Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Místa, kde je nejčistší voda na světě. Tuhle krásu si nenechte ujít

Na světě existuje nespočet kouzelných míst. Řada z nich vám svou krásou vyrazí dech a nedá spát. Příkladem budiž následující lokality, které se mohou pochlubit nejčistší vodou na světě.

Jezero McKenzie (Boorangoora), Austrálie

Austrálie se může pyšnit řadou specifik a unikátů, které jinde na světě zkrátka nenajdete. Jedním z nich je i jezero McKenzie, které si od místních vysloužilo označení Vody moudrosti. Najdete ho na Fraserově ostrově, největším písečném ostrově světa, ve východní části země. Jezero s unikátním bílým pískem lahodí nejen očím turistů, ale působí taky jako přírodní filtr. Napájeno je navíc pouze dešťovou vodou.

Jezero McKenzie Boorangoora
Jezerku McKenzie místní přezdívají „Vody moudrosti“.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jeskyní laguna Melissani (Kefalonie), Řecko

Řecký ostrov Kefalonie patří po právu mezi Smaragdy Jónských ostrovů. Největší z této skupiny láká na neprostupné lesy, okouzlujíc pláže, majestátní horské masivy i unikátní jezírko, které je tak trochu hříčkou přírody. Jeskynní lagunu Melissani najdete ve vesničce Sami, jen několik set metrů od obce Karavomilos. Ačkoli je tahle vodní plocha dlouhá asi jen 150 metrů, její barva je prostě neodolatelná. Lagunou se můžete projet na loďkách s průvodcem, který vám řekne něco o samotném jezírku i přidružené jeskyni.

Jezero Melissani Kefalonie
Jeskynní laguna sice svou rozlohou nepatří mezi největší, její krása je ale pro návštěvníky řeckého ostrova Kefalonia obřím lákadlem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Wu-chua-chaj (S’-čchuan), Čína

Jezeru Wu-chua-chaj místní neřeknou jinak než Jezero pěti květů. Klenot s průzračně čistou vodou najdeme v národním parku Ťiou-čaj-kou v čínské provincii S’-čchuan. Svůj netradiční název získalo jezero díky barvám, které ve vodě můžete spatřit. Místní ho považují za posvátné. A důvodů k tomu mají víc než dost. Na rozdíl od okolních jezer totiž Jezero pěti květů nikdy nevysychá a v zimě nezamrzá. Vysvětlení je ale spíše logické než mystické. Ústí do něj totiž podzemní termální pramen.

Jezero Wu-chua-chaj v Číně
Na rozdíl od okolních jezer Jezero pěti květů nikdy nevysychá a v zimě nezamrzá
Zdroj:
Bigstockphoto

Smaragdová jezírka (Tongariro), Nový Zéland   

Milujete trilogii Pán prstenů? Pak se rozhodně vypravte na Nový Zéland, kde na vlastní oči uvidíte nejen Hobitín, ale taky další filmové lokace. Jednou z nich je třeba hora Ngauruhoe, která ve filmové sáze ztvárňuje legendární Horu osudu. Výstup sem vám zabere zhruba dvě hodiny. Odměnou vám nicméně budou okouzlující výhledy po okolí. Kromě filmových lokací může park Tongariro nabídnout i tři smaragdová jezírka obklopená sopečnou pouští. Jezera jsou pravděpodobně docela mladá a byla vytvořena poslední erupcí Červeného kráteru v roce 1926. Za jejich netradiční zbarvení můžou neškodné bakterie, které ve vodě žijí.

Emerald Lakes Tongariro
Novozélandský unikát vás upoutá netradiční barvou. Za tu vděčí bakteriím, které uvnitř jezírek žijí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Moraine (Alberta), Kanada

Tyrkysová perla národní parku Banff leží v kanadské Albertě. Dík své jedinečné kráse patří jezero k těm nejfotografovanějším na celém světě. K jezeru se snadno dostanete, když odbočíte z Trans Canada Highway a projedete městečkem Lake Louise. Jezero je skvělým výchozím bodem pro výlety do okolí, odkud se vám naskytnou jedinečné výhledy na zasněžené vrcholky hor i ledovce, které se za poledního slunce třpytí stejně jako ten nejkrásnější křišťál. 

Jezero Moraine Alberta
Jedno z nejkrásnějších kanadských jezer
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 54' 44.5045", -113° 58' 55.0737"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místa, kde je nejčistší voda na světě. Tuhle krásu si nenechte ujít