Přejít k hlavnímu obsahu

Miss pláž: Těchto 7 tureckých krásek musíte navštívit

Zájem o dovolené v zahraničí rok od roku stoupá. Dávno nás neláká jenom oblíbené Chorvatsko, cestujeme stále dál. V minulém roce hrálo prim Řecko, Turecko a Egypt. A ani letos tomu nemá být jinak. Pokud cestujete do druhé zmíněné destinace, máme pro vás pár tipů na pláže, které nesmíte během své cesty minout.

1. Pláž Modrá laguna, Ölüdeniz

Náš výčet nejkrásnějších tureckých pláží samozřejmě nemůžeme začít ničím jiným než proslulou Modrou lagunou. Ta je symbolem letoviska Ölüdeniz a patří mezi nejfotografovanější místa země. Ačkoli je Ölüdeniz poměrně mladým letoviskem, rok od roku sem míří stále více turistů, které láká blankytně modré moře, bohatá flóra a písečné pláže. Nádhernou tyrkysovou zátoku, která se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších pláží světa, od moře odděluje úzká písčitá šíje.

Pláž Modrá laguna
Modrá laguna patří mezi nejkrásnější a nejfotografovanější místa Turecka.
Zdroj:
Pixabay

2. Iztuzu, Dalyan

Pláž Iztuzu najdete na jihozápadě Turecka mezi známými oblastmi Marmaris a Fethyie u malebného městečka Dalyan. Ve své podstatě nejde o nic jiného, než o písečný val mezi deltou řeky Dalyan a Středozemním mořem. Turisty sem láká samotná rozloha pláže (4,5 kilometrů), ale též přítomnost želv, které sem plují klást vejce. Z tohoto důvodu je pláž již od roku 1988 pod vládní ochranou a platí zde přísná pravidla. Od 1. května do 31. října je pláž nepřístupná veřejnosti od 20 do 8 hodin ráno. Na některých místech, která jsou speciálně označená, také není možnost umisťovat lehátka a slunečníky.

Pláž Iztuzu
Pláž Iztuzu je proslulá přítomností mořských želv.
Zdroj:
Bigstockphoto

3. Kleopatřina pláž, Alanya

O proslulém letovisku Alanya koluje spousta mýtů a legend. Podle jedné z nich její okolí dostala svatebním darem krásná Kleopatra. Tento svatební dar měl na svědomí Marcus Antonius. Na jednu z pláží prý také nechal navézt ten nejjemnější písek. Není se tak čemu divit, že zmíněná pláž získala jméno právě po milované Kleopatře. Kleopatřina pláž patří mezi nejvyhledávanější pláže Turecka. Její délka činí 3,5 kilometru a podle mnohých žebříčků a anket je jednou z nejkrásnějších pláží světa. Pláž najdete v blízkosti rozmanitých obchůdků, restaurací a barů i hradu, na který vede lanovka.

Pláž Kleopatra
Na Kleopatřinu pláž prý nechal Marcus Aurelius dovézt ten nejjemnější písek.
Zdroj:
Bigstockphoto

4. Kaputas, Kaş

Tuto krásku najdete v menším letovisku Kaş. Kaş je malé přístavní městečko, které leží asi 170 km západně od letoviska Antalya. Vystavěno bylo na základech původního města Antiphellos, které bývalo již v dobách 4. století našeho letopočtu důležitým přístavem a členem zdejší městské unie. Městečko připomíná svým vzezřením řecké destinace. Asi nikoho nepřekvapí, že i pláže jsou tady stejně jako v Řecku nádherné. Jednou z nejnavštěvovanějších pláží je jistě kráska jménem Kaputas, ležící na cestě do centra města Kas (cca 20 minut taxíkem). Protože na pláž vede cca 170 schodů, není vhodná pro hůře pohyblivé osoby.

Pláž Kaputas
Na pláž Kaputas vede cca 170 schodů.
Zdroj:
Pixabay

5. Patara, Lýkie

Velkolepé starověké město Patara se může pochlubit víc, než jen množstvím zachovalých památek. Jedním z důvodů, proč sem míří stále více turistů, je i stejnojmenná pláž, která se řadí mezi největší pláže v celém Turecku. Patara se může pochlubit více než 18 kilometrovou délkou. Ani v hlavní sezóně tak nebývá příliš přeplněná. Kromě délky sem turisty láká též přítomnost mořských želv, které sem plují klást vejce. Z tohoto důvodu je pláž pod speciální ochranou, s níž souvisí zákaz provozování vodních sportů a dalších aktivit.

Pláž Patara
Také na pláži Patara můžete pozorovat mořské želvy.
Zdroj:
Bigstockphoto

6. Çıralı, Çıralı

O Çıralı se nedá hovořit jako o samostatném letovisku. Ve skutečnosti je to jen malebná pláž ukrytá v ústí dvou říček, mezi horami s mnoha zahradními hotýlky, dvěma prodejnami a s asi pěti otevřenými hospůdkami. Ubytovat se v místě není úplně nejlevnější. Ba právě naopak. Všude, kam lidské oko dohlédne, je totiž národní park s bohatou faunou a flórou. Přesto Çıralı stojí za návštěvu. Na většině míst je pláž písečná, jsou ale i části, kde narazíte na jemné oblázky. Protože je pláž opravdu dlouhá, nebývá ani v hlavní turistické sezóně příliš přeplněná.

Pláž Çıralı
Pláž Çıralı je převážně písečná. Existují však i místa pokrytá jemnými oblázky.
Zdroj:
Bigstockphoto

7. Konyaalti, Antalya

Pokud míříte do oblíbeného letoviska Antalya, rozhodně nezapomeňte navštívit krásku jménem Konyaalti, která je mnohými turisty považována za tu vůbec nejkrásnější v celé Antalyi. Z centra města se sem jednoduše dopravíte tramvají. Pokud dáváte přednost procházkám, pak se od přístavu vydejte směrem k útesům. Po asi kilometru se ráz pobřeží zklidní a před vámi se otevře krásná písečná pláž lemovaná zelenými parky a velmi příjemným prostředím. Konyaalti je převážně oblázková a dobře vybavená. Najdete tady sprchy, toalety i několik obchůdků a restaurací.

Pláž Konyaalti
Na pláž Konyaalti se jednoduše dostanete tramvají anebo příjemnou procházkou okolo útesů.
Zdroj:
Bigstock.com

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

36° 32' 59.334", 29° 6' 54"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Miss pláž: Těchto 7 tureckých krásek musíte navštívit