Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na nejlepší cestovatelské hry pro děti, které zvládnete připravit doma

Potřebujete doma zabavit děti a chybí vám nápady, jak na to? Pokud jako rodina rádi cestujete, máme pro vás několik tipů, jak tuhle vášeň zúročit při přípravě dětských her.

Výprava na hrad

Co si budeme nalhávat – prohlídka hradů a zámků většinu děti příliš „nebere“. To ale neznamená, že se jí nemůžete inspirovat při vymýšlení následující hry. Připravte (klidně podle internetu) několik otázek a správných odpovědí týkající se vašeho oblíbeného hradu nebo zámku, napište je na kartičky a rozdejte mezi sebe. Každý hledá odpověď na otázky, které má v ruce. Jakmile bude existovat ke každé otázce správná odpověď, sedněte si s dětmi a jejich snažení vyhodnoťte. Za správnou odpověď připočtěte jeden bod. Vítěze nezapomeňte odměnit třeba oblíbenou sladkostí nebo jinou maličkostí.

Botanická zahrada

Nastříhejte pevnější kartičky. Podle atlasu či encyklopedie určete květiny, které máte v bytě nebo domě.  Napište jejich názvy (případně i nějakou zajímavost) na kartičky a lístky připevněte ke správné rostlině. Můžete udělat improvizovanou prohlídku pro ostatní členy rodiny nebo třeba pro návštěvy. Nezapomeňte svou botanickou zahradu doplňovat o další přírůstky!

Holčička kreslící po mapě
Překazilo vám špatné počasí tipy na výlet? Zabavte děti prostřednictvím nějaké hry.
Zdroj:
Bistock.com

Cesta kolem světa

Nadepište si na počítači (nebo klidně ručně) kartičky s názvy měst/států/rostlin/oblíbených pláží/dovolenkových destinací (apod. – fantazii se v tomhle meze nekladou) a rozmístěte je po domě či bytě. Děti budou mít za úkol během krátké doby (například 3 nebo 5 minut) najít co nejvíce nadepsaných kartiček. Hru můžete ztížit, tak, že děti budou v daný okamžik hledat jenom názvy měst (nikoli států) nebo třeba kartičky s názvy, které začínají na konkrétní písmeno.

Co se změnilo

Vozíte si z dovolených suvenýry a máte jich dost? Pak si zahrajte následující hru, v rámci které všechny suvenýry shromáždíte na jedno místo a necháte dítka, aby na ně krátkou dobu koukala (asi 1 minutu). Pak je vyzvete k opuštění místnosti a libovolný počet suvenýrů z hromádky odstraníte. Děti musí uhodnout, jaký suvenýr chybí. Pokud chcete hru ztížit, suvenýr schovejte a navigujte děti formou hry „samá voda – přihořívá – hoří“. Jakmile dítko suvenýr najde, mělo by správně určit, odkud jste si ho přivezli.

Co je to?

Suvenýry můžete použít také pro další hru. Kromě nich se pro ni hodí i nejrůznější dary přírody – šišky, klacíky, větvičky, kamínky, žaludy, bukvice nebo třeba kaštany. Děti si zavážou oči a dostanou do ruky vždy jeden předmět. Kdo dřív uhodne, co drží v ruce, může si připsat bod.

Cestovatelské hry
Pro většinu cestovatelských her nepotřebujete víc než tužku a kousek papíru.
Zdroj:
Bistock.com

Uznávaný malíř

Pro tuhle hru budete potřebovat roli obyčejného bílého papíru. Tu rozstřihněte na obří malířské plátno. Rozdělte ho fixem na několik částí a děti (případně děti a rodiče) rozdělte na dva týmy. Vyhlaste cestovatelské téma, na které budou muset jednotlivé týmy v časovém limitu nakreslit na papír co nejvíce obrázků (např. Francie – moře, šnek, víno, sýr apod.). Ten tým, který jich nakreslí víc, vyhrává.

Puzzle

Vyberte společně s dětmi několik oblíbených fotografií ze společných dovolených. Fotky vytiskněte nebo nechte udělat ve fotolabu a rozstříhejte na několik dílků. Nechte děti skládat cestovatelské puzzle a toho, kdo poskládá obrázek/obrázky nejrychleji nezapomeňte odměnit.

Lupiči v galerii

Do místnosti označené jako galerie (obývací/dětský pokoj, ložnice, pokoj pro hosty atp.) dejte obraz ideálně s cestovatelskou tematikou. Kdo se na něj chce kouknout, musí zaplatit vstupné (třeba kartička, která se hledá po bytě/na půdě, 5 dřepů, písnička apod.). Na obraz se mohou hráči dívat po jasně vymezenu dobu, po jejímž uplynutí přijdou „strážní“. Děti během prohlídky nesmí nic malovat. Jakmile časový limit uplyne, dítka se přesunou do „padělatelské dílny“, kde na vlastní čtvrtku malují obraz, který v galerii obdivovali. Kdo bude mít nejvěrnější kopii?

 
 

Místo

50° 4' 32.412", 14° 26' 5.1432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na nejlepší cestovatelské hry pro děti, které zvládnete připravit doma