Přejít k hlavnímu obsahu

Wu-chan není jen o koronaviru. Tohle jsou místa, která turisté milovali

Čína je pro někoho kulturní hádankou, pro jiného vzácnou a exotickou říší, která nabízí nejedno tajemství. V posledních týdnech a měsících je bohužel skloňována v souvislosti s novým typem koronaviru.

Právě odtud, konkrétně tedy z hlavního města provincie Chu-pej Wu-chan, se totiž začalo šířit infekční onemocnění COVID-19. Z dříve živého a turisty napěchovaného města se rázem stalo město duchů. Jaký byl Wu-chan před tím, než tady začal řádit koronavirus? Tohle jsou místa, která byla součástí „checklistů“ cestovatelů z celého světa.

Věž žlutého jeřába

Nemůžeme začít jinou památkou, než proslulou Věží žlutého jeřába, kterou najdete na vrchu Snake, kde v úctyhodné výšce dohlíží na město Wuhan. Jde vlastně o jeho symbol a jednu ze tří slavných věží jižně od řeky Yangtze. Věž byla poprvé postavena v roce 223 během Tří království. Od té doby byla několikrát zničena. Poslední obnovy a rekonstrukce se dočkala v roce 1981. Věž pokrývá rozlohu 3 219 metrů čtverečních a se svými pěti patry sahá do výšky 51,4 metrů. Pokrývá ji něco přes 100 000 žlutých glazovaných dlaždic, což z ní dělá v záři slunce magnet pro oči místních i cestovatelů.

Věž žlutého jeřába  Wu Chan
Věž žlutého jeřába je dominantou a symbolem města Wu Chan.
Zdroj:
Bigstock.com

Bažina Wuchang

Tak trochu netradiční atrakcí je zdejší bažinatá stezka, kterou najdete zhruba patnáct minut chůze od Věže žlutého jeřába. Bažiny na třetí nejdelší řece v Asii Jang-c'-ťiang nabízí neuvěřitelně rozmanitou, paradoxně také romantickou a nedotčenou oblast, kterou se při západu slunce procházejí milenci. Podél břehu jsou vybudovány cestičky vydlážděné šestiúhelníkovými dlaždicemi, které vedou na pozorovací plošiny. Najdete tady i starou zrezivělou kotvu staré říční lodě.

Ulička Hubu

Po procházce okolo bažin je čas na něco dobrého k snědku. Byla by proto škoda nezavítat do proslulé uličky Hubu (Chu-pu), kam to je od samotných bažin jen asi deset minut pěšky. Tady si přijdou na své i ti nejzmlsanější gurmeti. Koupíte tady třeba Wuchangského kapra, černého cejna nebo další delikatesy, které jsou typické pro Hubei. Místní si pochutnávají třeba na sanxiandoupi (san-sien-tou-pchi), což je vlastně lepkavá rýže, maso a tofu pokryté vaječnou pastou. Mezi oblíbená občerstvení patří i nakládaný kachní krk. Zajímavé je, že první krámky tady otevírají už v pět ráno.

Ulička Hubu ve Wu Chanu
Pokud dostanete hlad, je proslulá ulička Hubu jasnou volbou. O gastrozážitek a zdejší pokrmy tady rozhodně není nouze.
Zdroj:
Bigstock.com

Provinční muzeum Hubei

Jediné ucelené muzeum v celé provincii pokrývá rozlohu 49 611 čtverečních metrů. Obdivovat tady můžete více než 200 000 historických a kulturních památek, včetně keramických, porcelánových, nefritových, bronzových a starobylých hudebních nástrojů. Součástí muzea je i Chime Bells sestávající ze dvou částí – výstavní a hudební síně, což je největší starobylá výstavní síň nástrojů v Číně.

Chrám Guiyuan

Chrám byl vystavěn v roce 1658 během dynastie Qing mnichem Bai Guangem. Rozlohou (4,67 hektarů) sice není velký, přesto láká cestovatele z celého světa. Guiyuan nabídne návštěvníkům nádhernou architekturu, elegantní sochy a spoustu pokladů, jako jsou buddhistické texty, sochy, kamenné plastiky, kaligrafie a staré zákony a záznamy v cizích jazycích.

Chrám Guiyuan ve Wu Chanu
Elegantní chrám Guiyuan láká na unikátní architekturu i nespočet starobylých památek.
Zdroj:
Bigstock.com

Wuchanská univerzita

Zdejší univerzita je mnohými považována za tu vůbec nejkrásnější v celé zemi. Mnozí studenti sami přiznávají, že jedním z důvodů, proč se rozhodli studovat právě zde, je přitažlivost tohoto magického místa. Historie univerzity sahá až do roku 1893 do dynastie Qing. V té době nechal postavit guvernér Zhang Zhidong Ziqiang Institute, který byl v roce 1928 přejmenován na Národní univerzitu Wuhan. Kampus je kombinací čínských a západních stylů, a pokud sem zavítáte během měsíců března a dubna, první, co vás na tomhle místě uchvátí, budou tisíce rozkvetlých stromů.

Most přes řeku Yangtze

Kouzelná stavba, před kterou smekají i moderní architekti, začíná na vrcholu Turtle v Hanyang na severním břehu řeky a končí na Snake Hill na jižním břehu. Výstavba prvního mostu přes řeku Yangtze započala v roce 1955 a dokončena byla o dva roky později. Most je dlouhý 1,6 kilometru a jeho součástí je čtyřproudá silnice s chodníky po obou stranách a dvoukolejná železnice na železniční trati Peking – Guangzhou ve spodní části.

Řeka Yangtze ve Wu Chanu
Řeka se stávala dějištěm čínských oslav i honosných svateb.
Zdroj:
Bigstock.com

Hora Mulan

Hora, která je významným náboženským místem buddhistů a vyznavačů taoismu, je neodmyslitelně spjata s Hua Mulan - hrdinkou ze staré Číny, která zastala otcovo místo v armádě, a poté se jí dostalo velké slávy. Výstup na horu Mulan by měli zvážit všichni, kteří si chtějí prohlédnout zdejších sedm paláců, osm taoistických chrámů, 36 sálů, tisíců soch Buddhy a překrásné jezero Heaven, které dělá z tohoto místa romantické útočiště.

 
 

Místo

30° 35' 22.2972", 114° 17' 51.3564"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Wu-chan není jen o koronaviru. Tohle jsou místa, která turisté milovali