Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Maroka: královská města, největší poušť světa i domy zahalené v modré

Takřka pohádková monarchie na severozápadě Afriky voní po čaji s mátou, a když vám otevře svou náruč, máte před sebou božské pláže, úchvatnou kulturu a skvělé jídlo. 

A taky nesmíme zapomenout na okouzlující přírodu, která zahrnuje kromě moře a pláží i hory a poušť.

Maroko je mezi turisty čím dál populárnější. Po Egyptě a Tunisku, který jsme už tak nějak prozkoumali, je pro nás ještě pořád trošku exotičtější, a přitom se do něj z Prahy dostaneme třeba za 6 hodin letu. Tahle země je úžasný mix všeho, na co si jen vzpomenete. Vynikající olivový olej a voňavé koření je jen třešničkou na dortu, který byste neměli nechat ujít, stejně jako následující místa.

#1 Marrákeš

Zamířit při návštěvě Maroka do Marrákeše, to je snad povinnost. Minimálně pokud do země cestujete poprvé. Nabízí celou řadu zajímavostí a můžete si odsud odvézt spoustu zážitků a pestrých vzpomínek. 

Marrákeš s asi jedním miliónem obyvatel patří mezi čtyři královská města Maroka a je významnou dopravní křižovatku na severu státu. Jeho historie se začala psát někdy mezi lety 1062 a 1070, kdy se vlády chopila dynastie Almorávidů. Tohle jsou místa, kam byste se rozhodně měli podívat:

  • Medina: Kde jinde byste chtěli nasát nefalšovanou atmosféru arabského světa než ve staré části města? Jakmile budete nasyceni všemi vůněmi a vaše oči už nepojmou další barvy výrobků, které tu nabízejí všudypřítomní obchodníci, stačí se ponořit o pár uliček dál od centrálního náměstí Jemaa el-Fnaa. V nich pak možná zůstanete úplně sami a ke všemu budete mít pocit, že jste cestovali nejen v prostoru, ale i v čase.
  • Jemaa el-Fnaa: Absolutní centrum města, to je náměstí Jemaa el-Fnaa. Jde o středobod všeho dění pro turisty i místní obyvatele. Zatímco ráno tu bývá prakticky jen pár lidí, se soumrakem si užijete víc prodejních stánků a obchodníků, kteří vám třeba připraví čerstvý pomerančový džus. Navíc můžete naživo spatřit i hráče na dudy, kteří tu „pasou“ kobry, jak jste to možná viděli ve filmech. 
  • Mešita Koutoubia: Dominantu Marrákeše nesmíte ani náhodou vynechat. A hlavně ji ani nepřehlédnete. Bude vás k sobě totiž vábit svým 77 metrů vysokým minaretem. Jde o největší mešitu ve střední části Maroka, je stará asi 900 let a dovnitř se nedostanete, pokud nejste muslim/ka. I zvenčí se ale můžete pokochat. Je tu krásně.
  • Palác El Badii: Máte-li rádi zříceniny, pak zamiřte k jejich komplexu. Palác El Badii je jednou z nejoblíbenějších atrakcí ve městě a komplex zřícenin. Původní palác tu vznikl v roce 1578, dneska je tu muzeum a v letním období se tu stále napouští voda do zrestaurovaných bazénků. A užijte si krásný výhled na město, který se od paláce nabízí.
  • Palác Bahia: Tenhle palác je na rozdíl od toho předchozího pěkně zachovalý. Pochází ovšem „teprve“ z konce 19. století. Uchvátí vás v něm pestré zdobení interiéru a zdejší mozaiky, stejně jako vnitřní zahrada.
Marrákeš
Vydat se do Maroka, ale nenavštívit Marrákeš? Nemyslitelné! Aspoň poprvé.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Rabat

Dalším královským městem Maroka je jeho metropole Rabat. Najdeme ho na pobřeží Atlantského oceánu, sídlí tu král, vláda a třeba i katolické biskupství. První osady tu založili už Féničané v 1. tisíciletí př. n. l., takže historie místa je skutečně pestrá. 

I zdejší medina je, stejně jako ta marrákešská, zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO, a to pro přítomnost historických staveb arabsko-muslimské kultury v souznění s výstavbou ve stylu západního modernismu (ukázkou západního modernismus je tzv. Nové město, na němž se podepsala francouzská nadvláda z období od roku 1912 do 30. let 20. století). 

Rabat
Hassanova věž měla být nejvyšším minaretem na světě.
Zdroj:
Shutterstock

Rabat se pyšní nejen obdivuhodnými památkami, významné je tu řemeslné zastoupení – vznikají tu vlněné koberce nebo tepané nádobí, odvézt si odsud můžete i nevšední šperky nebo glazovanou keramiku.

Při prohlídce Rabatu se vydejte k ruinám antického římského města, do mediny, jejíž součástí je známá Hassanova věž, která měla být nejvyšším minaretem na světě, k mešitě Ahl Fas a římskokatolické katedrále sv. Petra, jež vznikla ve 20. letech 20. století ve stylu art-deco. 

#3 Casablanca

Casablanca se od ostatních marockých měst odlišuje hlavně svým moderním životem a ruchem. Je to největší kulturní a hospodářské centrum státu a vedle malebných čtvrtí s koloniálním duchem tu stojí typická moderní infrastruktura. Ne nadarmo se městu přezdívá ekonomické plíce Maroka

Oblast byla osídlena už od 10. stol. př. n. l. Berbery a bylo to právě tady, kde v roce 1912 Francouzi ustanovili protektorát Francouzské Maroko. Casablanca se nato stala nejdůležitějším přístavem a obchodním centrem země, a to i díky tomu, že se nachází na úrodné části země bohaté na minerály.

Casablanca
Casablanca je největší kulturní a hospodářské centrum Maroka.
Zdroj:
Shutterstock

V Casablance se určitě projděte po medině a zamiřte k symbolu města – k mešitě Hassana II., která je pátou největší mešitou na světě.

Obdivuhodná je i zdejší katedrála Sacre Coeur nebo náměstí Mohammeda V. Na pohled na luxusní hotely, pláž Lalla Maryem a na krásnou promenádu podél pobřeží láká čtvrť La Corniche

#4 Chefchaouen

Šafšawán je nezaměnitelné město na severu Maroka. Obývá ho asi 40 tisíc lidí a nespletete si ho s žádným jiným, i kdybyste chtěli. Typické jsou pro něj totiž modro-bílé fasády zdejších domů doplněné zlatavými kamennými prvky a střechy se širokými převisy, které jsou obložené kachlíky. To byste jinde v zemi hledali jen stěží. 

Modrá tu není jen jedna a není všude. Spatříte tu nespočet odstínů téhle barvy a bude to rozhodně ve staré části města. A proč modrá? Jde o to, že židovští uprchlíci, kterých tu jeden čas bylo skutečně požehnaně, zavedli tradici barvení stěn na modro – tahle barva jim připomínala nebe a boha. 

Chefchaouen
Šafšawán hraje všemi odstíny modré barvy. Můžou za to někdejší židovští uprchlíci.
Zdroj:
Shutterstock

Město vzniklo v roce 1471 a mělo sloužit jako základna pro útoky na Portugalce v Ceutě. Potom, co město obývali židovští a muslimští uprchlíci a začalo upadat, do něj v roce 1920 dorazili Španělé. A předtím vlastně údajně jen tři lidi – dva misijní průzkumníci (jeden tu v převleku za rabína vydržel asi hodinu, druhého otrávili) a britský novinář, který se chtěl taky podívat do města, do něhož je vstup křesťana „zapovězen“. Jak to dopadlo? Přišel o život.

Kromě toho je ale Chefchaouen známý i tím, že se tu dá snadno sehnat konopí a hašiš.

#5 Fés

Fés je druhé největší město Maroka a je nejstarší ze čtveřice královských měst. Vzniklo v roce 789 n. l. díky Idrísu I. Marockému. Do té doby bylo jen vesnicí. Výstavby většího významu se město dočkalo až v 9. století, například mešita z roku 810 ovšem dosud patří k největším v Africe. 

Jedno z největších stále žijících středověkých měst najdete právě tady. Na zdejší křivolaké uličky a nespočet stánků se zbožím všeho druhu se nedá zapomenout, stejně jako na trhy s masem, ovocem a zeleninou nebo koželužny, barvírny a medresy (náboženské školy).

Fés
Fés je nejstarším marockým královským městem.
Zdroj:
Shutterstock

Hned na kraji Fes el Bali si prohlédněte bránu Bab Bou Jeloud, která je z jedné strany modrá (barva tradičních hrnčířských výrobků) a z druhé zelená (barva islámu). Brána pochází z roku 1913 a je takovým strojem času – z jedné její strany je moderní svět a z druhé ten dávný.

Kromě staré části města Fes el Bali si tu nenechte ujít třeba svatyni Zaouia Moulaye Idríse II. nebo palác Dar Batha

#6 Meknés

V severní části Maroka najdeme další královské město – Meknés. Historie osídlení tohohle kousku světa se datuje do dob Římské říše, Římané se sem dostali v roce 117 n. l. Město Meknés pak vzniklo v 8. století. 

Při návštěvě města se jděte podívat mauzoleum Muláje Islmaila. Je jednou z nejkrásnějších pohřebních mešit v celé zemi, zároveň je přístupná i všem bez rozdílu víry, jen je třeba dodržet islámské předpisy.

Meknés
V Meknésu stojí úchvatná pevnost, tak se k ní určitě vypravte!
Zdroj:
Elena Odareeva / Shutterstock

Za zmínku stojí taky architektonická perla, brána Bab Mansour, která je součástí ohromných hradeb nejmohutnější pevnosti v severní Africe, palácový komplex Dar el Kebira nebo náměstí El Hedim.

#7 Ouarzazate

A ještě jedno město na konec. Ourzazate, zjednodušeně Warzazát, je známé marocké město s asi 70 tisíci obyvatel. Rozkládá se mezi dvěma pohořími a jde o hlavní středisko zdejšího filmového průmyslu. Točily se tu filmy jako Gladiátor, Dech života nebo Lawrence z Arábie a seriál Hra o trůny. Zdejší kasba Taourirt je ve srovnání s ostatními v zemi vysoce ceněná. 

Ouarzazate
Město je oblíbené mezi filmaři i díky zdejší kasbě.
Zdroj:
Shutterstock

Město je skvělé i jako výchozí bod do zdejší přírody – do okolí, které tvoří poušť, údolí a hory, se můžete vydat na velbloudovi nebo čtyřkolce. O dobrodružství nebude nouze!

#8 Jebel Toubkal

Že už to chce vypadnout z města? Dobře, vrhneme se rovnou na nejvyšší horu Maroka i Vysokého Atlasu, Jebel Toubkal. Hora dosahuje výšky 4 167 metrů. První výstupy na ni nejsou zaznamenané, ale první výstup Evropanů ano – ten se datuje do roku 1923. 

Jebel Toubkal
Nejvyšší hora Vysokého Atlasu není pro každého. Ale je na ní krásně!
Zdroj:
Shutterstock

Abyste se na ni mohli vypravit, chce to trošku kondičky a taky čas – výprava obvykle trvá 2–3 dny. Dá se sem ovšem vydat i během zimních měsíců. Trasa začíná u vesnice Imlil, kam se dá v dostat autobusem a odkud už se jde pěšky. 

#9 Sahara 

Když se ocitnete v Maroku, musíte bez diskuze taky aspoň vkročit na Saharu, nejrozlehlejší poušť světa. Chvilka jízdy na velbloudím hřbetu je nezapomenutelná záležitost…

Sahara
Jste tu poprvé? Pak určitě musíte nakouknout na Saharu!
Zdroj:
Shutterstock

#10 Uzúd

Vodopády Uzúd jsou jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v celém Maroku. Tvoří je tři stupně v celkové výšce 110 metrů a délka toho nejdelšího z nich je 75 metrů. K vodopádu vás čeká i příjemná procházka, na které vám budou stín dělat olivovníky, a společnosti se pak dočkáte od místních opiček, které se rády nechají krmit buráky.

vodopády Uzúd
Vodopády Uzúd nabízejí pěknou podívanou. Proto patří k nejlákavějším atrakcím v zemi.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

 
 

Místo

34° 1' 41.4948", -6° 50' 43.1304"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Maroka: královská města, největší poušť světa i domy zahalené v modré