Přejít k hlavnímu obsahu

Baklava je přehlídka tuku a cukru, vaše srdce si ale hned získá

Možná vám trošku slepí pusu. O pár vteřin později už ji ale budete milovat až za hrob, nebo budete vědět, že už po ní nikdy nesáhnete. 

Baklava je pochoutka s poměrně nejasným původem v Osmanské říši, ve Střední Asii a zemí mezi nimi. Hojně ji baští v Turecku, Íránu, na Kavkaze a Balkáně, v arabských zemích nebo v Afghánistánu. Její kouzlo spočívá v několika tenkých vrstvách listového těsta (známého jako filo nebo yufka), které jsou vyplněné různými druhy oříšků a polité medem nebo sirupem

O historii, první zmínce ani o původu názvu se toho dodnes moc neví, respektive existuje spousta teorií a spekulací. Co se názvu týče, můžeme se přiklonit třeba k tomu, že jde o výraz složený z částí bak (turecky vypadající jako) a lavaš (arménsko-ázerbajdžánský chléb z tenkého nekynutého těsta). 

Dobrou baklavu koupíte, ale i připravíte doma

Ve specializovaných obchodech s orientálním zbožím není o baklavu a její různá provedení nouze. Když vás svou chutí osloví, můžete si ji ale klidně připravit i doma. Je k tomu potřeba jen pár ingrediencí a kdovíjaká námaha to taky není, chce to jen trochu trpělivosti.

baklava
O původu baklavy se dá spekulovat... Nebo si ji můžete bez debat a přemýšlení vychutnat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co potřebujete: na těsto a náplň 500 g mraženého těsta filo, 350 g rozpuštěného másla, 400 g mletých ořechů (zkuste vlašské), lžičku mleté skořice; na sirup 4 lžíce medu, 250 g cukru krupice, 150 ml vody, 2 lžíce citrónové šťávy, ořechy nebo rozinky na zdobení; máslo na vymazání formy

Jak na to?

  • Nechte si rozmrazit těsto.
  • Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů.
  • Uvařte sirup: v hrnci smíchejte vodu, med, cukr a citrónovou šťávu. Za občasného míchání směs vařte 12–15 minut, pak ho odstavce a nechte zchladnout. Pokud je řídký, nebojte se – ztuhne. 
  • Těsto ořízněte podle velikosti formy a přikryjte všechny vrstvy vlhkou utěrkou, aby neosychalo. 
  • Vymažte formu máslem.
  • Smíchejte mleté ořechy se skořicí a směs rozdělte na 4 stejné části.
  • Předehřejte troubu na 170 °C, vyložte formu prvním listem těsta a potřete ho rozpuštěným máslem. Stejně pokračujte s dalšími 9 listy.
  • Na desátou vrstvu naneste jednu část ořechů. Na ty pak přijde další vrstva těsta, pomazání máslem… A tak to udělejte ještě s dalšími 4 listy.
  • Jakmile budete mít 5 listů na sobě, na ten poslední zase navrstvěte ořechy. A opakujte.
  • Poslední, vrchní vrstva se bude skládat z 10 listů. Tedy dohromady: 10 listů pomazaných máslem – vrstva ořechů – 5 listů pomazaných máslem – vrstva ořechů – 5 listů pomazaných máslem – vrstva ořechů – 5 listů pomazaných máslem – vrstva ořechů – 10 listů pomazaných máslem.
  • Těsto ve formě nařežte do tvarů, které chcete později servírovat.
  • Posypte těsto ořechy a dejte péct na 70 minut. Na posledních 20 minut přikryjte baklavu alobalem, jinak se může snadno spálit.
  • Hned po upečení ji polijte připraveným vychladlým sirupem. Nebojte se použít všechen.

Propadli jste baklavě, nebo jí zatím odoláváte?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

40° 44.892", 32° 48' 23.6664"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Baklava je přehlídka tuku a cukru, vaše srdce si ale hned získá