Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Německa: tipy na výlet a dovolenou

Německo je svou rozlohou 4,5x větší než Česko a zvídavým turistům nenabízí jen Berlín a pozůstatky Berlínské zdi nebo spanilé nákupní jízdy v Drážďanech.

Nutno uznat, že Berlín i Drážďany jsou úžasná města plná zajímavých lokalit. My se ale dneska podíváme jinam. Na sever Německa, do jednoho města, do přírody a taky za zábavou. Tak pojďme na to!

Kam do města: Hamburk

O Hamburku snad slyšel úplně každý. Ne každý ale spatřil jeho kouzlo na vlastní oči. Druhé největší město Německa nese vznešený název Svobodné a hanzovní město Hamburk a jeho současné hranice pocházejí z roku 1937. Žijí tu necelé dva milióny lidí.

První písemné zmínky o osídlení oblasti pocházejí už ze 2. století. Co ale Hamburku z celé jeho historie nikdo neodpáře, to je jeho účast ve středověkém spolku Hanza, který sdružoval významné přístavy a obchodní města v oblasti severního Německa, Pobaltí a dalších blízkých lokalit.

Hamburk
Hamburk je druhým největším německým městem a má svou typickou architekturu.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Hamburský přístav je důležitý dodnes a společně s loděnicemi a četnými průmyslovými podniky je důležitou součástí městského hospodářství. Jeho přezdívá Tor zur Welt (Brána do světa) zkrátka mluví za všechno.

V Hamburku si všimněte typických měšťanských domů, ale nezapomeňte se podívat taky třeba na barokní chrám sv. Michaela, kancelářské budovy z přelomu 19. a 20. století (Kontorhausviertel) nebo na budovu Labské filharmonie.

Kam do přírody: NP Jasmund

Kdo by neznal Rujánu? Někdo na ni za mlada jezdil, jiný o dovolené na tomhle německém ostrově slýchá od rodičů. Ať už je to jakkoli, měli byste vědět, že Rujána přeje i obdivování přírodních krás. Jednou z nich je Národní park Jasmund v severovýchodní části ostrova. Jde o nejmenší národní park v celém Německu.

NP Jasmund
NP Jasmund je známý hlavně díky krásným pískovcovým útesům.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Jeho krása tkví hlavně v přítomnosti nádherných křídových útesů na pobřeží (ty jsou mimochodem největší z Německa, dosahují totiž výšky 160 m n. m.). Kromě útesů tu ale můžete obdivovat i bukové lesy na plošině Stubnitz. Fauna i flóra je tu hodně bohatá. Ze zvířat můžeme jmenovat třeba lososy nebo divoká prasata, z květeny například vzácné orchideje.

Kam za zábavou: Hansa-Park

Za zábavou vás na severu Německa můžeme poslat třeba do Hansa-Parku v Sierksdorfu (co by kamenem dohodil od Lübecku) přímo u moře. Hansa-Park funguje už od 70. let 20. století a stále se těší velké oblibě. Patří mezi 10 nejoblíbenějších zábavních parků v Německu a ročně ho navštíví asi milión lidí.

Hansa Park
K nejstarším atrakcím patří gyroskopická věž a ozubená loď.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Čekají vás tu atrakce snad všech druhů – vodní, adrenalinové i pohodovější, speciální pro děti, najdete tu taky 3D laserovou světelnou show, 4D kino, lanové centrum a taky vás tu čekají živá vystoupení, třeba kaskadérské kousky nebo představení s papoušky či lachtany. 

 
 

Místo

53° 33' 3.9096", 9° 59' 37.2552"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Německa: tipy na výlet a dovolenou