Přejít k hlavnímu obsahu

Brazílie žije karnevalem. Veselí ale narušují protesty

Letošní karneval v Riu de Janeiru provází jedna komplikace za druhou. Nejen, že byl jeho začátek o několik hodin posunut kvůli vydatnému dešti, také v ulicích se některé karnevalové průvody proměnily v protestní akce proti ultrakonzervativnímu prezidentovi Jairu Bolsonarovi.

Akce, na kterou se čeká rok

Na obří karneval v Riu se místní připravují celý rok. Taneční školy nacvičují nejrůznější čísla, tanečnice si nechávají upravovat zevnějšek plastickými chirurgy a turisté z celého světa houfně „bookují“ letenky a nejvýhodnější ubytování. Bujaré veselí, které trvalo až do 9. března, podle odhadů navštívilo na 1,5 milionu lidí.

Karneval po menším odkladu začal v sobotu 2. března v ranních hodinách našeho času. K jeho zahájení bylo potřeba předat symbolické klíče králi Momovi. To měl učinit starosta města Marcelo Crivella, který je ale hluboce věřícím katolíkem. Bohužel tak neučinil (předal jen klíče od karnevalu, nikoli od města) stejně jako v roce 2017. Podle něj jsou tolik očekávané oslavy velice necudné a nevhodné.

Sambodrom pod drobnohledem

Svět obletěly snímky prvních tanečníků, kteří se objevili na sambodromu plném vody. Ještě před tím, než sem ale mohli vstoupit, čekala sambodrom detailní prohlídka. Tu provedli hasiči z nařízení soudu několik hodin před oficiálním zahájením karnevalu.

Hasiči kontrolovali bezpečnostní opatření a prováděli také revizi elektrických rozvodů. Žádné závažné nedostatky (kromě chybějících hasicích přístrojů) neodhalili, na sambodrom tak mohli vyrazit první tanečníci. Odhaduje se, že na sambodromu, který hostí tribuny pro 70 000 diváků, se letos objevily na tři desítky škol samby.

Karnevalové tanečnice - Cestovinky.cz
Součástí letošního karnevalu bude na 30 škol samby.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Kamerový systém a protesty v ulicích

Policejní hlídky jsou v období karnevalu jako každý rok maximálně posíleny. Bezpečnost je pro vedení města prioritou. V ulicích tak hlídkuje policie a novinkou pro tento rok je také bezpečnostní kamerový systém, který dokáže na základě tváře identifikovat hledané osoby. Místním je ale tohle opatření spíše pro smích. Argumentují totiž tím, že většina účastníků karnevalu má masku anebo je silně nalíčená. Jestli se kamerový systém osvědčí v praxi, na to si budeme muset ještě pár dnů počkat.

Průvody se na některých místech změnily v demonstrace

Jistou komplikací letošního karnevalu byly již zmíněné protestní akce proti ultrakonzervativnímu prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Na některých místech Ria protestovali jeho občané, kteří nad hlavou drželi obří transparenty, které nevybíravým způsobem volají po konci vlády krajně pravicového prezidenta.

Místní policie však účastníky hlídala a během karnevalu nebyl zaznamenán žádný vážnější incident. Na mnoha záběrech jste ale mohli vidět rozzuřený skandující dav, který doprovází rockové písně z osmdesátých let, v němž se zpívá o hlubokých sociálních rozdílech a všudypřítomné korupci.

Více o karnevalu v Riu

Oblíbená společenská a kulturní událost má pohyblivé datum. Podobně jako Masopust se odvíjí od data Velikonoc a letos připadl na začátek března. Během oslav se na sambadromu představí na tři desítky škol samby, které jsou spojeny s pestrobarevnými maskami, spoře oděnými tanečnicemi a nikdy nekončícími rytmy samby. Akci každoročně navštíví okolo dvou milionů lidí (pro letošek jsou očekávání nižší) a samotné Rio pak letos očekává sedm milionů turistů z celého světa.

Srdcem celého karnevalu jsou nepochybně obyvatelé nejchudších čtvrtí Ria. Říká se jim slumy anebo favely a často bývají postavené nelegálně. Asi nikoho nepřekvapí, že do nich obvykle není zavedena ani voda či elektřina. Právě tanečníci odsud se ale jednou ročně dostanou do víru veselí a nikdy nekončící zábavy. Mohou si užívat vybrané společnosti, oslav a obdivu turistů. Často jsou sami účastníky jednotlivých tanečních škol anebo se aktivně podílejí na výrobě dekorací a kostýmů. Říká se, že tohle je to pravé Rio. Ten skutečný karneval.

 

 

 
 

Místo

-23° 11.8152", -43° 25' 36.0552"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Brazílie žije karnevalem. Veselí ale narušují protesty