Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 maďarských klenotů: Navštivte vyhlášené termály i místní „moře“

Plánujete dovolenou v Maďarsku a přemýšlíte, kam během ní zamířit? Máme pro vás 10 tipů na místa, která nesmíte během návštěvy vynechat!

Budapešť

Budapešť jakožto hlavní město Maďarska je místo světového dědictví a živoucí, moderní, kosmopolitní a pulzující metropole, která si rozhodně zaslouží vaši návštěvu. Co vás tady překvapí? Třeba piknik na chvějícím se trávníku, jehož otřesy jsou způsobeny místním metrem, které je mimochodem druhým nejstarším na světě (hned za tím londýnským).

Během pikniku ochutnejte i vyhlášené tokajské víno nebo si skočte na poctivý guláš do některé z místních restaurací. Chcete si po celém dni odpočinout? Navštivte některé ze zdejších lázní nebo wellness center, která jsou otevřená až dlouho do noci. Lákají vás spíše památky? Omrkněte zdejší Parlament postavený v novogotickém slohu, který se může pochlubit 100 metrovou kupolí, 10 nádvořími, 30 schodišti a skoro 700 místnostmi!

Hlavní město Maďarska
Hlavní město Maďarska láká na historické památky i tradiční speciality.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skanzen Hollókő

Láká vás tradiční architektura a zajímáte se o to, jak se v Maďarsku žilo před desítkami i stovkami let? Vydejte se do vesničky Hollókő, která je zároveň stejnojmenným skanzenem. Hollókő najdete v lesnatých kopcích na severu Maďarska blízko hranic se Slovenskem. Vesnička si díky své tradiční zástavbě ze 17. století vysloužila zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Obyvatelé vesničky zde žijí v selských domech, dodržují starodávné folklorní zvyky a často je potkáte v krojích. Prohlédněte si tady třeba kostelík svatého Martina s dřevěnou věží, která byla postavena bez použití hřebíků, nebo nedalekou zříceninu hradu Hollókő s muzeem.

Szeged

Szeged neboli Segedín je nejen název oblíbeného pokrmu, ale taky města v jihovýchodní části Maďarska. Ve čtvrtém největším maďarském městě sídlí značný počet různých kulturních institucí a najdeme tady i velký počet kulturních památek. Za zmínku stojí třeba Segedínské národní divadlo, několik muzeí (např. muzeum spisovatele Ference Móry, muzeum informatiky nebo salámů a papriky), katedrála Panny Marie, kostel sv. Matyáše, radnice vybudovaná v novobarokním stylu nebo Vodárenská věž na náměstí sv. Štěpána.

Lázně Bükfürdö

Odpočinku ve světoznámých lázních se můžete věnovat nejen v Budapešti, ale také v dalších lázeňských lokalitách, které jsou prakticky rozesety po celé zemi. Za zmínku stojí třeba lázně Bükfürdö, které najdeme v blízkosti rakouských hranic, cca 345 kilometrů od Prahy. Obří lázeňský park o rozloze 13 hektarů ukrývá celkem 26 venkovních a krytých bazénů, množství sportovních příležitostí (tenis, golf) společně s bohatou nabídkou restaurací, pivnic a obchodů.

Hrad Pécsvárad

Lákají vás spíše starobylé památky s jedinečnou atmosférou? Pokud se budete pohybovat na úpatí pohoří Mecsek, poctěte svou návštěvou hrad Pécsvárad, který byl ve středověku jednou z nejvýznamnějších staveb Maďarska. Dnes je památkou založení maďarského státu, protože zde král Stefan obdržel maďarskou korunu jako první maďarský král z rukou římského papeže. Zajímavostí je, že v okolí hradu vznikla tzv. komunitní zahrada, ve které si můžete adoptovat svůj vlastní strom.

Balaton

Během návštěvy Maďarska rozhodně nesmíte vynechat prohlídku jezera Balaton, kterému místní neřeknou jinak než maďarské moře. Největší jezero střední Evropy představuje nejen ideální místo ke koupání a vodní sporty, na své si tady přijdou také cyklisté a milovníci památek. Jezero obíhá cyklostezka Balaton Bike Ring vybavená spoustou restaurací a občerstvovacích stanic. Voda v Balatonu má v létě velmi příjemných 27-28 stupňů a k dispozici je tady několik základen vodních sportů.

Balaton – Maďarsko
Maďarské „moře“ je v létě doslova jako kafe. Můžete si tady odpočinout nebo se oddávat vodním sportům.
Zdroj:
Bigstockphoto

Debrecen

Debrecen je druhým největším městem Maďarska, které najdeme asi 220 km východně od Budapešti. Pochlubit se může bohatou historií, stejně jako jedinečným symbolem v podobě Velkého kalvínského kostela z 19. století. V severní části města najdeme opět lázně, kde vyvěrá termální pramen o teplotě 63 °C. Alkalická voda obsahuje chloridy, hydrogen-uhličitany, jód, bróm a sůl a využívá se k léčení ortopedických, nervových i gynekologických onemocnění. Pro nejmenší návštěvníky je v lázních k dispozici speciální bazén s vodou bez chlóru, větším dětem je určený dětský bazén, dále pak bazén s vlnobitím, zážitkový bazén, 12 skluzavek, aquazorbing, vířivky, jeskynní lázeň, divoká řeka, chrliče a další zážitkové prvky pro celou rodinu.

Rezervace Kápolnapuszta

Toužíte pozorovat buvoly v jejich přirozeném prostředí? Vydejte se do rezervace Kápolnapuszta, kterou najdete v bezprostřední blízkosti Malého Balatonu. Žije zde asi 250 buvolů, kteří se rádi předvádějí na jeden a půl kilometrů dlouhé procházkové trase. K rezervaci vede cesta pro auta, návštěvníky lákají pěší trasy a rozhledna, z níž je za příznivého počasí nádherný výhled na Balaton. V rezervaci je možné vidět i výstavu mapující faunu Malého Balatonu.

Neziderské jezero

Neziderské jezero je od roku 2001součástí seznamu kulturního dědictví UNESCO. Okolí jezera je již 8 000 let místem setkání různých kultur, které se vytvořily díky evoluční symbióze, aktivitou člověka a zeměpisného okolí. Kromě přírodních rarit může Neziderské jezero nabídnout kulturní pozoruhodnosti a venkovskou architekturu. Najdete tady několik kostelíků z 18. a 19. století, a pokud se vydáte na procházku okolo jezera, můžete si prohlédnout i jeho rakouskou část.

Národní park Aggtelek

Na severu země najdeme unikátní národní park, jehož jméno je Aggtelek. Jeho součástí je několik stovek jeskyní, z nichž část byla v roce 1995 společně s dalšími ve Slovenském krasu zapsána na seznam světového přírodního dědictví. Mezi nejkrásnější jeskyně patří nepochybně Baradla, kterou tvoří 22 kilometrů spletitých chodeb. Jeskyni zdobí bohatá krápníková výzdoba a vedou jí podzemní říčky. Unikátem jeskyně Baradla je tzv. Síň obrů – 200 m dlouhý a 40 metrů vysoký jeskynní dóm s nejvyšším maďarským stalagmitem rostoucím zezdola nahoru až do výšky 25 metrů, jehož jméno je Csillavizsgáló (Hvězdárna).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

47° 30' 7.1728", 19° 3' 19.7169"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 maďarských klenotů: Navštivte vyhlášené termály i místní „moře“