Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější africké národní parky: horské gorily v Bwindi a Noemova archa

V Africe dnes najdeme více než 3000 chráněných území, v nichž lidé z celého světa mohou spatřit nejohroženější živočišné druhy naší planety. 

Národní parky patří k hlavním důvodům, proč lidé cestují na černý kontinent. My se na ty nejznámější a nejkrásnější podíváme blíž.

V mnoha afrických státech jsou příjmy z turismu podstatnou částí státního rozpočtu a dvojnásob to platí u zemí východní a centrální Afriky, kde národní parky často zaujímají podstatnou část území – například téměř 40 % rozlohy Tanzanie spadá pod některý stupeň ochrany. Podobné je to i v Zambii. Naopak sever Afriky toho nemůže, co se národních parků týče, příliš nabídnout.

pakoně
Během migrace za vodou a potravou se vydá na cestu více než milion a půl pakoní.
Zdroj:
Shutterstock

Stěhování národů v NP Serengeti

Název Serengeti znamená v jazyce Masajů místo, kde jsou pláně nekonečné. A travnatá savana, která z převážné části nejstarší, největší a nejslavnější tanzanský park Serengeti tvoří, se skutečně rozbíhá až daleko za obzor. Jen tu a tam se v moři vysoké trávy vynoří žulový výstupek nazývaný kopjes, na kterém se vyhřívá některý z afrických predátorů.

Serengeti je cílem milovníků přírody z celého světa, a to díky každoroční migraci pakoňů a zeber. Vědci odhadují, že se v období sucha vydá na pochod za vodou více než 1,5 milionu kusů zvěře. Stádo pak prý může být až 40 km dlouhé. Toho využívají nejen turisté, ale i predátoři, kteří se sem stahují za potravou a nejslabší jedince neúprosně loví.

Slon africký: 7 zajímavých věcí, které jste o něm nevěděli

V roce 1978 dokonce proběhlo v parku sčítání všech savců. Výsledná čísla byla fascinující – na ploše zhruba 15 000 km čtverečních žilo 1,5 mil pakoňů, 9 000 žiraf, 5 000 slonů, 3 000 lvů a statisíce dalších zvířat. Dnes jsou i přes veškerou snahu ochránců tato čísla nižší, protože pytláctví je problém, se kterým se Afrika stále neúspěšně pere.

žirafy v savaně
V období dešťů je africká savana plná zeleně.
Zdroj:
Shutterstock

NP Ngorongoro – Noemova archa Afriky

Původně bylo součástí NP Serengeti i vulkanické území Ngorongoro. Původní masajské obyvatelstvo se ale bouřilo proti různým zákazům, které z přidruženosti k rozsáhlému národního parku vyplývaly, a tak se kráter Ngorongoro a jeho nejbližší okolí staly v roce 1959 samostatným národním parkem.

Parádních 20 kilometrů široký kráter se stěnami, které ční do výšky 600 metrů nad okolní krajinu, je výkladní skříní africké přírody. Na ploše zhruba 300 km čtverečních žije podle odhadů přírodovědců asi 30 000 kusů zvěře. A zastoupeny jsou skutečně všechny druhy, které můžete ve východní Africe potkat.

Tohle je pět nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Levharta ani lva tady nehledejte

Za horskými gorilami do NP Bwindi

Nedaleko hranic s Kongem na jihu pohoří Virunga existuje jeden z posledních ostrůvků, na kterém přežívají extrémně ohrožené horské gorily – jde o území NP Bwindi. Na území tohoto parku žije zhruba polovina světové populace – podle posledních odhadů by to mělo být něco málo přes 300 jedinců.

Horské gorily máte možnost spatřit na vlastní oči právě jen v NP Bwindi. Unikátní zážitek je ale kompenzován poměrně vysokou cenou (za vstup do parku se platí 150 dolarů) a náročnou celodenní túrou horským deštným lesem s nejistým výsledkem. Výpravy jsou možné jen s ozbrojeným průvodcem, který má za úkol chránit nejen turisty před gorilami, ale i gorily před turisty.

gorila horská
Horské gorily uvidíte jen a jen tady.
Zdroj:
Shutterstock

Ne vždy se podaří skupinu goril objevit, pokud se to ale povede, mohou návštěvníci pozorovat tlupu čítající obvykle 2–35 členů z bezprostřední blízkosti 3–5 metrů celých 60 minut. Pak průvodce zavelí a všichni se vrací zpět do tábora. Setkání je navíc možné jen s tzv. habitualizovanou tlupou – tedy se skupinou, která je navyklá na přítomnost člověka.

Gorily jsou sice výhradní býložravci, ale 200 kilogramů vážící vůdčí samec má ohromnou sílu, kterou by mohl v případě, že by se cítil ohrožený, využít v neprospěch turisty.

Nejbarevnější zvířata světa: tady příroda neuvěřitelně čarovala

NP Etosha a suvenýr z vesmíru

NP Etosha na severu Namibie je jedním z největších parků v celé Africe a zároveň jediné chráněné africké území, které je kompletně oplocené. Ještě před dvěma miliony let zde bylo ohromné slané jezero, to ale vlivem klimatických změn vyschlo a jedinou památkou na něj je tak 125 km dlouhá a 75 km široká pánev, která je srdcem celého parku.

NP Etosha vznikl už v roce 1907 a řadí se tak k nejstarším chráněným územím na naší planetě. Turistům navíc nabízí ohromnou druhovou pestrost – po travnaté savaně se podle posledního sčítání prohání například 250 lvů, 2 000 slonů a 2 500 žiraf.

hyena v NP Etosha
Vypadá nevinně, ale je to hyena!
Zdroj:
Shutterstock

Dalším epicentrem turistického zájmu je meteorit Hoba – největší dosud nalezený meteorit na naší planetě. Jeho váha je úctyhodných 60 tun a není pochyb o tom, že když před 80 000 let dopadl na zemský povrch, tak to byla skutečná rána. Objevil ho náhodou místní sedlák, když při orání svého políčka zaslechl netypický kovový zvuk. Z pole se tak rázem stalo vyhledávané turistické místo a ze sedláka boháč – alespoň na africké poměry.

Konec, absolutní vyčerpání. Výstup na nejkrásnější dunu světa dá pěkně zabrat! 

Použité zdroje:

  • safarivafrice.cz/etosha
  • bwindiforestnationalpark.com/
  • serengetijoytours.cz/index.php/o-tanzanii/narodni-parky-v-tanzanii/narodni-park-ngorongoro/
  • jakdoafriky.cz/narodni-park-serengeti/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Meteorit_Hoba
 
 

Místo

-2° 6' 32.0364", 34° 41' 10.0572"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější africké národní parky: horské gorily v Bwindi a Noemova archa