Přejít k hlavnímu obsahu

Vědci našli na ruské Sibiři zmrzlé viry. Po rozmrznutí ožily!

Existuje kámen mudrců, který dokáže vyrobit elixír života? Zdá se, že je vlastnictvím rovnou několika dlouhověkých živočichů, kteří křižují naši planetu. Třeba některé druhy želv se dožijí i 200 let, paryby překročí i tři stovky a jistým měkkýšům nedělá problém přetrvat více než půl tisíciletí. Pokud bychom se vydali do říše stromů, pak musíme jejich stáří počítat na celé tisíciletí. Existují však i mikrobi, kteří přežívají na naší planetě statisíce let. Netradiční objev učinili vědci na ruské Sibiři.

Převratný objev na Sibiři
 

V roce 2014 byli v sibiřském permafrostu nalezeni miniaturní mikrobi, jejichž stáří je odhadováno na 400 000 a 600 000 let. Jen pro srovnání – třeba nejstarší borovice světa je oproti nim stokrát mladší. Název těchto mikrobů zní aktinomycety a jde o bakterie tvořící součást půdních společenstev, které se účastní rozkládání organických látek, napomáhají koloběhu uhlíku a podílejí se na tvorbě humusu.

Starší než Homo sapiens


O tom, že se v sibiřském permafrostu mohou nacházet extrémně staré a dosud živé formy organismů, vědci věděli. Obvykle se však bavili o stovkách, maximálně tisícovkách let. To, že objeví mikroby, jejichž stáří bude odhadováno na 400 000 až 600 000 let, by je pravděpodobně nenapadlo ani v tom nejdivočejším snu. Mikrobi pochází z doby, kdy ještě neexistovali srstnatí mamuti nebo nejstarší zástupci druhu Homo sapiens.

Kromě bakterií přežili i viry


Aktinomycety ale nejsou jediným extra starým organismem, který sibiřský permafrost vydal. Vědci tady objevili také dosud největší známý virus, který dostal jméno Pithovirus sibericum. Stáří tohoto viru činí asi 30 000 let, takže pamatuje huňaté mamuty z poslední doby ledové. Virus byl nalezen v mrtvých tělech měňavek uchovaných v sedimentech z období pleistocénu (stáří zhruba 2,6 milionů let) a vědci je vysvobodili z více než 30 metrové hloubky věčně zmrzlé země. Virus začal být po rozmrazení navíc opět aktivní!

Osud člověka v nejistotě?


Ačkoli jsou zmíněné viry Pithovirus sibericum pro člověka zcela neškodné, není vyloučena možnost, že budou v budoucnu z permafrostu vysvobozeny další viry, které mohou člověka přímo ohrozit. To, zda se máme neznámých virů obávat, či nikoli, je zatím ve hvězdách. Jedno je ovšem jasné – sibiřský permafrost ještě ani zdaleka nevydal všechny své poklady.

 
 

Místo

62° 12' 56.538", 93° 48' 47.916"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vědci našli na ruské Sibiři zmrzlé viry. Po rozmrznutí ožily!