Přejít k hlavnímu obsahu

Rummu Quarry: koupačka snů v lomu s minulostí. Škoda že je trochu z ruky

Koupání v lomech je populární u nás i v zahraničí. Ne všechny zatopené lomy ale mají svůj příběh, svou minulost, ze které leckdy mrazí. 

Už jste se například někdy koupali v lomu, v němž nějaký čas předtím dřeli vězni z přilehlé věznice? Zdá se to být až neskutečné, ale Estonci v současnosti rádi tráví čas koupáním nebo potápěním právě na místě, kde trpěli nejdřív političtí a později „běžní“ vězni. Vítejte v lomu Rummu.

Ruina v lákavě čisté vodě připomíná neveselou minulost

Lom Rummu najdeme na severozápadě Estonska, slabou hodinku jízdy autem od Tallinu. Těžit se tu začalo ve 30. letech 20. století. Jenže těžba vápence a mramoru nebyla úplně prací snů. Proto tady začali dřít vězni z věznice Murru, která taky vznikla ke konci 30. let.

Ta nejdřív sestávala jen ze dvou baráků pro vězně, továrny, zastřešeného prostoru pro dělníky a ze strážního stanoviště. Během sovětské okupace Estonska si tu to svoje prožily celé řady politických vězňů, po osvobození (v roce 1991) sem přicházeli všichni, kteří se prohřešili proti zákonům nově nastolené demokracie. Konec provozu věznice se datuje k 31. 12. 2012. Její podmínky byly totiž nevyhovující.

Věznice se výrazně modernizovala a vylepšovala od 60. do 80. let 20. století, přibyla tu například vápenka. Do 70. let tu pracovalo v těžbě a zpracování vápence i 400 vězňů během dne. Jakmile došlo k vyčerpání suroviny, museli se přesunout do kovodělného a dřevařského průmyslu. Výjimkou nebyla ani činnost pro vojenský průmysl. Vězni chodili pracovat i na třísměnný provoz.

Ruiny, které tu stále jsou, připomínají, že volný čas tráví návštěvník na místě, kde nebylo vždycky úplně veselo.

koupání v lomu Rummu
Z místa, které budilo hrůzu, je odpočinková lokalita.
Zdroj:
Julia Kuznetsova / Shutterstock

Vodní sporty, kafíčko a komentovaná prohlídka

Kdyby někdo vězňům, zvlášť těm politickým, řekl, že se tu jednou budou odehrávat vodní radovánky a nenáviděný prostor se stane třeba velepříjemnou kavárnou, v níž si dáte nejen kávu, ale i dobroty všeho druhu, nejspíš by si jen ťukali na čelo. A nakonec je to pravda.

V areálu se můžete koupat, potápět se, svézt se na paddleboardu nebo si vyzkoušet discgolf. Nechybí tu převlékací kabinky ani sociální zařízení, dá se tu stanovat, půjčí vám tu plavidlo, najdete tady místo na parkování pro auto i kolo (a parkování je zdarma), můžete tu vyšplhat na kopečky kolem a užít si rozhled po okolí. V kavárně je navíc knihovnička, kde seženete čtivo. Často se tu taky konají sportovní a kulturní akce, například koncerty. 

Když se budete chtít dozvědět něco víc o samotném místu, vypravte se na prohlídku věznice Murru s audio průvodcem (je k dispozici estonštině, ruštině, angličtině, lotyštině, němčině a finštině prostřednictvím aplikace Navicup), případně můžete jít se živým průvodcem, ten ale přednáší jen v estonštině a ruštině. Vyslechnete nejen zajímavá fakta, ale i příběhy, které se tu skutečně staly.

Rummu Quary
Koupání, vodní sporty, lezení po kopcích nebo třeba posezení u kávy. To všechno v areálu bývalé věznice.
Zdroj:
Shutterstock

Vstupné je 10 eur za osobu, pro mládež do 18 let a pro důchodce je to 7 eur. Předškoláci za vstup neplatí. Prohlídka s průvodcem pak stojí 12,5 eura. Když budete chtít jít do areálu bez prohlídky věznice, zaplatíte jen 5 eur, případně 12 eur za dva dospělé a až tři děti. Předškoláci si to tady můžou užít zdarma. Areál je otevřený denně od 10.00 do 20.00 hod.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

59° 13' 35.8464", 24° 12' 55.4976"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rummu Quarry: koupačka snů v lomu s minulostí. Škoda že je trochu z ruky