Přejít k hlavnímu obsahu

Adventní a vánoční zvyky v Kanadě – to jsou maškary, „kouzelné“ fazole i humři

Jiný kraj, jiný mrav – říká se. U nás si dítka nejčastěji spojují Vánoce s Ježíškem a v Kanadě pro změnu děti netrpělivě čekají na Santu Clause.

Jak vypadají tradiční adventní zvyky v Kanadě? A proč je Santa Klaus v Kanadě tak oblíbený? Prozradíme na následujících řádcích.

Vánoce a nákupy

Pokud byste nakoukli do kanadského kalendáře, pak zjistíte, že Vánoce v Kanadě vypadají následovně: 24. 12. slaví Kanaďané Štědrý večer, 25. 12. pak mají Štědrý den, který rodiny tráví pohromadě a je státním svátkem, kdy se nepracuje a dokonce i potraviny mají zavřeno. 26.12. je tzv. Boxing day, kdy pro změnu Kanaďané pobíhají po obchodech a nakupují zlevněné věci, protože jde o největší výprodejový den v roce.

To nejlepší z Kanady: Podívejte se na kanadský New York i slavný hotel Frontenac!

Dárky a Santa

Někteří obyvatelé Kanady už na Štědrý večer otevřou všechny dárky, které jim Santa donesl. Jiní čekají až na Štědrý den ráno a 23. 12. večer koukají jenom do ponožek připevněných ke krbu. Santa Klaus je pro Kanaďany obzvlášť důležitý. Kanada je totiž místem, kde se Santa údajně narodil. Nikdy mu proto nezapomenou připravit malé občerstvení v podobě sušenek a mléka.

Victoria BC Vánoce
Takhle vypadá vánočně vyzdobené hlavní město provincie Britská Kolumbie.
Zdroj:
Shutterstock

Tradiční vánoční sladkosti

Po celou dobu vánočních svátků nesmí na stolech a v pestrobarevných plechových dózičkách chybět tradiční kanadské sladkosti v podobě Barley Candy a Chicken bones. První zmíněná sladkost je vlastně lízátko formované do tvarů Santa Clause, sobů nebo sněhuláků. Chicken bones jsou pro změnu růžové sladkosti s chutí skořice, uvnitř kterých je lahodný mléčný střed.

Oblíbené cookies-baking parties

Ještě před tím, než propukne to pravé vánoční veselí, pořádají obyvatelé Kanady tzv. cookies-baking parties – oslavy, na které jsou sezvaní známí a přátelé z širokého okolí. Ti do domu hostitele dorazí s vlastním receptem na ty „zaručeně nejlepší“ sušenky, které během oslavy postupně upečou a ochutnávají. Konec party se nese v duchu návštěvníků odcházejících s plnou náručí sušenek upečených podle receptů ostatních.

Roadtrip přes Aljašku do Kanady: 16 dní na cestách městy i divočinou

Jedle a borovice

Protože je Kanada nesmírně rozlehlá, mísí se tady vlivy Francie, Velké Británie, Irska či Německa. Například východní provincii Nové Skotsko tak proslavily po celém světě jedle a borovice, takže u domů nebo v samotných příbytcích najdete převážně tyhle ozdobené vánoční stromky. A s nimi nepochybně souvisí také další tradice, v rámci které je z provincie Nové Skotsko do Bostonu (USA) posílaná ta nejkrásnější jedle jako poděkování za pomoc při velké katastrofě, která je ve světě známá jako Halifaxský výbuch.

Adventní a vánoční zvyky v Rusku: ponoření do ledové vody a proklatě dlouhý půst

Maškary

To v provincii Newfounland chodí během vánočních oslav maškary – lidé v maskách a převlecích, putující od jednoho domu k druhému, kde společně s jejich obyvateli hodují nad vánočními sladkostmi a dorty a popíjejí (alko i nealko) nápoje. Často se do veselí zapojují i lidé z ulice nebo domků, kam maškary zavítaly. Před odchodem z domu „hostitele“ svléknou maškary masky a představí se, pokud ovšem zůstaly do té doby nepoznány. V některých provinciích je ale tento zvyk zakázán, protože podle některých podporoval žebrání.

Adventní a vánoční zvyky v Evropě: zapékání mincí do dortu nebo pusa pro štěstí

Krocan a šunka, korýši i humři a vítězná fazole

Tradiční vánoční pokrm většiny Kanaďanů sestává z obrovského pečeného krocana a pořádného kusu šunky. V provincii Nové Skotsko ale krocana a šunku vynechávají a pochutnávají si spíše na korýších a humrech. To v Québecu pro změnu pečou dort, do kterého umístí jednu obrovskou fazoli. Kdo ji najde, „vyhrává“ a následující rok by pro něj měl být rokem hojnosti. Tenhle milý zvyk se nazývá La Fete du Roi.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

60° 13' 33.8975", -112° 9' 46.7094"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adventní a vánoční zvyky v Kanadě – to jsou maškary, „kouzelné“ fazole i humři