Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pozemský ráj je nedaleko Marseille. Parc National des Calanques si nejde neoblíbit

Jakmile se ocitnete na jihu Francie a budete se chtít podívat na kousek dechberoucí přírody, nazujte pořádné boty a vydejte se právě sem.

Jen si to představte. Světlé vápencové skály padají strmě do moře, které podle slunečního svitu hraje desítkami odstínů modré. Slunce se do vás opírá, ale fouká, je krásně. Zdejší příroda si zasloužila ochranu až podivuhodně pozdě – teprve v roce 2012. Ale aspoň tak. O tohle pomalu přicházet by byla škoda. 

PN des Calanques 1
Nejmladší francouzský národní park je úplná pastva pro oči.
Zdroj:
Petra Malá
PN des Calanques 2
Tzv. kalanky jsou zálivy vedoucí hluboko do pobřeží.
Zdroj:
Petra Malá

Parc National des Calanques se rozkládá mezi okrajem Marseille a městečkem Cassis, na pobřeží Středozemního moře, u Lvího zálivu. Jeho základem jsou tzv. kalanky, úzké skalnaté zálivy vstupující hluboko do pobřeží. Je to jediný národní park ve Středomoří, který má pozemní, ostrovní i mořskou část. Zároveň se dělí na tři části: Marseille a nedaleké ostrovy, Cassis a La Ciotat. Najdeme tu asi 140 chráněných živočišných suchozemských druhů a 60 těch mořských.

PN des Calanques 3
Fascinující útvary a skvostné moře. Přesně tak to na tomhle kousku Francie vypadá.
Zdroj:
Petra Malá

Úžasná hříčka přírody nabízí nádherné výhledy i nevšední zážitky

Národní park zaujímá 85 kilometrů čtverečních souše a 435 kilometrů čtverečních moře. Ročně se sem podívají asi 2 milióny návštěvníků, aby se přesvědčily o tom, že si s fotkami na internetu nepohrál šikovný grafik. Vážně nepohrál.

PN des Calanques 4
Kontrast vápencových skal a moře je jednoduše úchvatný.
Zdroj:
Petra Malá

Cest je tu nepočítaně, zdejší krásu můžete obdivovat snad ze všech stran. Terén je chvílemi přívětivý a pak zase pěkně náročný, to vás ale nesmí odradit! Krásná procházka je například z parkoviště v jihozápadní části Marseille (Les Baumettes) k Anse de la Triperie (cesta trvá 2 hodiny jedním směrem). Tras si tu ale můžete nakombinovat opravdu spoustu. 

PN des Calanques 5
Tady nebudete vědět, co dřív fotit...
Zdroj:
Petra Malá

Kromě toho, že si tu pěkně pochodíte, se tu dá i lézt, plavit se na kajaku, paddleboardu nebo loďkou s výkladem a můžete se tu po některých cestách svézt i na kole. Litovat (snad) nebudete ani jednoho!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

43° 9' 20.9052", 5° 25' 15.672"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pozemský ráj je nedaleko Marseille. Parc National des Calanques si nejde neoblíbit