Přejít k hlavnímu obsahu

Nesmrtelná místa světa. Tady prostě umřít nesmíte

Smrt je nevyhnutelnou součástí našich životů. Přece na světě existují místa, kam nemá přístup. Zákaz umírání platí třeba v malebném středověkém italském městečku, v norském městě ale třeba i na jednom z japonských ostrovů.

Proč tady nesmíte umřít?

Důvodů je rovnou několik. Mezi ty nejčastější patří přeplněné hřbitovy, zachování posvátnosti či nerozkládající se těla. Jen díky tomu se následující místa pyšní nulovou úmrtností. Na to, abyste tady neodešli na věčnost, přísně dohlíží úřady. Kde je zákaz umírání a o která nesmrtelná místa jde? Nepřestávejte číst následující řádky a dozvíte se to.

Ostrov Icukušima, Japonsko

Zákaz umírat na japonském ostrově Icukušima zde platí již od roku 1868. Pokud byste pátrali po důvodech tohoto rozhodnutí, pak zjistíte, že jde o důvody čistě náboženské. Ostrov je pro šintoisty posvátný a v rámci zachování jeho „čistoty“ je tu zakázáno rodit i umírat. Proto nepočítejte s tím, že tady najdete nějaké porodnice anebo hřbitovy. Rodit a umírat jezdí lidé na pevninu nebo na ostrovy okolní.

Na japonském ostrově Icukušima je zakázáno nejen umírat, ale také rodit. V tomto případě jde o důvody čistě náboženské.
Zdroj: Bigstockphoto

Středověké městečko Sellia, Itálie

Také v tomhle malebném městečku platí přísný zákaz umírání. Důvod je ale možná trošku netradiční, i když ve své pravé podstatě velmi smutný. Městečko na jihu Itálie se potýká s velkým vylidňováním. A protože se tady narodilo nejméně dětí od roku 1981, starosta vydal přísný zákaz stonání a umírání. Nemocní nebo sebevrazi musí do okolního města či vesnice.

Sarpourenx a Cugnaux, Francie

Rovnou na dvou místech ve Francii platí přísný zákaz umírání. Důvody pro něj jsou ale vcelku logické. Město Cugnaux nedaleko Toulouse a vesnička Sarpourenx nemají dostatek míst k pohřbívání. Zdejší hřbitovy jsou přeplněné, a proto starostové přišli s netradičním „nesmrtelným“ zákonem. I když bylo nařízení prohlášeno za nezákonné, stále na těchto místech platí.

Město Longyearbyen, Norsko

Nemocní a umírající to nemají lehké ani na Špicberkách. I tady je totiž zakázáno umírat. Pokud je někdo smrtelně nemocný anebo na pokraji svých sil, místní ho odvezou dožít na pevninu. A i když by se náhodou někomu podařilo zemřít v Longyearbyenu, stejně ho tady nepohřbí. Nepohřbívá se tady už více než 70 let.  

V městě Longyearbyen se nepohřbívá už více než 70 let.
Zdroj: Bigstockphoto

Opatření platí také na dalších místech

Úřední zákaz umírání platí kromě výše zmíněných míst také v Biritiba Mirim v Brazílii (2005), Lanjarónu ve Španělsku (1999) a ve městě Falciano del Massico (2012), které je v Itálii. A jak vypadá zákon v praxi? Ve skutečnosti má pouze přilákat pozornost k bezútěšnému zdravotnímu stavu obyvatelstva nebo zvýšit zájem o cestovní ruch. Přesto existují místa, kde se třeba sebevražda přísně trestá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

34° 16' 53.4972", 132° 18' 40.8276"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nesmrtelná místa světa. Tady prostě umřít nesmíte