Přejít k hlavnímu obsahu

Jih Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou

Češi milují Chorvatsko! To je starý známý fakt, který rok od roku opakovaně potvrzujeme. Tenhle jihoevropský stát ale není jen o nekonečných plážích…

Pokud míříte na jih Chorvatska, máme pro vás pár tipů, kam zamířit, jakmile vás to na malebných chorvatských plážích přestane bavit.

Kam do města: Dubrovník

Dubrovník je univerzitním městem a významným kulturním střediskem. Navíc se díky své poloze může pochlubit více než 250 slunečnými dny v roce a průměrnou teplotou 21°C. Zdejší ulice se takřka koupou v zeleni a ze subtropické flóry vás zaujmou hlavně pomerančovníky a citronovníky.

Turisté sem míří nejen za starobylými památkami, ale taky za jedinečnými lokacemi, které se objevily v oblíbeném seriálu Hra o trůny. Snadno tak můžete během prohlídky města zjistit, kdy a jak moc tvůrci používali počítačovou grafiku a kde naopak nechali působivé scenerie chorvatského města hrát bez úprav.

Pohled na Dubrovník
Během návštěvy jižní části země nezapomeňte na prohlídku historického Dubrovníku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam do přírody: Národní park Mljet

Mljet, nejzelenější ostrov Chorvatska, leží v jižní dalmatské ostrovní skupině. Asi nikoho tak nepřekvapí, že součástí tohoto malebného ostrova je i stejnojmenný národní park. Ten byl založen 11. listopadu 1960 a od té doby těší návštěvníky svými pestrými barvami a vůní nedotčené přírody. Park svou rozlohou zabírá třetinu ostrova a láká k návštěvě z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Je extrémně bohatý na život a o důležitosti jeho ochrany svědčí řada ohrožených druhů. Za návštěvu jistě stojí Velké a Malé jezero, které patří mezi nejvýznamnější místa oblasti a jsou důležitými geologickými a oceánografickými jevy. Nechybí tady ale ani překrásné pláže a stezky pro klasickou nebo cykloturistiku. Na ostrov se dostanete trajektem z Dubrovníku či výletní lodí z Korčuly, Hvaru nebo Splitu.

Národní park Mljet
Ostrov Mljet je nejzelenějším ostrovem Chorvatska.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Dubrovnik Escape Room

Máte rádi únikové hry a kvalitně strávený čas s rodinou nebo přáteli? Pokud jste vyrazili na dovolenou do Dubrovníku a přestalo vás bavit polehávání na plážích nebo procházky starobylým centrem, vydejte se do skvěle hodnoceného podniku Dubrovnik Escape Room, kde na vás čekají dvě vymazlené únikovky.

V té první se vcítíte do role zachránce slavného Králova přístaviště, v té druhé pak odhalíte kulturní a historická tajemství starobylého Dubrovníku. V obou případech máte na zvládnutí náročných výzev a úkolů 60 minut a vybranou únikovku si můžete zahrát ve dvojici nebo v pětičlenné partě. Ceny se pohybují od 140 do 180 kun za hráče (470–600 Kč/osoba).

Pohled na Dubrovník
V téhle únikovce se můžete pokusit zachránit Královo přístaviště nebo odhalit tajemství Dubrovníku.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

42° 39' 0.5998", 18° 5' 29.9261"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jih Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou