Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější místa Polska: výběžek do moře, dechberoucí hory i pohádkový zámek

Polsko si zasluhuje pozornost, ne že ne. Oplývá zajímavými městy, krásnou přírodou, horami i mořem. Máme pro vás TOP 10 míst, která stojí za poznání!

Leba

Když jsme pro vás sepisovali seznam nejlákavějších míst na polském pobřeží, Leba nechyběla. Proto ji musíme zmínit i tentokrát. Malé přímořské městečko je příjemné jak pro letní radovánky u moře, tak jako zázemí pro výpravu do Slowiňského národního parku. Ten určitě znáte minimálně z doslechu nebo z fotek – jeho součástí jsou totiž pohyblivé písečné duny, od nichž se můžete krásně projít po pobřeží ve vlnkách moře až do Leby.

Vratislav

Wroclaw (nebo taky Vratislav) máme od hranic jen dvě hodiny jízdy autem (z Náchoda), takže na dálku se nemůžeme vymlouvat! Město na Odře vás zaujme především svým známým náměstím zvaným Rynek (jedno z největších středověkých náměstí v Evropě), budovou opery a nepřehlédnutelnou nejvyšší budovou města Sky Tower. Kromě toho tu na vás čeká celá řada trpaslíků. Najdete je všechny?

Wroclaw trpaslík
Vydejte se ve Wroclawi po stopách trpaslíků. Je jich tu spousta!
Zdroj:
Bigstockphoto

Krakov

Do Krakova se spousta návštěvníků vydává u příležitosti výpravy do bývalého koncentračního tábora Auschwitz. Tohle město ale stojí za to i beztak, mluví se o něm totiž jako o nejkrásnějším městě Polska. Jeho dominantou je hrad Wawel z 11. století, dech vám na okamžik vezme rozloha Hlavního náměstí s budovou tržnice uprostřed a radniční věž. Pokud tu budete hledat historického židovského ducha, najdete ho ve čtvrti Kazimierz

Varšava

Polská metropole je nabitá památkami světskými i církevními, na své si přijdou i milovníci muzeí a pak se tu najdou různá místečka a zákoutí, která překvapí svou atmosférou. Přečtěte si o nich v našem článku Tohle musíte při návštěvy Varšavy vidět, jinak jste v ní nebyli.

Varšava při západu slunce - Cestovinky.cz
Polská metropole není příliš lákavá, ale jakmile ji prozkoumáte, změníte na ni názor.
Zdroj:
Bigstockphoto

Maly Staw

Není to ledajaké jezero. Nachází se v Krkonoších, dokonce ani není daleko od Sněžky, ale spousta Čechů o něm neví. Na ledovcové jezero je krásný pohled z Cesty česko-polského přátelství a budete si u něj připadat trošku jako v Tatrách u nějakého toho klasického plesa.

Mimochodem – je to druhé největší jezero Krkonoš, hned po Welkem Stavu nedaleko. 

Mały Staw z výšky
Sněžka v dáli je obzvlášť v letní turistické sezóně hodně vytížená. Vydejte se radši k jezeru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Národní park Babia Góra

Polsko má i své národní parky, které vás můžou jednoduše okouzlit. Tenhle se nachází v jižní části země na hranicích se Slovenskem – na druhé straně hranice na národní park navazuje NPR Babia hora. Park je domovem takové zvěře, jako je prase divoké nebo jelen evropský, ceněná je i flóra. Rostou tu vzácné druhy, třeba ostřice blešní, zimozel severní nebo měkčilka jednolistá. 

NP Babia Góra
V Polsku můžete vyrazit i do národního parku. Je jich tu víc než dvacet.
Zdroj:
Bigstockphoto

Turisti tu rozhodně nepřijdou zkrátka. Čeká tu na ně množství stezek, překrásných zákoutí a výhledů a třeba i jezírka (třeba Mokry Stawek, Czarne Oko nebo Markow Stawek).

Zakopane

Zakopane je takové typické turistické středisko v Tatrách, které ožívá hlavně v zimě. Každý rok se v něm mihnou asi 3 milióny turistů. Jde o nejvýše položené město v Polsku, které dokonce hostilo mistrovství světa v severském lyžování v letech 1929, 1939 a 1962.

Když si budete chtít užít města jako takového, určitě se projděte po třídě Krupówki, což je jedna z nejznámějších ulic v celém Polsku. Na tomhle bulváru najdete spoustu obchodů se sportovním vybavením, ale i restaurace, kavárny a další příjemné podniky. Po celý rok tu můžete zajít třeba do vyhlášené zmrzlinárny nebo ochutnat místní gastronomii, k níž neodmyslitelně patří lokální polévky.

Bieszczadský národní park

Třetí největší polský národní park se nachází v západní části Bukovských vrchů, v nenápadném výběžku mezi hranicemi se Slovenskem a Ukrajinou. Nejvyšším bodem, který rozhodně stojí za návštěvu, je hora Tarnica (1 346 m n. m.).

Zaujmou vás tu horské louky, převážně bukové lesy, jimiž se prohánějí divoké kočky, zubři i medvědi a vlci. Projít se tu můžete po pěších a lyžařských stezkách v celkové délce asi 130 kilometrů, je tu i pět cyklotras, šest naučných stezek a taky pár stezek pro jezdce na koních.

Moszna

Tenhle pohádkový zámek prostě musíte vidět na vlastní oči. Bezesporu je to jeden z nejkrásnějších zámků nejen v Polsku, ale i v celé Evropě. Není vůbec známo, kdy zámek vznikl. S jistotou můžeme o jejich existenci mluvit od 17. století. Zámek Moszna měl svou nezaměnitelnou předlohu, a to známý německý zámek Neuschwanstein. Zaujímá 7 000 metrů čtverečních, má 365 místností, 99 věží.

Polský zámek Moszna
Při návštěvě zámku stojí za to projít se zdejším parkem. Je úchvatný!
Zdroj:
Pixabay

Helská kosa

Když pohledem na mapě zabrousíte na samý východ polského pobřeží, spatříte Helskou kosu – výběžek dlouhý 35 metrů, který je v nejužším místě široký jen 150 metrů. Na pobřeží najdeme pěkné písečné pláže a na konci výběžku je městečko Hel, turistické středisko jaksepatří. Zajímavé je, že ještě před dvěma nebo třemi stovkami let nešlo o souvislou plochu, nýbrž o skupinu ostrůvků. 

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10zdroj 11zdroj 12zdroj 13 

 
 

Místo

49° 18' 25.9848", 22° 30' 18.8568"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa Polska: výběžek do moře, dechberoucí hory i pohádkový zámek