Přejít k hlavnímu obsahu

Risiera di San Sabba: synonymum pro strach a utrpení ve vznešeném Terstu

Kdepak, není to romantický název malebné italské lokality, kde se slunce k večeru lehce pomazlí s mořem a turista to celé sleduje z vinárničky ve svahu.

Risiera di San Sabba je místo úplně jiného ražení. Jde o bývalý nacistický objekt umístěný přímo v Terstu, v italském cípu mezi Jaderským mořem a Slovinskem. Město jako takové je dneska poměrně populární u turistů, ne všichni ale vědí, že nádhernými náměstími, klikatými uličkami a skvělou kávou to tady rozhodně nekončí.

Něco málo z historie

Budova, kterou nacisti nechvalně proslavili, samozřejmě nevznikla pro svůj zrůdný účel. Začalo to zcela "nevinně" - jako továrna na zpracování rýže.

Peklo v továrně na zpracování rýže

Jako továrna na zpracování rýže zde budova stála již od roku 1898 a svůj účel plnila celých 29 let. Od toho se však postupně upouštělo a ve 30. letech ji začala jako sklad využívat italská armáda. Hned zkraje 40. let si z ní vojáci udělali kasárny. 

Jakmile do Terstu 8. září 1940 dorazili Němci, proměnili objekt v zajatecký tábor a později v tzv. policejní zadržovací tábor (v říjnu 1943).

Risiera di San Sabba vstup
Tudy se vcházelo do tábora. Tíseň si tu podávala ruku s panikou.
Zdroj:
Lorenzo Peg / Shutterstock

Shromaždiště s parametry koncentračního tábora

Ačkoli měla být Risiera di San Sabba jen shromaždištěm, odkud měli zadržení (nejčastěji židi, ale i političtí odpůrci a partyzáni různých národností) putovat do vyhlazovacích táborů, jako byla Osvětim, s vězni se tu zacházelo tak, že se jejich úmrtnost podobala koncentračním táborům (to byl například Terezín).  

Lidi, kteří se do objektu dostali, měli být tříděni a nacisti měli rozhodnout o jejich dalším osudu. Právě už zmíněná Osvětim byla nejčastějším cílem transportů, které odsud byly vypraveny. Mimochodem – Risiera di San Sabba byla od roku 1944 do konce války jediným italským táborem řízeným nacisty, který měl svou kremační pec. A ta tu rozhodně nestála jen tak pro nic za nic. 

O tom, kolik lidí objektem bývalé továrny na zpracování rýže opravdu prošlo a kolik jich tu zemřelo, se pořád vedou spory. Zatímco někteří odborníci odhadují, že smrt tu našly 2 000 osob, jiní číslo zvyšují i na 5 000 osob. Jisté je, že tu docházelo k ubíjení, věšení, trávení plynem a střílení. 

Po válce místo pro uprchlíky, dneska muzeum

Jakmile skončila druhá světová válka, objekt s pohnutou minulostí sloužil jako přijímací středisko pro italské uprchlíky, protože oblast ještě po ukončení bojů trápila územní nejistota. Od roku 1965 je Risiera di San Sabba národní památkou a od roku 1975 tu funguje muzeum, v němž se můžete s místem seznámit drsně zblízka.

Risiera di San Sabba trámy
V místnosti křížů můžete dodneška vidět některé předměty, které tu po vězních zůstaly.
Zdroj:
Shutterstock

Jak vypadá samotný objekt?

Šestipatrová budova se schovává za 11 metrů vysokou zdí. Chodbou mezi zdmi se do tábora běžně procházelo. V prvních dvou patrech budovy nacisti zřídili 17 cel, přičemž do každé z nich se vešlo 6 lidí. Dvě ovšem sloužily k mučení a úschově věcí, kteří si s sebou zadržení přinesli.

Tyto buňky byly určeny pro ty, kteří odsud neměli odejít živí. Ostatní čekali na transport dál ve velkých ubytovnách ve zbývajících čtyřech patrech. 

Risiera di San Sabba cely
V miniaturní cele se tísnilo i šest lidí. Dvě cely sloužily k mučení a ukládání zabavených věcí.
Zdroj:
Paolo Certo / Shutterstock

Ve střední části objektu bývaly kasárny a krematorium. Dneska ho připomíná jen kovová deska, protože prchajícím nacistům se povedlo vyhodit ho i s připojeným komínem do vzduchu. Na místě, kde stával komín, najdeme plastiku symbolizující kouř, jenž tudy vycházel.

Kdy se sem můžete vydat?

Zaujalo vás místo, které byste možná v tak romantickém a vznešeném městě nečekali? Do jeho útrob se můžete vydat sami, případně si k tomu vzít tištěného průvodce. Otevřeno je denně od 9.00 do 19.00 hod., 24. a 31. prosince od 9.00 do 13.00 hod., 1. ledna a 25. prosince bývá zavřeno.

Prohlídka vám zabere zhruba 1,5 hodiny. Vstupné je dobrovolné, za tištěný materiál zaplatíte 3 eura.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

45° 37' 15.3732", 13° 47' 21.6348"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Risiera di San Sabba: synonymum pro strach a utrpení ve vznešeném Terstu