severní hranice.

Drážďany - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

7. San Marino – město (San Marino)

Pokud chcete do pohádky, rozjeďte se do San Marina! Patří sice k nejmenším státům v Evropě, nabízí ale velmi intenzivní zážitky, co se samotného hlavního města týče. Hradby, klikaté dlážděné uličky, lesní cestičky, příjemné kavárničky a restaurace… Tady z vás opadnou starosti všedních dní raz dva.

město san marino - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

8. Ostrov Öland (Švédsko)

Druhý největší švédský ostrov poskytuje dostatek klidu všem, kteří po něm touží. Je dlouhý 136 kilometrů, ale široký maximálně 16 kilometrů. Švédi ho hojně navštěvují jako oblíbenou rekreační oblast, populární je dokonce i u královské rodiny. Ke zdejším zajímavým místům patří například městečko Borgholm a hradní zřícenina Borgholms Slott. Poklidná zemědělská krajina, švédský venkov. Možná je to právě to, co potřebujete.

Öland - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

9. Útesy u Bonifacia (Francie)

Jakmile se jednou vydáte na Korsiku, nikdy už nezapochybujete, že je to ostrov pestrý a nádherný. U městečka Bonifacio najdete slavné sněhobílé útesy, na které je báječný pohled z blízkých vyhlídek. Pokochat se jimi můžete i během plavby podél nich.

bonifacio - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.pixabay.com

10. Taormina (Itálie)

Historická obec na severovýchodě Sicílie je známá především díky řeckému divadlu, které zde vzniklo ve 3. stol. př. n. l. Učaruje vám ale taky typickými úzkými dlážděnými uličkami a romantikou, která tu panuje. Nejvýznamnější ulicí je tu promenáda Corso Umberto I., na které najdete obchůdky, příjemné restaurace a taky historické budovy.

taormina - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

11. Kotor (Černá Hora)

Pokud očekáváte romantiku vzniklou spojením města a přírody a zároveň vás už nebaví typické dovolenkové destinace, Kotor je pro vás jako stvořený. Horské úpatí Lovcen a hluboká zátoka boka Kotorská, jež je součástí Jaderského moře, tady kouzlí tak, že se za to Černá Hora nemusí stydět. Množství historických budov, které se tu dodnes dochovaly, je úžasné a přenese vás do jiného světa.

kotor - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

12. Budapešť (Maďarsko)

Skvostná budova parlamentu, Budínský hrad, Andrássyho třída, mosty přes Dunaj nebo Markétin ostrov… To je jen základní výčet krás, které lze v maďarské metropoli spatřit. Nezmínit nemůžeme lázně, ze kterých si tu vybere snad každý. A věděli jste, že Budapešť je jediné velkoměsto na světě, ve kterém se nachází víc než 100 termálních pramenů?  

budapešť - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

13. Vulkanická jezírka Porto Moniz (Portugalsko)

Madeira fascinuje svou přírodou a jednou z oblíbených turistických lokalit jsou vulkanická jezírka Porto Moniz na severozápadě ostrova. Jezírka tvoří pobřeží u stejnojmenného města. Koupání s nádhernými panoramaty v uměle vytvořených lázních si tu nechá ujít jen málokdo a líbit se tu bude každému bez ohledu na věk.

porto moniz - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

14. Slowinski park narodowy (Polsko)

Kam za pouští a písečnými dunami v Evropě? Rozhodně na polské pobřeží Baltu! Ve Slowinskem parku narodowem kromě toho najdete taky specifickou faunu a floru, bažiny, louky a lesy. Pohyblivé duny, jejichž pohyb je skutečně s odstupem let znát, jsou ale největší atrakcí oblasti.

Slowinski park narodowy - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

15. Kurská kosa (Litva)

Písečný poloostrov v jihovýchodním cípu Baltu si rozdělují dvě země – Litva a Rusko, konkrétně tedy Kaliningradská oblast. Pro Litevce jde o jedno z nejoblíbenějších míst, kde zrelaxovat unavenou mysl. Na pláži u moře je to ideální, i když i v létě je nutné hledat pro vyhřátí spíš závětří.

kurská kosa - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.pixabay.com

16. Jotunheimen (Norsko)

Domov obrů, jak se název horské oblasti překládá, zahrnuje 29 nejvyšší vrcholů Norska a je tak učiněným rájem pro dobyvatele hor. Součástí oblasti je stejnojmenný národní park protkaný značenými trasami a chatami, které zde provozuje Asociace norských turistů a které můžete volně využít k přespání nebo úprku před nepříznivým počasím během treku.

geirangerfjord - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

17. Adršpašsko-teplické skály (Česko)

Skalní útvary a nádherná zákoutí na severovýchodě Čech lákají nejen Čechy, ale množství zahraničních turistů. Chodníčky i lesní pěšiny, schody a drobné průsmyky ve skalním městě i mimo něj si určitě zamilujete.

Adršpach - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

18. Triglavský národní park (Slovinsko)

Jediný národní park ve Slovinsku se má čím chlubit. Vysokohorský kras s alpskou florou, ale i příjemný vliv mořského ovzduší, na to po návštěvě jen málokdo zapomene. Milovníci horských treků se nejčastěji vydávají na nejvyšší vrchol, Triglav. V horách pak můžete potkat kromě jelenů a srnců taky kamzíky, na které je krásný pohled.

triglav - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

19. Modré jezero (Chorvatsko)

Asi 70 kilometrů od notoricky známé Makarské stojí nenápadné městečko Imotski. Za jeho nenápadností se ale ukrývá okázalý závrt a v něm překrásné jezero s průzračně čistou vodou. Vede k němu udržovaná cestička, kterou stojí za to sejít až dolů (a pak i vyjít zpátky nahoru). Výška hladiny se mění během roku, a když jezero vyschne, na jeho dně se dokonce hraje i fotbal.

modré jezero - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

20. Soutěska Fjadrárgljúfur (Island)

Ikonická soutěska se nachází na jihu Islandu, je dlouhá asi 2 kilometry a hluboká 100 metrů. Procházet se jí dá i nedá, záleží na aktuální stavu vody, která jí protéká. Kaňon vznikl postupnou erozí, kterou tady ledovcová řeka způsobila, a je dalším maximálně fotogenickým místem severní Evropy.

island - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

21. Poloostrov Formentor (Španělsko)

Jestli milujete kombinaci hor a vody, určitě vám v cestovatelské „sbírce“ nesmí chybět poloostrov Formentor na Mallorce. Jde totiž o nádherný skvost a jedno z nejkrásnějších hornatých míst Středomoří. Zážitek je už cesta po zdejší vyhlídkové silnici, která vás nakonec dovede až ke slavnému majáku.

formentor - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.pixabay.com

22. Durdle Door (Velká Británie)

Jestli vás má okouzlit pobřeží Velké Británie, pak se tak pravděpodobně stane u světlých útesů v okolí městečka Lulworth. Abyste mohli vůbec říct, že jste tu byli, musíte na vlastní oči vidět skalní okno zvané Durdle Door.

durdle door - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

23. Faerské ostrovy (Dánsko)

Faerské ostrovy jsou poměrně malé, proto je zmiňujeme celé. Najde se tady každý, kdo miluje drsnou severskou krásu. Mezizastávka na cestě trajektem mezi Dánskem a Islandem stojí za vylodění a aspoň jeden den bádání. Ta panoramata!

faerské ostrovy - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

24. Alberobello (Itálie)

Alberobello je malé město nedaleko velkého Bari v jihovýchodní části Itálie. Najdete tu v Evropě ojedinělou architekturu ztělesněnou domky, které nazýváme trulli. Postaveny byly bez malty jen z opracovaných kamenů a k jejich poznávacím znamením patří kuželovitá střecha. Tady se budete cítit jako v pohádce.

alberobello - Cestovinky.cz
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Které místo ze zmíněných je podle vás nejkrásnější?

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Našli jsme dalších 24 krásných míst v Evropě, která musíte vidět