Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Libereckém kraji: zavedou vás k Mácháči i do saského Oybinu

Chcete se projet na kole a hledáte nejlepší cyklostezky v Libereckém kraji? Pak jste na správném místě. Tenhle žebříček si nenechte ujít.

O parádní trasy není na severu Čech nouze, ať už patříte k nenáročným cyklistům, nebo k pořádným borcům, kteří hledají výzvy. Tady jsou naše tipy.

Po Jizerské magistrále

Jizerská magistrála je spíš oblast, která nabízí celou síť stezek v celkové délce asi 180 kilometrů – v zimě pro běžkaře, v létě právě pro cyklisty. Nastoupit na ni můžete z mnoha míst – z Liberce, Bedřichova, Jablonce nad Nisou nebo Janova nad Nisou.

Docela bezpečně si tu v nenáročném terénu (při vhodné volbě trasy) zajezdí všechny generace, které to už (nebo ještě) zvládají. Vždycky se tu najde i nějaká ta příjemná hospůdka na občerstvení a krásné zákoutí na odpočinek.

Podívat se můžete na spoustu krásných míst, jako je třeba Jizerka nebo vodní nádrž Souš

Jizerka
Jizerku prostě musíte vidět!
Zdroj:
Bigstockphoto

Okolí Kamenického Šenova

Když se lehce vzdálíme od Liberce, směrem na západ, dostaneme se ke Kamenickému Šenovu, kde můžete odstartovat krasojízdu. V klidu si tu můžete užít třeba jízdu přes Nový Oldřichov a Volfartice až do České Lípy (stezka č. 3056) nebo třeba na Polevsko, odkud v pohodě dojedete zpátky do Kamenického Šenova nebo Nového Boru. Možností je tu opravdu spousta a vybere si tu opravdu každý.

Máchova stezka

Doksy, Staré Splavy a Břehyně. Tímhle krásným koutem Česka můžete projít pěšky i projet na kole a ještě se u toho něco dozvědět na naučné Máchově stezce. Její součástí je několik zastavení, třeba i to na Šibeničním vrchu, odkud je pěkný pohled na město. 

okolí Bezdězu
Nádherný Máchův kraj si při cyklotoulkách nenechte ujít.
Zdroj:
Bigstockphoto

Máchova stezka se věnuje zajímavým místům v oblíbeném Máchově kraji i samotnému básníkovi, jehož jméno nese. Stezka je dlouhá 14 kilometrů a spojuje 30 význačných míst. Výchozím bodem je zámek v Doksech. Setkáte se na ní se 17 velkými a 7 menšími informačními tabulemi.

Mezi Libercem a Jabloncem

Liberec a Jablonec nad Nisou spolu stále tak nějak soupeří, ač jsou města jinak velká a jinak vybavená. Vy ale můžete výlet naplánovat tak, abyste se podívali do obou. Tam i zpátky to bude 21,5 kilometru. V Liberci můžete začít v Lidových sadech, kde se vydáte po stezce č. 3036 na Starý a Nový Harcov, Lukášov, Mšeno a pak Jablonec.

Cesta k sousedům

Liberecký kraj sousedí s Polskem a Německem. Využijte toho a zajeďte se podívat do poklidných Lužických a Žitavských hor

Stezka začíná v Novém Boru, pokračuje do Svoru a stoupá na Novou Huť. Od ní vás čeká krásná cesta kolem nádrže Naděje přes Mařenice, což je obec známá svou lidovou architekturou. Pak se dáte do Heřmanic a na Kammloch, z něhož dojedete do zmiňovaného Oybinu. Celková délka trasy je 33,5 kilometru a dá se po ní v klidu jet díky směrovkám s názvem Cesta k sousedům

Cestou uvidíte nejen krásnou přírodu Lužických a Žitavských hor, ale taky tradiční roubenky nebo několik hradních zřícenin. V cíli v Oybinu se můžete podívat na zříceninu hradu a kláštera.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6

 
 

Místo

50° 48' 43.2", 15° 21' 9.792"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Libereckém kraji: zavedou vás k Mácháči i do saského Oybinu