Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Polska: tipy na výlet a dovolenou

Zvažujete dovolenou u našich polských sousedů? Pokud plánujete poznat východní část země, máme pro vás několik tipů na výlety.

Kam do přírody: Poleský národní park

Na východě země, konkrétně tedy v Lublinském vojvodství, najdete Poleský národní park (Poleski Park Narodowy), který byl založen v roce 1990 a nedávno tak oslavil třicet let své oficiální existence.

Rozloha parku činí 97,62 km2 a jeho součástí je nespočet jezer, rybníků a bažin. Vede tady šest turistických tras pro pěší turistiku o celkové délce přes 75 kilometrů a čtyři naučné stezky. Během prohlídky Poleského národního parku můžete narazit na vzácného jeřába popelavého nebo želvu bahenní. Zajímavostí je, že tady roste okolo tisíce druhů cévnatých rostlin a park má místy ráz tundry a lesotundry.

Poleský národní park ve východním Polsku
Parkem vede několik turistických tras a naučných stezek.
Zdroj:
bigstockphoto

Kam do města: Lublin

Lublin je historickým městem s dlouhou tradicí. Najdeme ho ve východním Polsku mezi Varšavou a hranicí s Ukrajinou. Kulturní centrum východního Polska je doslova prošpikováno muzei, galeriemi a dokonce tady najdeme rovnou čtyři univerzity. Pravidelně se zde konají nejrůznější divadelní festivaly.

Městem protéká řeka Bystrzyca, která dělí Lublin na dvě krajinářsky odlišné části – kopcovitou levobřežní a plochou pravobřežní část. Jedno z nejstarších polských měst vás uchvátí nespočtem památek ze všech významných období a zároveň připomene smutný osud lublinských Židů.

Lublin Polsko
Během procházky městem můžete navštívit několik muzeí, památníků i galerií.
Zdroj:
bigstockphoto

Kam za zábavou: Vodní zábavní park Aqua Lublin

Pokud byste ve východní části země hledali megalomanské zábavní parky typu Energylandia nebo Legendia, pak odsud pravděpodobně odjedete s nepořízenou. To ale neznamená, že byste zde nenarazili na žádné další atrakce. Jednou z nich je třeba vodní park Aqua Lublin!

Největší a nejmodernější aquapark v Lublinu se může pochlubit olympijským bazénem a celou řadou atrakcí pro velké i malé. Nechybí vodní hřiště v podobě pirátské lodi, saunárium nebo celoroční venkovní vyhřívaný bazén a wellness místnosti.

Aquapark Aqua Lublin
Zábava pro celou rodinu vás čeká v aquaparku Aqua Lublin.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

51° 14' 36.1901", 22° 33' 56.177"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Polska: tipy na výlet a dovolenou