Přejít k hlavnímu obsahu

Velké Losiny známe hlavně díky unikátní papírně. Málokdo ale ví, že tady byly prováděny ty nejkrutější čarodějnické procesy

Velké Losiny, ležící severně od města Šumperka v malebném údolí řeky Desné, jsou jedním z nejnavštěvovanějších míst jesenického podhůří.

Lidé sem cestují zejména kvůli bohaté historii, lázeňským možnostem i řadě kulturních památek. Jednou z nich je například velkolosinská ruční papírna, jež byla na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína založena na sklonku 16. století.

Málokdo ovšem tuší, že Velké Losiny skrývají také jedno kruté tajemství. Na zmíněném panství se v 80. letech 17. století odehrály největší a nejkrutější čarodějnické procesy v Evropě!

250 upálených lidí

Čarodějnické procesy na panství Velké Losiny se odehrávaly v letech 1678–1696. Podle dochovaných pramenů měly procesy na Losinsku počátek u jedné chudé ženy, které onemocněla kráva, a tak nedojila mléko. Jedna z kořenářek jí poradila, aby dala krávě sníst proměněnou hostii.

Zmíněná žena šla do sobotínského kostela a po přijímání přijatou proměněnou hostii vyplivla do připraveného šátku. U toho ji bohužel viděl jeden z ministrantů, který to okamžitě řekl knězi.

Kromě toho, že bylo ženě nařízeno pokání, byla společně s dalšími dvěma ženami prohlášena za čarodějnici. Na místo byl pozván olomoucký inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu, který hon na čarodějnice odstartoval.

Pohled na zámek Velké Losiny
Zámek Velké Losiny byl v minulosti dějištěm krutých čarodějnických procesů.
Zdroj:
Shutterstock

Během 18 let bylo upáleno zhruba 250 lidí (některé zdroje hovoří dokonce o pětistovce) a svým rozsahem a brutalitou nemají zdejší čarodějnické procesy v celé střední Evropě obdoby.

O velkolosinských čarodějnických procesech dokonce vznikl román Kladivo na čarodějnice (1963) z pera Václava Kaplického. Podle tohoto díla natočil o šest let později režisér Otakar Vávra stejnojmenný film.

Zajímavostí je, že ve filmu se jako mučicí nástroj objevuje křeslo plné hřebů, na kterém se však v našich zemích nikdy nemučilo. Filmaři si ho nicméně vymysleli a dodnes ho mohou návštěvníci vidět v losinském zámku, kde je součástí expozice.

Současnost je o poznání malebnější

Připomínku čarodějnických procesů sice dnes ve Velkých Losinách najdete na mnoha místech, spíše než kvůli ní sem ale turisté z blízkého i vzdálenějšího okolí putují za lázeňskými možnostmi, nádherným renesančním zámkem s arkádovým nádvořím a věží a unikátní papírnou, kde se již po čtyři staletí vyrábí papír tradičním manufakturním způsobem.

Zmíněná papírna je jediná svého druhu v České republice. Po její návštěvě můžete zamířit i do muzea papíru a k expozici dokumentující historii výroby, ale i dílny, v nichž se ruční papír vyrábí.

Pohled na údolí Velkých Losin
Velké Losiny lákají nejen na kulturní památky, ale i malebnou přírodu.
Zdroj:
Shutterstock

Cestovatele potěší i lázně s termálními bazény a s ním související ubytování ve Velkých Losinách na velmi vysoké úrovni. Unikátní termální park, jediný svého druhu v České republice, si zakládá na maximálním spojení člověka s přírodou.

Park je otevřen celoročně a návštěvníkům umožňuje pobyt v několika typech saun i devíti termálních bazénech. Nechybí samozřejmě ani další lázeňské procedury v podobě masáží i kosmetického ošetření.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 1' 24.7334", 17° 1' 53.0534"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Velké Losiny známe hlavně díky unikátní papírně. Málokdo ale ví, že tady byly prováděny ty nejkrutější čarodějnické procesy