Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pláže ostrova Thassos připomínají popcorn a relaxují tady i celebrity

Zelená perla Řecka i Egejský smaragd. I tak se (zcela po právu) přezdívá nejseverněji položenému ostrovu v Egejském moři.

Tenhle řecký skvost, jehož rozloha činí necelých 379 km², vás dostane svou neuvěřitelnou rozmanitostí, stejně jako čarokrásnými plážemi. Které stojí za návštěvu?

Pláž Saliara

Nemůžeme začít jinak než kráskou jménem Saliara, které se taky říká Marble beach. Najdete ji na severní straně ostrova, nedaleko přístavu a hlavního města. Naprostá většina cestovatelů míří právě sem, takže počítejte s tím, že během hlavní sezóny tady bude doslova hlava na hlavě. Pokud se nenecháte odradit velkým počtem návštěvníků a cenou za lehátko, která se pohybuje okolo 12–15 eur, čeká vás jedinečný relax na oblázkové pláži, jenž svým vzhledem nápadně připomíná popcorn.

Pláž Saliara na ostrově Thassos
Saliara je jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších pláží ostrova.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Notos

Tuhle písečnou krásku najdete mezi letovisky Potos a Psili Ammos. Pokud dáváte přednost písečným plážím s pozvolným vstupem do vody nebo si dovolenou užíváte s malými dítky, je sázka na Notos sázkou na jistotu. Pláž je zčásti organizovaná a najdete tady i toalety, menší restauraci a bezplatné parkoviště.

Pláž Notos na ostrově Thassos.
Notos je pokryta jemným pískem, takže se na ni bude líbit zejména dětem nebo hůře pohyblivým osobám.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Arsanas

Pláž Arsanas, které místní neřeknou jinak než Afroditi, je maličkou kráskou obklopenou z obou stran vysokými útesy. Divokou, přesto neuvěřitelně krásnou pláž najdete nedaleko kláštera Archangelos. Arsanas je vedle pláže Livadi a vede na ni poměrně náročná cesta. Pokud se nenecháte odradit, čeká vás odměna v podobě nádherných výhledů, čisté vody i klidné pláže, kde existuje vysoká pravděpodobnost, že tady budete (mimo hlavní sezónu) třeba úplně sami.

Pláž Arsanas na ostrově Thassos.
Pláž Arsanas je nespoutanou kráskou, kterou si ale musíte zasloužit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Aliki

Tuhle krásku, kterou si turisté a cestovatelé obzvláště oblíbili, najdete na jižní straně ostrova. Pokryta je jemným pískem, který se svažuje do průzračně čistého moře. Pláž zdobí starobylé ruiny antického lomu a zbytky řeckých chrámů, které na vás dýchnou dávnou minulostí. Přímo u cesty nad pláží můžete zaparkovat a osvěžit se v některém z barů nebo přímo v malém supermarketu.

Pláž Aliki na ostrově Thassos.
Aliki je dobře přístupnou pláží, kterou zdobí pozůstatky antických památek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zlatá pláž

Golden Beach je vyhlášenou pláží, která se táhne mezi vyhlášenými letovisky Chrysi Ammoudia a Skala Potamias. Západně od ní se navíc zvedá nejvyšší ostrovní hora Ypsarion. Pláž je obklopena hustými lesy a lemována menšími apartmány, tavernami, bary i vyhlášenými hotely. Pokrývá ji jemný písek, který se pomalu svažuje do perfektně vyhřátého moře. Pláž má na délku tři kilometry, takže turisté se tady příjemně rozprostřou i během prázdninových měsíců.

Zlatá pláž na ostrově Thassos.
Zlatá pláž má na délku tři kilometry. Vidět z ní můžete nejvyšší horu ostrova Ypsarion.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Metalia

Písčito-oblázkovou pláž Metalia najdete na jihozápadním pobřeží ostrova, v těsné blízkosti letoviska Limenaria. Svoje jméno získala podle staré železářské továrny, jejíž pozůstatky tu stojí dodnes. V blízkosti pláže můžete navštívit nejen muzeum zmíněné továrny, ale také mramorovou „Korunu Limenárie“, které se často přezdívá thassoské Stonehenge. Na mramorových monolitech jsou totiž vytesána všechna znamení zvěrokruhu a turisté prý cítí v jejich blízkosti zvláštní energii.

Pláž Metalia na ostrově Thassos.
I tahle kráska stojí za návštěvu. Nedaleko ní najdete i magické místo s názvem Crown Of Limenaria.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Psili Ammos

Ani Psili Ammos vás svou krásou a rozmanitostí nemůže zklamat. Opět jde ale o jednu z hojně navštěvovaných a dobře dostupných pláží, takže počítejte, že pro dobré místo si tady budete muset přivstat. Pláž najdete v jižní části ostrova, nedaleko městečka Potos. Nedaleko Psili Ammos jsou taverny, obchody a tamariskové houštiny společně s menšími písečnými dunami.

Pláž Psili Ammos na ostrově Thassos.
Pokud jste ubytováni v jižní části ostrova, přivstaňte si a vydejte se na pláž Psili Ammos.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Porto Vathy

Pokud se po pobřežní cestě z Marble Beach vydáte ještě kousek dál, určitě neminete další mramorovou krásku s názvem Porto Vathy. I tahle jedinečná pláž vás potěší tyrkysovou vodou a jemným bílým pískem, s občasným přesypem maličkých oblázků. Díky pozvolnému přístupu do vody je místo ideální pro všechny věkové kategorie. Specifikem téhle pláže je nedaleký a stále využívaný lom, ze kterého pravidelně sjíždějí nákladní auta plná toho nejkvalitnějšího thassoského mramoru.

Pláž Porto Vathy na ostrově Thassos.
Těžba thassoského mramoru v přímém přenosu? Jedině na pláži Porto Vathy!
Zdroj:
Bigstockphoto

Rajská pláž

Paradise Beach, neboli Rajská pláž, je hned po Marble a Golden beach tou nejoblíbenější na ostrově. Oproti zmíněné Zlaté pláži je sice o něco menší, opět ji ale obklopují hory a vzrostlé borovicové stromy. Rajská pláž je pokryta jemným pískem a zčásti organizovaná. Najdete tady nejen lehátka a slunečníky, ale taky restauraci, toalety a bezplatné parkoviště. Z pláže můžete koukat na romantický ostrůvek Nisida Kinira.

Rajská pláž na ostrově Thassos.
Paradise Beach je zčásti organizovaná a nabízí dechberoucí výhledy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pláž Vathi Cove

Bonusovým tipem je tak trochu tajemná a očím turistů skrytá pláž Vathi Cove. Ta je součástí luxusního resortu Vathi Cove Luxury Resort & Spa a najdete ji na samotném severním cípu ostrova Thassos. Dostanete se sem cestou z pláže Vathy Cove po asfaltové a prašné komunikaci. Protože jsou všechny pláže v Řecku veřejné, určitě se nemusíte bát, že by vás odsud personál hotelu vyhodil. Na druhou stranu mějte na paměti, že jde o poměrně izolované a nanejvýš klidné místo, jehož krásu by bylo škoda narušit nevhodným chováním nebo hlukem.

Pláž Vathi Cove na ostrově Thassos.
Tuhle utajenou krásku v průvodcích pravděpodobně nenajdete. Už přístup na ní je pravým a nefalšovaným zážitkem.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Použité zdroje: autorčiny zkušenosti

 
 

Místo

40° 41' 48.5723", 24° 38' 46.8303"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže ostrova Thassos připomínají popcorn a relaxují tady i celebrity