Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou

Češi Chorvatsko milují, o tom není sporu. Nemusíme se tu ale jen povalovat u moře. Co takhle objevit krásy a zajímavosti na severu země?

Chorvatsko má spoustu lákadel především na pobřeží, ale vůbec není od věci někdy zajet hlouběji do vnitrozemí. Už jste se byli podívat v Záhřebu? A víte, že poblíž chorvatské metropole jsou i krásné hory?

Kam do města: Záhřeb

V metropoli a zároveň největším chorvatském městě žije asi 800 tisíc obyvatel, tedy skoro tolik, co v Ústeckém kraji. Je důležitou dálniční a železniční křižovatkou mezi Jadranem a střední Evropou. A co nabízí turistům?

Záhřeb architektura
Záhřeb vás okouzlí i některými architektonickými krásami.
Zdroj:
Bigstockphoto

V Záhřebu najdete krásnou katedrálu, významné náměstí bána Jelačiće, které je přirozeným centrem města, nebo třeba nejkratší pozemní lanovku na světě. Nezapomeňte se tu projít třídou Ilica, což je nejdelší ulice ve městě a zároveň oblíbená nákupní zóna.

Kam do přírody: Samoborská hornatina a Žumberacké pohoří

Nedaleko Záhřebu najdeme malebnou hornatou oblast, která mezi turisty není příliš známá. Pokud si tedy chcete udělat výlet do přírody a nepotkat u toho davy lidí, můžete to zkusit tady. 

Obdivovat tu můžete souhru prudkých srázů, špičatých vrcholků i hlubokých údolí a taky jeskyně, propasti a závrty. Pestrost zdejší přírody je dána tím, že se tu prolíná alpská a dinárská horská soustava. Narazit tu můžete i na pamětihodnosti, například zříceninu hradu. 

Samoborská hornatina
Tenhle kousek Chorvatska se vám bude zamlouvat!
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Aquae Vivae Krapinske Toplice

Budete-li se chtít spíš pobavit a zabavit své ratolesti, můžete to na severu Chorvatska zkusit v aquaparku Aquae Vivae Krapinske Toplice. Ten najdete asi po hodině jízdy autem na sever od Záhřebu. V něm na vás čeká několik bazénů, vířivka, možnost masáží a pro děti je tu zóna neskromně zvaná Children Paradise. Nudit se tu tedy nebude nikdo.

A co víc? Voda, v níž se tu budete koupat, pochází ze země – je termominerální. Má 41 °C a nemusíte se bát, je pod neustálou kontrolou, aby byla bezpečná. Zdejší horké prameny se využívaly pro své terapeutické účinky už na počátku 18. století! 

Aquae Vivae Krapinske Toplice
Voda v aquaparku pochází ze zdejších termálních pramenů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

45° 48' 54.036", 15° 58' 54.9084"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou