Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Na českém zámečku prý žila Popelka. Legenda není pravdivá, ale místo si filmaři opravdu oblíbili

„Koukni! Přesně tady bydlela krásná Popelka! Vidíš tu dřevěnou stříšku a pavlač? A ten dvůr? Vypadá to přesně tak, jako by se to místo zrovna vylouplo z pohádky.“

Tohle je jedna, nikoliv jediná legenda, která se o už takřka zapomenutém a zdevastovaném zámečku v malé vesničce Lužec na Podbořansku, po cestě z Vroutku na Lubenec, vypráví.

Na první pohled to opravdu vypadá jako statek, kde milovaná Libuška Šafránková s tatínkem, macechou a nevlastní sestrou žila. Skutečnost je ale docela jiná. Tři oříšky pro Popelku se v Lužci skutečně natáčely. Na zmíněném zámečku ale Popelka nežila.

Královští rodiče z pohádky Tři oříšky pro Popelku
Na německém zámku Moritzburg se koná pravidelná výstava kostýmů a rekvizit z pohádky Tři oříšky pro Popelku.
Zdroj:
Shutterstock

Zázemí pro filmaře

Podle některých zdrojů měli na zmíněném zámečku zázemí filmaři. To ale pravděpodobně v období, kdy tady točili Adelheid Františka Vláčila. A protože je lidská paměť zrádná, vzpomínky se často nebojí pospojovat. Možná i to je ten důvod, proč si řada místních mylně myslí, že na zmíněném zámečku se Popelka skutečně točila, a dokonce tady žila.

Popelčina projížďka

Legenda ale není tak úplně nepravdivá. Jeden ze záběrů, které se pro pohádku Tři oříšky pro Popelku skutečně natáčely v okolí Lužce, je například ve filmu okolo patnácté minuty. Zatímco na statku vítají krále a jeho družinu, jede se Popelka projet na svém koni Juráškovi. Projížďka Popelky se natáčela v okolí zámku Lužec.

Dora – nevlastní sestra Popelky
Na zmíněném zámku můžete potkat i Doru.
Zdroj:
Shutterstock

Popelka bydlela na Plzeňsku

Záběry pro statek, který si pamatujete z oblíbené vánoční pohádky, se natáčely na vodním hradě Švihov na Plzeňsku. Hrad byl ovšem pro natáčení hodně upraven. Změn doznala například dřevěná pavlač, přibyla i falešná okna a také brána byla vystavěna jen pro potřeby filmařů. Protože ihned po natáčení zmíněné artefakty zmizely, dnes už po nich není ani památka.

Legendární zámek leží nedaleko Drážďan

Všechny jistě bude zajímat, kde se Popelka poprvé setkala s Pavlem Trávníčkem. Protože film vznikal v roce 1973 v koprodukci s filmaři z východního Německa, architektonické klenoty našeho souseda se v něm musely dřív nebo později objevit. Jedním z nich je samozřejmě zámek Moritzburg, který leží nedaleko Drážďan.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 8' 4.6427", 13° 18' 57.0878"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Na českém zámečku prý žila Popelka. Legenda není pravdivá, ale místo si filmaři opravdu oblíbili